Curs valutar
 • EUR
  20.3956
  0%
 • USD
  19.5427
  0%
 • RUB
  0.3185
  0%
 • RON
  4.1377
  0%
 • UAH
  0.5292
  0%

Cât de mult va costa războiul din Ucraina? Analiză CNN: Efectele se vor simți în țările aflate în curs de dezvoltare

29 Apr. 2022, 08:53
 // Categoria: Politica // Autor:  Redacția Realitatea
29 Apr. 2022, 08:53 // Politica //  Redacția Realitatea

Epicentrul vicios al războiului din Ucraina se află acum în orașele bombardate din est și sud. Dar rezonanța conflictului se extinde într-un mod care va lăsa neatinși puțini oameni de pe Pământ, de la orașele mici din America până la zone întinse din Africa afectată de sărăcie, potrivit unei analize CNN.

Multe războaie, de la Primul Război Mondial până la conflictul din Irak, la început au părut să se termine repede cu un scurt șoc violent. Dar aceste predicții au fost adesea contrazise, conflictele degenerând în războaie prelungite cu efecte de domino care au  provocat efecte politice, economice și umanitare importante mult dincolo de granițele luptelor.

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei urmează acest model. După ce a început în urmă cu două luni cu previziunile unui blitzkrieg care va duce la ocuparea Kievului, previziunile arată acum că războiul va dura săptămâni și luni, dacă nu mai mult.

Consecințele unui război care durează atât de mult sunt grave. Având în vedere atacul brutal al armatei președintelui rus Vladimir Putin asupra civililor, prelungirea războiului va însemna mult mai mulți morți ucraineni și aproape inevitabil mai multe atrocități și crime de război. Va exista un pericol mereu prezent ca războiul să se răspândească și să provoace o conflagrație mai largă, atât din punct de vedere militar, cât și să degenereze într-o confruntare tot mai mare asupra exporturilor de energie ale Rusiei, de care Europa are mare nevoie.

De fiecare dată când două puteri nucleare la fel de mari precum Rusia și SUA sunt angajate chiar și într-un conflict indirect, așa cum este cazul acum, dat fiind sprijinul masiv de arme și bani al Washingtonului pentru Ucraina, rămâne o posibilitate de izbucnire a unei confruntări directe, potrivit digi24.ro.

Iar, un război mai lung înseamnă mai multă incertitudine pentru liderii occidentali.

Insecuritatea alimentară globală este probabil să se înrăutățească din cauza unei recolte ucrainene afectate masiv de război, generând astfel un potențial de destabilizare prețului la alimente, care va produce tulburările în întreaga lume.

Războiul pornit de Putin în Ucraina va costa, de asemenea, oamenii din SUA care se luptă deja cu inflația, cu creșterea prețului la alimente și costurile ridicate ale combustibilului, ceea ce ar putea reprezenta probleme politice uriașe pentru președintele Joe Biden într-un an electoral cu mize pentru viitoarea majoritate din Congresul american.

De ce războiul va dura

Există un motiv principal pentru care războiul din Ucraina se va prelungi. Tabloul strategic din Ucraina, cu țara departe de înfrângere și cu invadatorul încă neînvins, înseamnă că niciuna dintre părți nu are un stimulent înflăcărat să urmărească calea diplomatică urgentă pentru a pune capăt războiului.

Ucraina nu are încredere în Putin, în urma invaziei sale neprovocate, care era menită să-i zdrobească independența și identitatea națională. Eroismul armatei ucrainene, suplimentat de rezistența civilă, precum și fluxul accelerat al armelor ofensive occidentale venite în sprijinul autorităților de la Kiev încurajează speranța că ar putea Ucraina să iasă victorioasă din acest război.

Între timp, Putin nu și-a atins încă niciunul dintre obiectivele sale, iar cel mai clar argument este retragerea umilitoare de la periferia Kievului. În ciuda pierderilor imense de trupe și echipamente de luptă, generalii săi și-au propus noi obiective de război pentru ca trupele lor. Printre acestea se numără confiscarea întregii coaste de sud a Ucrainei, pentru a întrerupe accesul ucrainenilor la Marea Neagră.

Statele Unite au recunoscut aceste evoluții printr-o schimbare de strategie prezentată săptămâna aceasta, care este menită să conducă la slăbi Rusia atât de mult încât să nu mai poată amenința Europa.

Dar Ucraina se teme de o lărgire a câmpului de luptă. Oficialii au avertizat cu privire la un posibil nou front în sud-vest, de-a lungul graniței cu Republica Moldova, care implică enclava pro-rusă din Transnistria.

Și amenințarea unui război energetic total care ar putea declanșa o recesiune și dificultăți grave în Europa, care să ducă la efecte secundare în SUA, a devenit mai probabilă miercuri, când Rusia a întrerupt aprovizionarea cu gaze către Polonia și Bulgaria, două state membre NATO, care au fost înainte de ‘89 sub influența Uniunii Sovietice.

