Curs valutar
 • EUR
  20.7452
  0%
 • USD
  17.7044
  0%
 • RUB
  0.2434
  0%
 • RON
  4.1909
  0%
 • UAH
  0.6661
  0%

DOC Pensie de 17 mii de lei și 15 conturi bancare. Ce „ascund” declarațiile de avere a lui Voronin, Dodon, Greceanîi…

29 Iun. 2021, 15:52
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
29 Iun. 2021, 15:52 // Politica //  Realitatea.md

La 11 iulie curent, în mai puțin de două săptămâni, cetățenii moldoveni își vor alege un nou Parlament. Comisia Electorală Centrală a înregistrat pentru scrutin 23 de candidați, dintre care 20 de partide politice, două blocuri electorale și un candidat independent. Realitatea.md și-a propus să examineze declarațiile de avere a primilor cinci candidați de pe listele fiecărui partid politic și bloc electoral înregistrat de CEC.

Primul concurent electoral, conform listei CEC, Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BECS) a depus la Comisie o listă a pretendenților la mandatul de deputat compusă din 102 persoane.

Pe prima poziție este liderul PCRM, Vladimir Voronin, care potrivit declarației de avere are o pensie de peste 17 mii de lei, deține 7 terenuri, patru clădiri și construcții, un automobil Audi A8, din 2009, cotat la 10 mii de euro și 15 conturi bancare. Întreaga declarație de avere și interese personale o găsiți aici.

Igor Dodon, liderul PSRM declară pentru anul trecut de la Președinție un salariu de 321 207 mii de lei, plus salariul soției, Galina Dodon – 377 850 de lei de la Exclusiv Media SRL, o casă de locuit de peste 2 milioane de lei, precum și interese în cadrul unor fundații sau asociații. Întreaga declarație de avere și interese personale o găsiți aici.

Zinaida Greceanîi, candidată PSRM pe lista BECS indică în declarația de avere și interese personale un salariu primit anul trecut pentru funcția de președintă a Parlamentului – aproape 183 de mii de lei, compensații în sumă de 31 500 de mii de lei de la Parlament, pensia de 142 de mii de lei, ceea ce reiese că ridică o pensie de aproape 12 mii de lei lunar, două terenuri, două case de locuit, două mașini și unele interese în cadrul PSRM. Întreaga declarație de avere și interese personale o găsiți aici.

Vlad Batrîncea, candidat PSRM pe lista BECS declară în calitate de vicepreședinte al Parlamentului și deputat un salariu pentru anul trecut de 212 606 de lei, adică peste 17 700 de lei lunar. Anul trecut Batrîncea a vândut un apartament contra sumei de 20 de mii de euro, a mai primit o indemnizație de la Parlament în sumă de 183 690 de lei, deține în proprietate un apartament dobândit în 2019, care ar costa 890 de mii de lei, are un credit de 500 de mii de lei, luat de la o bancă, este fondatorul Gărzii Tinere a PSRM și secretar executiv al acestei formațiuni. Întreaga declarație de avere și interese personale o găsiți aici.

Oleg Reidman, candidat PCRM indică în declarația de avere și interese personale pentru perioada anilor 2019-2020 peste 13 mii de lei din salariul obținut din activitatea de deputat, 480 de mii de lei din vânzarea unui BMW X6, o pensie de 143 229 de mii de lei anuală, ceea ce constituie aproape 12 mii de lei lunar, un teren, o casă de locuit, deține un Mercedes Crossover, anul fabricației 2019, dobândit în 2020 cu peste un milion de lei și șapte conturi bancare cu mii de euro și lei. Întreaga declarație de avere și interese personale o găsiți aici.

Precizăm că, până la alegerile parlamentare anticipate au mai rămas 12 zile.

Realitatea Live

25 Sept. 2021, 17:56
 // Categoria: Life // Autor:  Realitatea.md
25 Sept. 2021, 17:56 // Life //  Realitatea.md

Alex Trif are 19 ani și e în top 10, în România, ca număr de urmăritori pe TikTok. A absolvit de curând liceul și a fost admis la ASE, la Facultatea de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică. Pasiunea lui cea mare o reprezintă rețelele de socializare, acolo se bucură de notorietate. Într-un interviu, tânărul a spus care crede el că e rețeta succesului în mediul online, dar a avut un mesaj și pentru politicieni.

Aproape un milion de fani are pe TikTok, iar pe Instagram are peste 35.000 de urmăritori. Nu trece zi în care să nu posteze o fotografie, un video sau un story pe rețelele de socializare. Dincolo de viața în online, Alex Trif începe facultatea în octombrie. E entuziasmat și mândru de tot ce a reușit până acum. „Complicele” și susținătorul lui e chiar mama lui, profesoară, pasionată și ea de rețelele de socializare.

Ești în top 10 în România că număr de urmăritori pe TikTok. Cum ai reușit? Cum a pornit totul?

Alex Trif: Aș putea spune că am prins valul încă de la începutul TikTok-ului în România. Eu eram deja pe Musical.ly, iar continuarea pe TikTok a venit natural. Mi-am făcut cont, am început să postez, mi s-a părut interesant că vin persoane necunoscute să îmi vadă conținutul și am ținut-o tot așa. Nu m-am oprit.

Deși a pornit ca o joacă, am făcut și eu la fel ca toți adolescenții, mi-am creat un cont pe o platformă de socializare. Dar am văzut oportunitatea aplicației și mi-am găsit domeniul de interes.

Citești site-urile de presă? Ce părere ai despre contextul politic actual?

Alex Trif: Recunosc că mă informez tot din social media. Văd titlurile, intru să citesc mai mult pe linkurile care mă interesează. Sincer, mă simt prea tânăr pentru politică. E prea serioasă pentru un băiat de 19 ani. – Nu crezi că tinerii ar trebui să se implice mai mult în politică? – Ba da, de ce nu? Dar cred că nu e pentru toți lumea politică. Trebuie să ai tragere, să vrei să faci asta, de fapt, la fel ca în orice alt domeniu trebuie să faci cu drag orice activitate.

Să-și facă conturi pe TikTok, dacă vor că mesajul lor să ajungă la un public tânăr.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române