În prezent peste 2,9 miliarde de oameni nu au acces la internet. În mare parte sunt femei din țările în curs de dezvoltare. Acest lucru este discutat în materialul Politico.
Datele publicate anul trecut de Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor (ITU), agenția Națiunilor Unite pentru tehnologia informației și comunicațiilor, au arătat în mod clar creșterea globală a utilizării internetului. În 2021, numărul estimat de persoane care au folosit internetul a crescut la 4,9 miliarde (de la 4,1 miliarde în 2019), informează unian.net.
În ciuda progreselor înregistrate în extinderea accesului la Internet și la serviciile mobile, mai mult de o treime din populația lumii și multe companii rămân fără acces la Internet.
Din cele aproape 3 miliarde de oameni care sunt încă offline, se estimează că 96% trăiesc în țări în curs de dezvoltare.
Mai puțin de 25% din populația de acolo utilizează în prezent internetul.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Femeile sunt deosebit de marginalizate: aproximativ patru din cinci din țările cel mai puțin dezvoltate sunt încă offline.
Deși numărul de persoane online a crescut, este posibil ca sute de milioane dintre ei să nu folosească Internetul des. Ei se confruntă cu probleme precum partajarea dispozitivelor, viteza scăzută a conexiunii, întreruperile internetului. Aceste restricții pot afecta grav cât de productive sunt online și pot face decalajul de conectivitate chiar mai mare decât arată cifrele oficiale.
Mulți dintre cei care sunt izolați digital se confruntă cu acces limitat la educație și sărăcie pe tot parcursul vieții.
Și există multe bariere în calea conectării la comunicațiile mobile și la internet. Aceasta este disponibilitatea rețelei, a dispozitivelor, lipsa de înțelegere a beneficiilor utilizării acesteia și lipsa de conținut în limbile pe care acești oameni le folosesc.
Astăzi, lumea vede accesul la internet ca o necesitate, la egalitate cu locuința, mâncarea, apa curată și electricitatea. În urmă cu zece ani, Finlanda a făcut din banda largă un drept legal. Și ONU în 2011 a numit-o o nevoie globală, subliniind nevoia de a reduce decalajul digital și conectivitatea.
Importanța telecomunicațiilor este recunoscută în rapoartele ITU și UNESCO care evidențiază nevoia de bandă largă pentru a atinge Obiectivele de dezvoltare durabilă ale ONU din 2015.