Curs valutar
 • EUR
  19.3202
  0.0259%
 • USD
  18.1428
  0.5402%
 • RUB
  0.1888
  1.1653%
 • RON
  3.8869
  0.0515%
 • UAH
  0.4912
  0.5293%

Cavcaliuc – liber la plimbări! Solicitarea către INTERPOL de a-l da în căutare internațională a fost blocată

20 Ian. 2022, 11:54
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Realitatea.md
20 Ian. 2022, 11:54 // Uncategorized //  Realitatea.md

Răsturnare de situație! După ce biroul Interpol din Lyon a acceptat solicitarea Chișinăului privind anunțarea în căutare internațională a președintelui partidului PACE, Gheorghe Cavcaliuc, acum procedura a fost blocată, întrucât autoritățile britanice au solicitat probe suplimentare pe acest dosar. Reprezentanții formațiunii lui Cavcaliuc califică drept imparțială și obiectivă decizia Interpol Lyon, și-și exprimă convingerea că autoritățile de la Chișinău au falsificat probe împotriva liderului PACE.

Potrivit reprezentanților PACE scopul autorităților de la Chișinău ar fi crearea unei imagini negative a lui Cavcaliuc în societate, dar și în rândul membrilor și simpatizanților formațiunii pe care o conduce. Într-un comunicat al  partidului se menționează că Gheorghe Cavcaliuc și-a manifestat deschiderea către organele de drept din Republica Moldova pentru a fi audiat printr-o comisie rogatorie internațională și pentru a-și demonstra nevinovăția.

„Cerem încetarea persecuției președintelui PACE prin dosare fabricate, pornite la comandă. Cerem respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale acestuia și revenirea organelor de justiție în albia legalității. Rugăm instituțiile media să dea dovadă de echidistanță și să reflecte corect acest subiect și să informeze societatea despre faptul că președintele PACE, Gheorghe Cavcaliuc, nu este căutat de INTERPOL așa cum s-au grăbit să anunțe autoritățile din Moldova în amplul proces de telejustiție”, se spune în comunicatul PACE.

Acum două zile, ambasadorul Marii Britanii în Republica Moldova, Steven Fisher a anunțat că țara sa nu a primit nicio solicitare din partea Interpol privind extrădarea cetățenilor Veaceslav Platon și Gheorghe Cavcaliuc. Cavcaliuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2021, anunțând ulterior că se altă în capitala Marii Britanii. El are statut de bănuit în dosarul „verde de briliant”.

Realitatea Live

22 Sept. 2023, 19:36
 // Categoria: Societate // Autor:  Elena Putregai
22 Sept. 2023, 19:36 // Societate //  Elena Putregai

După condamnarea definitivă a politicianului fugar Ilan Șor, autoritățile de la Chișinău au trimis în Israel o cerere suplimentară pentru extrădarea fostului deputat. Și deși organele de drept din Israel au solicitat mai multe precizări, procurorii moldoveni încă nu au un răspuns. Declarații în acest sens a făcut șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, în cadrul unui club de presă, transmite IPN.

VIDEO Veronica Mihailov-Moraru: Autoritățile israeliene tratează cu maximă atenție cererea de extradare a lui Ilan Șor

Veronica Dragalin a menționat că a existat o cerere de extrădare a lui Ilan Șor care a fost expediată încă în anul 2020. Însă, după condamnarea politicianului fugar la Curtea de Apel Chișinău, a fost necesară o cerere suplimentară. După condamnarea persoanei, procedura de extrădare este în competența Ministerului Justiției, cu care PA cooperează.

Șefa PA spune că au avut loc mai multe discuții cu colegii din Israel care au cerut anumite clarificări. „Se interesau care este totuși relația între episodul pentru care a fost condamnat și alte aspecte ale investigației care îl viza. Și noi am explicat că el a fost condamnat pentru un episod din noiembrie 2014, dar el este vizat ca persoană cu statut de învinuit și în alte episoade”, a precizat Veronica Dragalin.

Cât despre fostul lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, care ar fi părăsit țara după schimbul de putere din 2019, șefa PA a spus că informații noi nu sunt. Oamenii legii au solicitat să fie plasate informații la Interpol, însă au primit răspuns că această cerere a Moldovei nu va fi executată. Respectiv, procurorii nu cunosc informații unde se află Plahotniuc.

VIDEO Confirmat! Vila lui Plahotniuc din Elveția, înghețată! Dragalin: Proprietarii nu pot vinde acest bun

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală