Curs valutar
 • EUR
  21.5242
  0%
 • USD
  17.6884
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3726
  0%
 • UAH
  0.6524
  0%

CCRM a examinat raportul financiar al MAEIE: Mașini scumpe în valoare de peste cinci milioane de lei

01 Iun. 2021, 12:48
 // Categoria: Economie // Autor:  Valentina Buză
01 Iun. 2021, 12:48 // Economie //  Valentina Buză

Prezentarea Raportului auditului asupra rapoarte financiare consolidate Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), încheiate la 31 decembrie 2020, a fost examinat de Curtea de Conturi a Republicii Moldova. Evenimentul a avut loc ieri, 31 mai și a fost transmis de grupul de presă Realitatea pe RLIVE.

În context, scopul auditului public extern a constat în oferirea unei asigurări rezonabile, cu privire la faptul că rapoartele financiare consolidate ale MAEIE, încheiate la 31 decembrie 2020, nu conțin, în ansamblul lor, denaturări semnificative cauzate de fraude sau erori, precum și emiterea unei opinii.

„Pentru anul 2020, pentru realizarea obiectivelor și desfășurarea activităților preconizate, Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene i-au fost aprobate alocații în sumă de 505,7 mil. lei, care pe parcursul anului au fost precizate în sumă de 470,1 mil. lei, sau cu 35,6 mil. lei mai puțin. Executarea de casă față de planul precizat s-a realizat la nivel de 88,2 % (414,7 mil. lei). Conform datelor Rapoartelor financiare consolidate, mijloacele fixe la 31 decembrie 2020 au constituit 305,9 mil. lei, dintre care, valoarea clădirilor este de 50,3% și valoarea mijloace de transport este de 23% din valoarea totală a mijloacelor fixe”, se arată în comunicat.

Astfel, în contextul misiunii de audit au fost constatate mai multe observații de audit:

 • 4 misiuni diplomatice și oficii consulare au procurat 5 mijloace de transport noi în sumă de 3,6 mil. lei. Achitarea în avans pentru procurarea a 3 automobile a determinat majorarea creanțelor cu 2,2 mil. lei, situația respectivă cauzând și imobilizarea resurselor financiare publice pe un termen nedeterminat.
 • la capitolul conformitatea deplasărilor în interes de serviciu au fost constatate abateri la unele instituții subordonate. Astfel, în cazul a 8 instituții nu a fost respectat scopul indicat în ordinul de deplasare, iar în 5 cazuri a fost depășit termenul de ședere indicat în ordin.
 • cu referire la cheltuielile de deplasare și utilizarea mijloacelor de transport, s-a constatat că o instituție a serviciului diplomatic se evidențiază cu cele mai mari cheltuieli la grupa de conturi 331 „Procurarea combustibilului, carburanților și lubrifianților”, în anul 2020 fiind efectuate 18 deplasări de serviciu, cu scopul ,,transportarea poștei diplomatice sau articolelor protocolare”. Toate deplasările, la solicitarea misiunii diplomatice, au fost autorizate de către MAEIE. Probele de audit au constatat o deviere de parcurs cu circa 5095 km, ce duce la un supraconsum de 978 litri combustibil, fapt care afectează conformitatea utilizării resurselor publice.

În cadrul Ministerului și entităților din subordine, controlul intern managerial este implementat parțial, fapt ce nu asigură pe deplin funcționalitatea unor controalelor-cheie și gestionarea riscurilor aferente procesului financiar-contabil.

„Fluctuația cadrelor pentru suplinirea funcțiilor vacante în cadrul Serviciului audit intern, precum și fenomenul instituit în cadrul MAEIE, prin încadrarea contabililor șefi, care s-au întors din misiuni, poate lipsi conducătorii de un instrument eficient, care să asigure gestionarea prudentă a riscurilor și de o contribuție obiectivă la îmbunătățirea controlului intern managerial”, se mai arată în comunicat.

Probele de audit obținute au fost suficiente și adecvate pentru a oferi o bază pentru exprimarea opiniei cu rezerve asupra rapoartelor financiare consolidate ale Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene încheiate la 31.12.2020.

Realitatea Live

Ședința festivă a membrilor Academiei de Științe a Moldovei
România donează alte peste 100.000 de doze de vaccin Republicii Moldova
CEC: Procedura de tragere la sorți privind stabilirea ordinii prealabile de înscriere în buletinul de vot a candidaților electorali
Ilan Șor, președintele Partidului „ȘOR”, anunță lansarea formațiunii în campania electorală
Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova răspunde acuzațiilor apărute în spațiul public
Ceremonia de depunere a Jurământului medicului și farmacistului, Promoția 2021
Ședința festivă a Adunării Generale a Academiei de Științe a Moldovei
„Dacă rămân acasă, merg la Business și Administrare”, eveniment online de orientare în carieră organizat de #diez
Briefing de presă susținut de președintele Curții Constituționale, Domnica Manole
12 Iun. 2021, 18:17
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
12 Iun. 2021, 18:17 // Politica //  Realitatea.md

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis sâmbătă, 12 iunie curent, trei mesaje de felicitare – Maiestăţii Sale Reginei Elizabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, președintelui Republicii Filipine, Rodrigo Duterte, dar și președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin.

Primul mesaj publicat azi este pentru Regina Elizabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și scrie că este în contextul „celebrării zilei de naștere”, deși maiestatea sa a marcat-o tocmai pe 21 aprilie. Atunci a împlinit 95 de ani. Chiar și așa, Maia Sandu și-a exprimat înalta apreciere pentru relațiile de cooperare și bună prietenie dintre state, care înregistrează, inclusiv după Brexit, o dezvoltare dinamică.

Celelalte două mesaje sunt legate de sărbători naționale. Pe 12 iunie este marcată Ziua Națională a Republicii Filipine și Ziua Rusiei.

A urat pace și prosperitate poporului filipinez.

Cât despre mesajul adresat lui Vladimir Putin, Maia Sandu a ținut să confirme disponibilitatea Republicii Moldova de a continua dialogul constructiv și deschis cu Federația Rusă.

„STIMATE DOMNULE PREȘEDINTE PUTIN,

În numele poporului Republicii Moldova, Vă adresez felicitări cu ocazia Sărbătorii Naționale a Federației Ruse – Ziua Rusiei.

Această zi servește drept bun prilej pentru a confirma disponibilitatea Republicii Moldova de a continua dialogul constructiv și deschis cu Federația Rusă. Sunt convinsă că prin eforturi comune, cooperarea existentă între țările noastre va cunoaște o dezvoltare dinamică continuă, în beneficiul statelor și popoarelor noastre.

Dorindu-Vă succese în activitatea Dumneavoastră, Vă rog să acceptați, Stimate Domnule Președinte, asigurările înaltei mele considerații”, este mesajul adresat lui Vladimir Putin.

 
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU
Maratonul de vaccinare pe roți continuă în Chișinău
Maratonul de vaccinare pe roți continuă în Chișinău