Curs valutar
  • EUR
    19.3313
    0.2607%
  • USD
    17.9259
    0.0296%
  • RUB
    0.1839
    0.8157%
  • RON
    3.8855
    0.2754%
  • UAH
    0.4343
    0.2072%

Carieră defectuoasă? Președintele Comisiei Pre-Vetting, învinuit că ar fi prejudiciat Curtea Internațională Penală

25 Mart. 2024, 12:29
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
25 Mart. 2024, 12:29 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Herman von Hebel, președintele Comisiei independente de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor(Comisia Pre-Vetting), a activat în perioada 8 martie 2013 – 16 aprilie 2018, în calitate de grefier la Curtea Internațională Penală de la Haga. Presa olandeză scria, în 2018, că activitatea administrativă a lui Herman von Hebel ar fi fost afectată de ilegalități și ar fi cauzat prejudicii Curții Internaționale Penale în valoare de cel puțin 760.000 euro. Mai multe decizii, considerate a fi ilegale, s-au luat în legătură cu o reformă pusă la cale de Herman von Hebel la Curte, ulterior criticată dur de judecători. Înalta Curte a suportat cheltuieli de 7 milioane de euro pentru reformă, iar judecătorii instanței l-au acuzat pe von Hebel de intenții ascunse, se arată într-o investigație a jurnaliștilor de la anticoruptie.md.

„Dacă aș  putea strânge toate cuțitele ce mi-au fost înfipte în spate după aceste reforme, aș putea deschide un restaurant”, a fost răspunsul lui Herman la criticele aduse pentru reforma ce o demarase.

13 martie 2018. Herman von Hebel, cel care peste 5 ani avea să devină președinte al Comisiei Pre-Vetting în Republica Moldova, care verifică integritatea magistraților, se retrage din concursul pentru obținerea unui nou mandat de cinci ani de grefier al Curții Internaționale Penale de la Haga. Retragerea din cursă a grefierului este determinată de ilegalități admise în cadrul unei reforme, scrie presa din Olanda.

Se întâmpla în toiul unui scandal în care Curtea de la Haga fusese dur criticată pentru administrare defectuoasă, soldată cu prejudicierea mai multor persoane din cauza ilegalităților, admise la punerea în aplicare a unui plan de reformă, numit ReVision, inițiat de Herman von Hebel în perioada în care a condus Grefa Curții, între anii 2013-2018. Grefa Curții de la Haga este organul administrativ, care gestionează întreaga administrare, cu finanțe și angajați, în afară de judecători.

În 2016 un raport de audit a constatat că grefierul Herman von Hebel a aplicat în reforma inițiată „opțiuni hibride” de selectare nereușită a unor experți externi în paralel cu implicarea unor angajați ai Curții  Internaționale Penale din subordinea sa. Raportorii scriau că acțiunile grefierului veneau în contradicție cu Regulamentul de activitate al Curții și anume a cerințelor articolului 44.2 din Statutul de la Roma care prevedeau aplicarea „celor mai înalte standarde de eficiență, competență și integritate”.

Presa olandeză scria, la 26 februarie 2018, despre 6 hotărâri ale Tribunalului Administrativ de pe lângă Organizația Internațională a Muncii, transmise oficial la sfârșitul lunii ianuarie 2018. Din cauza deciziilor, calificate drept ilegale, ale grefierului von Hebel, Curtea Internațională Penală a fost obligată de Tribunalul Administrativ să achite despăgubiri în valoare totală de 660,000 euro și să suporte în plus cel puțin 100,000 euro drept cheltuieli administrative de reprezentare în procesele pe care le-a pierdut.

Curtea de Apel Den Bosch a confirmat pentru anticoruptie.md o informație diferită de cea indicată de Herman von Hebel în CV și anume că acesta este judecător la instanța lor din luna mai 2020 și continuă să activeze acolo și până în prezent. Aceasta ar veni în contradicție cu prevederile legale, care nu permit membrilor Comisiei Pre-Vetting să activeze concomitent într-o altă funcție publică.

Investigația integrală poate fi citită pe anticoruptie.md.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Redacția realitatea.md a solicitat un comentariu de la Comisia Pre-Vetting. Până la ora publicării articolului, nu am primit nici un răspuns.

Amintim că, Comisia Pre-Vetting a fost dur criticată de opinia publică, după ce judecătorul moldovean Ion Chirtoacă, candidat la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), a fost audiat repetat miercuri, 13 martie curent, de Comisia Pre-Vetting.

Au fost audiați și părinții acestuia, pentru a clarifica dubiile membrilor Comisiei privind integritatea financiară și etică a candidatului Chirtoacă. Comisia Pre-Vetting susține că părinții judecătorului au fost invitați la audieri, la solicitarea magistratului.

Mai târziu, Comisia Pre-Vetting a emis un comunicat de presă în care și-a reiterat mesajul, după criticile apărute în spațiul public.

„Cazul Ion Chirtoacă”: Comisia Pre-Vetting și-a reiterat mesajul, după criticile apărute în spațiul public

VIDEO Părinții lui Ion Chirtoacă, audiați de Comisia Pre-Vetting. Tatăl, emoționat: „Capul sus și înainte!”

Realitatea Live

Transformă-ți afacerea cu terminalele POS Android de la Moldindconbank – soluția ta de plăți fiscalizate
Transformă-ți afacerea cu terminalele POS Android de la Moldindconbank – soluția ta de plăți fiscalizate
Victoriabank consolidează parteneriatul cu EFSE pentru a susține IMM-urile din Moldova
Victoriabank consolidează parteneriatul cu EFSE pentru a susține IMM-urile din Moldova
Banii tăi sunt în siguranță. Moldindconbank continuă campania „Securitate bancară și antifraudă”
Banii tăi sunt în siguranță. Moldindconbank continuă campania „Securitate bancară și antifraudă”
Oportunitate de investiție cu o nouă emisiune de obligațiuni corporative de la maib
Oportunitate de investiție cu o nouă emisiune de obligațiuni corporative de la maib
24 de copii ai Ansamblului „Opincuţa” din Vişniovca, Cantemir, promovează cultura şi tradiţiile locale
24 de copii ai Ansamblului „Opincuţa” din Vişniovca, Cantemir, promovează cultura şi tradiţiile locale
În Moldova, o țigară din zece este vândută ilegal. Cum UE luptă cu problema
În Moldova, o țigară din zece este vândută ilegal. Cum UE luptă cu problema
10 Nov. 2024, 19:30
 // Categoria: Life // Autor:  Elena Putregai
10 Nov. 2024, 19:30 // Life //  Elena Putregai

Știai că modul în care tai ceapa poate schimba gustul preparatului tău? Folosind ceapa feliată și controlând temperatura la care este expusă, poți obține o aromă mult mai subtilă. Câștigătoarea primului sezon din MasterChef India, Pankaj Bhadouria, a devenit extrem de populară pe rețelele de socializare, împărtășind sfaturi și trucuri utile pentru toți, de la începători până la bucătari experimentați. Într-o postare recentă, chef Pankaj a explicat cum tăierea cepei poate influența gustul preparatului final.

Ce spun, însă, experții despre acest subiect și ce indică diferitele forme și dimensiuni ale cepei în ceea ce privește aroma sa?

Un celebru chef indian, Jayraj Chandani, care conduce 689 – un club de elită din India cunoscut sub denumirea de „Club Quorum”, un spațiu exclusivist dedicat întâlnirilor sociale, de afaceri și networking – a dezvăluit detalii incredibile despre ceapă.

Un aspect remarcabil al cepei – parte din familia Allium, alături de usturoi, ceapă verde, praz și altele – este că aceasta are foarte puțin parfum înainte de a fi tocată, iar intensitatea gustului depinde de modul în care este tăiată.

„Aroma și gustul provin dintr-o reacție între o enzimă numită alinază și aminoacizii ce se găsesc în ceapă. Deoarece aceștia sunt depozitați în părți separate ale cepei, intră în contact direct doar atunci când pereții celulari sunt distruși. Cu cât mai mulți pereți celulari sunt distruși, cu atât gustul devine mai intens”, a explicat fondatorul clubului „The Quorum”.

Conform lui Chandani, pereții celulari ai cepei se întind de la rădăcină până la vârf. Astfel, tăierea cepei pe lățime distruge mai mulți pereți celulari decât tăierea pe lungime.

„Pentru o salată, este recomandat să tai ceapa pe lungime. O ceapă tocată mărunt, tăiată pe lățime, poate deveni prea intensă. În schimb, ceapa tăiată fin și expusă la căldură se va rumeni, amplificând aromele și aducând o notă «cărnoasă» preparatului”, a mai explicat celebrul chef.

Folosirea cepei feliate și controlarea temperaturii la care este expusă pot oferi o aromă mult mai delicată, perfectă pentru preparate precum supa de ceapă, curry cu iaurt și altele.

De asemenea, bucătarul a menționat că adăugarea unei picături de apă în timpul sotării cepei intensifică savoarea acesteia.

Chef Jayraj Chandani: influencerul care redefinește gătitul

Chef Chandani este cunoscut pentru abordările sale inovatoare în gătit, incluzând experimentarea cu noi combinații de ingrediente și tehnici de preparare, ceea ce îl face un influent important în domeniul culinar.

Jayraj Chandani, de asemenea, este activ pe platformele de socializare, unde își împărtășește rețete, sfaturi culinare și trucuri, inspirând o comunitate largă de pasionați ai gătitului.

Ceapa este, fără îndoială, una dintre cele mai importante legume utilizate în prepararea micului dejun, prânzului, cinei și chiar a gustărilor.

Există nenumărate soiuri de ceapă, iar metodele de curățare variază – de la feliere și tocare, la tăiere, răzuire și alte tehnici de tăiere. Alegerea metodei depinde de ceea ce intenționezi să prepari. Chiar și felierea are mai multe tipuri: rondele, jumătăți de rondele, felii groase, felii subțiri și julienne / juliene.

Având în vedere că gustul cepei depinde în mare măsură de modul în care o tai, iată câteva moduri diferite de a tăia ceapa și rețetele în care pot fi utilizate. Aceste tăieturi nu sunt utile doar pentru ceapă, ci pot fi aplicate și pentru toate legumele din bucătărie.

1. Tocată mărunt (Minced)

Ceapa tocată foarte fin se obține de obicei cu ajutorul unui procesor de alimente, dar poate fi realizată și cu un cuțit bine ascuțit. În această tehnică, ceapa este tăiată în bucățele extrem de mici. Ceapa tocată mărunt este ideală pentru supe, marinade, chifteluțe, tocane, sosuri de paste etc.. Ceapa tăiată fin este perfectă pentru umpluturi sau ca garnitură, inclusiv pentru caviar. Ceapa răzuită (Paste), pe de altă parte, este potrivită pentru preparate precum chifteluțe sau paste cu carne, dar în special când se fac clătite cu cartofi (cartofi rași sau pisați, amestecați cu ouă, făină și condimente, prăjiți în ulei).

2. Tocată cubulețe medii (Chopped)

Aceasta este cea mai comună formă de a tăia ceapa și poate fi folosită în toate tipurile de preparate – supe, tocănițe etc. Ceapa tocată are bucăți de mărime medie, în formă de cuburi. Fie că este vorba despre legume sotate sau alte preparate, ceapa tocată adaugă o aromă plăcută și se gătește rapid.

3. Cuburi mici (Diced)

Ceapa tăiată în cuburi mici este foarte asemănătoare cu ceapa tocată mediu, singura diferență fiind că bucățile sunt puțin mai mici. Dacă nu îți plac bucățile mari de ceapă în preparat, poți opta pentru ceapa tăiată cubulețe. Aceasta se folosește în umpluturi, chiftele, omlete etc. Cuburile mici sunt potrivite, de asemenea, pentru garnituri, poate pentru tacos, dar și sotate pentru o supă, acolo unde vrei ca ceapa să se descompună.

4. Semilună (Half-moon)

În această tehnică, ceapa se curăță, se taie un strat subțire până la mediu pe orizontală și apoi se taie în jumătate. Ceapa tăiată în semilună este folosită în special în burgeri și sandvișuri, unde este necesară o aromă puternică de ceapă și chiar la murături.

5. Fâșii (Strips)

Pentru a face fâșii de ceapă, se curăță ceapa, se taie în jumătate și apoi se feliază în funcție de necesități. Fâșiile de ceapă sunt utilizate în salate și rulouri. Un mănunchi de fâșii de ceapă poate fi folosit, de asemenea, pentru alte preparate, poate fi caramelizat, prăjit cu alte legume, presărat peste pizza înainte de a fi coaptă.

Prin urmare, feliile subțiri sunt grozave pentru garnituri, sandvișuri și salate, în timp ce jumătățile de rondele groase sunt perfecte pentru preparate precum fajitas sau pentru orice fel de mâncare în care vrei să ai o textură de ceapă mai pronunțată.

La fel ca în cazul altor legume, totul se reduce la textură versus viteza de gătire. Tăierea în stil juliene, de exemplu, se folosește atunci când nu vrei ca ceapa să se destrame. Rondelele, în schimb, sunt potrivite în principal pentru salate, burgeri, la grătar sau pentru a prepara ceapă pane – inele de ceapă.

Atunci când toci ceapa, de la grosier la fin, pierzi din ce în ce mai multe bucăți distincte de ceapă pe măsură ce acestea se integrează în alte ingrediente. Dacă faci o friptură, de exemplu, cureți morcovii, tai țelina și înjumătățești ceapa. Într-o supă sau o tocăniță care va fi gătită timp îndelungat, aproape că nu toci deloc ceapa, morcovii și țelina. Pe de altă parte, dacă prepari un sos rapid de 10 minute, ar trebui să toci totul cât mai fin posibil.

Așadar, fiecare rețetă necesită un anumit tip de tăiere, iar aceste tăieturi influențează intensitatea aromei cepei. Aroma și textura sunt, de asemenea, afectate de factori precum aerul, tipul de grăsime utilizat, modul de gătire, temperatură. Este important, deci, să alegi tăietura potrivită pentru fiecare rețetă.

Iar ceapa are nenumărate alte secrete culinare pe care le vom descoperi cu timpul.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Transformă-ți afacerea cu terminalele POS Android de la Moldindconbank – soluția ta de plăți fiscalizate
Transformă-ți afacerea cu terminalele POS Android de la Moldindconbank – soluția ta de plăți fiscalizate
Victoriabank consolidează parteneriatul cu EFSE pentru a susține IMM-urile din Moldova
Victoriabank consolidează parteneriatul cu EFSE pentru a susține IMM-urile din Moldova
Banii tăi sunt în siguranță. Moldindconbank continuă campania „Securitate bancară și antifraudă”
Banii tăi sunt în siguranță. Moldindconbank continuă campania „Securitate bancară și antifraudă”
Oportunitate de investiție cu o nouă emisiune de obligațiuni corporative de la maib
Oportunitate de investiție cu o nouă emisiune de obligațiuni corporative de la maib
24 de copii ai Ansamblului „Opincuţa” din Vişniovca, Cantemir, promovează cultura şi tradiţiile locale
24 de copii ai Ansamblului „Opincuţa” din Vişniovca, Cantemir, promovează cultura şi tradiţiile locale
În Moldova, o țigară din zece este vândută ilegal. Cum UE luptă cu problema
În Moldova, o țigară din zece este vândută ilegal. Cum UE luptă cu problema
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală