Cazul femeii violate de mai mulți indivizi într-o localitate din raionul Strășeni a ajuns în vizorul Avocatului Poporului. Ombudsmanul Ceslav Panico susține că asemenea situații nu pot fi tolerate și nu trebuie lăsate fără atenție sporită din partea autorităților.
„Deși Republica Moldova a făcut progrese în dezvoltarea unui sistem de prevenire și combatere a violenței împotriva femeilor și a violenței în familie în special la nivelul strategiilor și politicilor publice, iar aceste progrese sunt recunoscute la nivel internațional (prin raportul GREVIO din 2023), cazurile recente demonstrează că violența de gen rămâne un fenomen larg răspândit în societate.
Avocatul Poporului constată cu îngrijorare că un grad ridicat de toleranță față de violența împotriva fetelor și femeilor persistă atât în rândul populației, cât și în rândul specialiștilor cu atribuții în prevenirea și combaterea acestui tip de violență. De asemenea, Ceslav Panico recunoaște și propria vină privind insuficiența acțiunilor desfășurate de către Oficiul Avocatului Poporului de responsabilizare și determinare a factorilor de decizie de a implementa mai bine în practică standardele și politicile existente în domeniul prevenirii violenței de gen”, se arată într-un comunicat emis de către reprezentanții Oficiului Avocatul Poporului.
Panico își propune să elaboreze raport special privind cauzele și circumstanțele care au dus la escaladarea violenței de gen în Republica Moldova. Documentul va include soluții și recomandări pentru măsuri urgente și pe termen lung, care să contribuie la prevenirea și combaterea acestui fenomen. De asemenea, împreună cu Agenția Națională de Prevenire și Combatere a Violenței împotriva Femeilor și a Violenței în Familie (ANPCV) se va elabora un set de recomandări pentru judecătorii are examinează cauze de violență împotriva femeilor și fetelor.
„Ieri, pe 26 septembrie, Ombudsmanul a expediat o solicitare oficială către Prim-ministrul Dorin Recean, prin care a propus convocarea ședinței Consiliului Național pentru Drepturile Omului. Obiectivul acestei ședințe este de a pune în discuție problemele sistemice referitoare cazurilor de violență împotriva femeilor și fetelor și de a audia rapoartele privind implementarea recomandărilor internaționale și nivelul de implementare a strategiilor și politicilor sectoriale”,. se mai precizează în reacția publicată.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
De asemenea, Ceslav Panico solicită Guvernului adoptarea unui plan de acțiuni pentru implementarea recomandărilor din primul raport de evaluare al Grupului de experți al Consiliului Europei pentru acțiunea împotriva violenței împotriva femeilor și a violenței în familie. Ombudsmanul mai cere de la membrii cabinetului de miniștri să majoreze bugetul alocat combaterii violenței de gen și să numărul de servicii disponibile pentru victimele violenței de gen.
Politicienilor și jurnaliștilor, aflați în perioada electorală, li se recomandă să trateze cu responsabilitate și corectitudine subiectele sensibile privind situația femeilor victime ale violenței, evitând manipularea opiniei publice. De asemenea, presei i se sugerează să respecte Codul Deontologic și să abordeze cu responsabilitate asemenea subiecte sensibile, iar societatea să sprijine victimele și să sesizeze autoritățile despre cazurile de abuz.