Toată lumea suferă din cauza unui război mai lung

Rezultatul principal al unui război mai lung, unul care a prezentat deja unele dintre cele mai grave atrocități din Europa de la epoca nazistă încoace, va însemna în mod tragic că mult mai mulți ucraineni vor fi uciși sau forțați să plece din casele lor. Dar privarea și amenințarea la adresa vieții nu vor fi limitate în granițele țării.

Semnele că războiul va continua luni de zile vor agrava valurile de șocuri economice din ce în ce mai grave. Banca Mondială, de exemplu, a avertizat că conflictul a provocat deja cea mai gravă creștere a prețurilor mărfurilor din ultimii 50 de ani. În SUA, asta înseamnă facturi de alimente mai scumpe pentru americani și probleme politice pentru administrația de la Casa Albă.

Dar este mai mari efecte ale războiului pornit de Rusia în lumea se vor simți în țările aflate în curs de dezvoltare. Creșterea prețurilor cerealelor în țările afectate de sărăcie și alimentația deja precară reprezintă o problemă de viață și de moarte pentru sute de milioane de oameni.

Semnele rapide ale amprentei tot mai mari a războiului ucrainean au devenit tot mai evidente miercuri și au produs mult zgomot și temeri privind riscul unei conflagrații nucleare , după ce Vladimir Putin a avertizat cu un „răspuns fulgerător și rapid”, dacă „cineva din exterior va dori să intervină în Ucraina”. Liderul de la Kremlin a spus că va folosi „toate instrumentele” în cazul în care va exista vreo intervenție din partea cuiva care să reprezinte o „amenințare strategică” pentru Rusia în războiul din Ucraina.

Retorica înspăimântătoare a lui Putin poate fi un semn că Rusia simte presiune, deoarece obiectivele sale pentru invazie nu au fost îndeplinite și sunt sub așteptări. Dar cuvintele retorica liderului rus reprezintă o îngrijorare a pericolului constant al unei escaladări a conflictului, mai ales că SUA testează liniile roșii ale Rusiei prin livrările de armament în Ucraina.

La Washington și Moscova există acum o recunoaștere comună că acest război este mult mai mult decât unul purtat în granițele Ucrainei și poate reprezenta deschiderea către o luptă geopolitică prelungită și mai largă.

„Dacă Rusia scapă fără costuri, atunci așa va merge așa-numita ordine internațională, iar dacă se va întâmpla asta, atunci intrăm într-o eră de instabilitate serios crescută”, a declarat pentru CNN președintele șefilor de stat major din SUA, generalul Mark Milley.

De asemenea, conducerea Rusiei apreciază dimensiunile mai largi ale acestui conflict, care a distrus certitudinile lumii post-Război Rece și a transformat țara lor într-un paria internațional.

„Acum suntem în război cu întreaga lume”, a spus generalul rus Rustam Minnekaev într-o declarație come citată de Financial Times.

Ce va însemna un război mai lung pentru americani

Dacă președintelui Biden îi reușește scopul principal de a preveni un conflict direct dezastruos între cele două superputeri cu cele mai puternice armate nucleare, impactul în SUA al unui război mai lung în Ucraina va fi în principal economic și politic.

Va afecta profund viețile americanilor și propriile perspective politice ale lui Biden, nu doar într-un an electoral care poate să aducă pierderi grele pentru democrați, ci și în perioada premergătoare posibilei sale curse electorale pentru realegere, în 2024.

Avertismentul Băncii Mondiale cu privire la prețurile mărfurilor trebuie să fi alarmat Casa Albă și a subliniat faptul că Ucraina era cel mai rău loc pentru izbucnirea unui război într-o perioadă de prețuri deja ridicate la alimente și energie. Asta pentru că Rusia, care se confruntă acum cu sancțiuni zdrobitoare impuse de Occident, este un exportator major de gaze naturale, petrol și cărbune. Ucraina, denumită și „coșul Europei”, este o sursă cheie de grâu și porumb. Probabila întrerupere a recoltei sale din acest an ar putea fi un dezastru.

Având în vedere că inflația este deja la cele mai înalte niveluri din anii 1980, Biden este acuzat de oponenții politici că a gestionat incorect economia americană, în ciuda unei redresări generale puternice post-pandemice și a cifrelor istorice ale creării de locuri de muncă.

Biden încearcă acum o strategie prin care dă vina pe război pentru inflația ridicată, numind-o „creșterea prețurilor lui Putin”, chiar dacă prețurile mari au precedat invazia. Este puțin probabil ca o astfel de nuanță să supraviețuiască realității brutale a campaniei electorale, în care republicanii adoptă deja un mesaj simplu despre creșterea facturilor la alimente. Acest mesaj însă le-ar putea da ocazia democraților să lege partidul republican de extremismul fostului președinte Donald Trump.

Războiul l-ar putea răni și pe Biden dincolo de impactul său economic. Președintele a unit alianța occidentală în spatele unui efort de pedepsire și izolare a lui Putin și a restabilit o reputație bună pentru Casa albă, după retragerea din Afganistan de anul trecut.

Însă sondajele recente au sugerat că războiul este departe de a fi un câștigător politic pentru președintele american, chiar dacă el și-a ținut cuvântul de a ține soldații americani departe de luptă. Întorsătura șocantă a evenimentelor din Europa reprezintă o reamintire a faptului că cele mai bune planuri ale președinților sunt întotdeauna răsturnate.

Realitatea Live

Moldindconbank, partener al Academiei de fotbal „Radu Rebeja” – va susține pregătirea copiilor din familii nevoiașe
Moldindconbank, partener al Academiei de fotbal „Radu Rebeja” – va susține pregătirea copiilor din familii nevoiașe
Victoriabank – unica bancă 100% ONLINE din Moldova
Victoriabank – unica bancă 100% ONLINE din Moldova
FOTO, VIDEO Acum și în sectorul Râșcani! Kaufland a deschis cel de-al patrulea magazin din Chișinău
FOTO, VIDEO Acum și în sectorul Râșcani! Kaufland a deschis cel de-al patrulea magazin din Chișinău
SALUT – cardul de la Victoriabank care îți deschide oportunități nelimitate în banking
SALUT – cardul de la Victoriabank care îți deschide oportunități nelimitate în banking
La Moldtelecom, iarna aceasta ninge cu oferte și reduceri!
La Moldtelecom, iarna aceasta ninge cu oferte și reduceri!
Ia o Linie de Credit și poți câștiga 55 000 lei de la SEBO!
Ia o Linie de Credit și poți câștiga 55 000 lei de la SEBO!
Fundația Orange ajută. Dăruim căldură
Fundația Orange ajută. Dăruim căldură
Victoriabank: Unica bancă din clasamentul celor mai buni 20 de angajatori din țară  
Victoriabank: Unica bancă din clasamentul celor mai buni 20 de angajatori din țară  
03 Dec. 2022, 18:09
 // Categoria: Economie // Autor:  Romaniuc Victoria
03 Dec. 2022, 18:09 // Economie //  Romaniuc Victoria

În această sâmbătă, Energocom a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu MGRES pentru luna decembrie. Drept urmare, cetățenii ar putea plăti mai puțin pentru electricitate. 

Cantitatea care va fi livrată de Centrala de la Cuciurgan în decembrie constituie circa 204 mii de MW, iar prețul este de 73 de dolari.

Potrivit vicepremierului Andrei Spînu, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) și ANRE urmează să adopte o decizie în privința reducerii tarifului la energia electrică.

„Cetățenii vor plăti mai puțin pentru electricitate. Acest contract este un compromis rezonabil pentru a asigura cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului cu energie electrică și gaz”, a scris ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Monitorul Oficial a publicat vineri, 2 decembrie, decizia ANRE cu privire la majorarea prețurilor reglementate pentru energia electrică furnizată de furnizorii serviciului universal și de ultimă opțiune.

La depunerea solicitării, Premier Energy a solicitat un tarif de 6,39 lei kw/h, cu 34% mai mult față de tariful actual, iar FEE Nord a solicitat un tarif de 5,68 lei kw/h, cu 18% mai mult comparativ cu tariful actual.

Ultima scumpire a energiei electrice a avut loc la începutul lunii noiembrie, iar penultima majorare de tarif a fost în luna octombrie.

Moldindconbank, partener al Academiei de fotbal „Radu Rebeja” – va susține pregătirea copiilor din familii nevoiașe
Moldindconbank, partener al Academiei de fotbal „Radu Rebeja” – va susține pregătirea copiilor din familii nevoiașe
Victoriabank – unica bancă 100% ONLINE din Moldova
Victoriabank – unica bancă 100% ONLINE din Moldova
FOTO, VIDEO Acum și în sectorul Râșcani! Kaufland a deschis cel de-al patrulea magazin din Chișinău
FOTO, VIDEO Acum și în sectorul Râșcani! Kaufland a deschis cel de-al patrulea magazin din Chișinău
SALUT – cardul de la Victoriabank care îți deschide oportunități nelimitate în banking
SALUT – cardul de la Victoriabank care îți deschide oportunități nelimitate în banking
La Moldtelecom, iarna aceasta ninge cu oferte și reduceri!
La Moldtelecom, iarna aceasta ninge cu oferte și reduceri!
Ia o Linie de Credit și poți câștiga 55 000 lei de la SEBO!
Ia o Linie de Credit și poți câștiga 55 000 lei de la SEBO!
Fundația Orange ajută. Dăruim căldură
Fundația Orange ajută. Dăruim căldură
Victoriabank: Unica bancă din clasamentul celor mai buni 20 de angajatori din țară  
Victoriabank: Unica bancă din clasamentul celor mai buni 20 de angajatori din țară  
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală