Magistrații Curții Constituționale nu au acceptat sesizarea privind controlul constituționalității decretului Maiei Sandu, referitor la demiterea lui Alexandr Stoianolgo.
Înalta Curte a precizat că autorii sesizării, deputații comuniști Constantin Starîș, Diana Caraman, Nicolae Rusol și Vladimir Voronin nu au prezentat niciun argument privind riscurile afectării vreunui domeniu al legislației. Drept urmare, solicitarea a fost respinsă.
Sesizarea a fost depusă de comuniști pe 2 noiembrie. Maia Sandu a semnat decretul de eliberare din funcția a procurorului general suspendat la sfârșitul lunii septembrie.
Ex-oficialul a venit la şefia Procuraturii Generale în noiembrie 2019. Doi ani mai târziu, împotriva sa a început cercetarea penală pentru abuz de serviciu, corupere pasivă, fals în declarații şi depășirea atribuțiilor.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Lui Stoianoglo i se incriminează precum că ar bunurile pe care le deține i-ar depăși veniturile. De asemenea, fostul procuror general este bănuit că, prin intermediul soţiei, ar fi primit cotă parte a unei companii din Ucraina, în schimbul eliberării lui Veceaslav Platon, afirma Veronica Dragalin anterior.
Alexandr Stoianoglo pledează nevinovat. În opinia sa, dosarele ar fi fabricate de guvernare. Aşadar, Stoianoglo a depus două plângeri la C susține că dosarele sale ar fi fabricate de guvernarea PAS și Maia Sandu, iar evaluarea ar fi fost organizată pentru a-l înlătura de la conducerea Procuraturii Generale. În ianuarie 2022 el a depus două plângeri la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) împotriva Republicii Moldova, declarând că retinerea şi suspendarea sa din funcție au fost ilegale, iar instanța internațională a punctat că SToianolgo nu avut dreptul la terminal.