Curs valutar
 • EUR
  20.3159
  -0.0955%
 • USD
  17.4784
  0.0338%
 • RUB
  0.2500
  0.4%
 • RON
  4.1072
  -0.0998%
 • UAH
  0.6619
  -0.4381%

Câştigătorii pentru reducerea riscurilor consumul de droguri! Ce bani sunt alocați în cadrul proiectelor

26 Sept. 2021, 15:35
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
26 Sept. 2021, 15:35 // Economie //  Realitatea.md

Comisia specializată de selectare şi evaluare a proiectelor finanţate din mijloacele fondului măsurilor de profilaxie din cadrul CNAM a desemnat câştigătorii a două concursuri cu privire la selectarea proiectelor de profilaxie, desfăşurate în perioadele 26 august-06 septembrie 2021 şi 08-13 septembrie 2021.

Astfel, învingătorul concursului repetat de selectare a proiectelor privind reducerea riscurilor condiţionate de consumul de droguri injectabile este Asociaţia Obştească „Uniunea pentru prevenirea HIV şi Reducerea Riscurilor”, care a depus proiectul „Fortificarea accesului la servicii de prevenire şi asistenţă medicală pentru consumatorii de droguri din nordul Republicii Moldova (Bălţi, Făleşti, Ungheni, Edineţ)”.

Scopul principal al proiectului constă în reducerea riscului de răspândire a infecţiei HIV şi ITS în rândul consumatorilor de droguri prin sporirea adresabilităţii acestora la servicii specifice de reducere a riscurilor – tratamentul farmacologic cu opiacee, prevenirea supradozelor, profilaxia preexpunere şi postexpunere la HIV.

Proiectul prevede acoperirea cu servicii a unui număr de 1385 de beneficiari din regiunea nord a ţării şi va fi implementat în perioada octombrie-decembrie 2021. Volumul mijloacelor financiare ce urmează a fi alocate din fondul măsurilor de profilaxie pentru realizarea proiectului respectiv este de cca 410 de mii de lei.

Totodată, învingătorul concursului de selectare a proiectelor privind reducerea riscurilor condiţionate de consumul de droguri injectabile pentru regiunile de centru şi sud ale ţării este Asociaţia Obştească „Iniţiativa Pozitivă” care, în parteneriat cu organizaţiile neguvernamentale „AFI”, „Pentru Prezent şi Viitor”, „Pas cu Pas regiunea Sud”, Cahul a depus proiectul de profilaxie „Servicii de reducere a riscurilor condiţionate de consumul de droguri injectabile”.

Scopul principal al proiectului este reducerea riscului de răspândire a infecţiei HIV şi ITS în rândul consumatorilor de droguri condiţionate de consumul de droguri injectabile.

Proiectul prevede acoperirea cu servicii a 1975 de beneficiari din regiunile centru şi sud ale ţării şi va fi implementat în perioada octombrie-decembrie 2021. Volumul mijloacelor financiare ce urmează a fi alocate din fondul măsurilor de profilaxie este de 590 de mii de lei.

Realitatea Live

26 Oct. 2021, 04:00
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
26 Oct. 2021, 04:00 // Economie //  Cristina Vlah

Din dimineața zilei de 26 octombrie, va începe livrarea gazelor naturale procurate de la compania poloneză, informează Realitatea.md. Informația a fost confirmată de către prim-ministra Natalia Gavrilița, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV.

„Au fost deja rezervate volumele necesare și vor fi livrate de la ora 7:00 dimineața”, a menționat Natalia Gavrilița. Ea a mai adăugat că volumul de gaz a fost cumpărat din rezervele companiei care a negociat cu SRL MoldovaTransgaz, evitând să spună prețul plătit pentru aceste gaze. Totuși, șefa Guvernului a specificat că aceste gze au costat în medie un preț oferit pe piața spot, adică în jur de 1 000 de dolari per mia de metri cubi de gaze.

În acest context, fostul premier Ion Chicu a anunțat că pentru aceste gaze naturale din bugetul național s-au alocat 1,7 mlrd de lei.

Realitatea.md menționează că pentru prima dată în istorie, Republica Moldova a reușit să procure gaze naturale de la o altă sursă decât Gazprom. Asta în condițiile unor negocieri complexe între reprezentanții de la Chișinău și cei ai concernului rus Gazprom, pe fundalul expirării termenului de contract actual la gazele rusești.

 
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”