Curs valutar
 • EUR
  20.7694
  -0.5585%
 • USD
  17.6521
  -0.0272%
 • RUB
  0.2435
  0.2053%
 • RON
  4.1969
  -0.5504%
 • UAH
  0.6611
  -0.2571%

CCRM a examinat raportul financiar al MAEIE: Mașini scumpe în valoare de peste cinci milioane de lei

01 Iun. 2021, 12:48
 // Categoria: Economie // Autor:  Valentina Buză
01 Iun. 2021, 12:48 // Economie //  Valentina Buză

Prezentarea Raportului auditului asupra rapoarte financiare consolidate Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), încheiate la 31 decembrie 2020, a fost examinat de Curtea de Conturi a Republicii Moldova. Evenimentul a avut loc ieri, 31 mai și a fost transmis de grupul de presă Realitatea pe RLIVE.

În context, scopul auditului public extern a constat în oferirea unei asigurări rezonabile, cu privire la faptul că rapoartele financiare consolidate ale MAEIE, încheiate la 31 decembrie 2020, nu conțin, în ansamblul lor, denaturări semnificative cauzate de fraude sau erori, precum și emiterea unei opinii.

„Pentru anul 2020, pentru realizarea obiectivelor și desfășurarea activităților preconizate, Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene i-au fost aprobate alocații în sumă de 505,7 mil. lei, care pe parcursul anului au fost precizate în sumă de 470,1 mil. lei, sau cu 35,6 mil. lei mai puțin. Executarea de casă față de planul precizat s-a realizat la nivel de 88,2 % (414,7 mil. lei). Conform datelor Rapoartelor financiare consolidate, mijloacele fixe la 31 decembrie 2020 au constituit 305,9 mil. lei, dintre care, valoarea clădirilor este de 50,3% și valoarea mijloace de transport este de 23% din valoarea totală a mijloacelor fixe”, se arată în comunicat.

Astfel, în contextul misiunii de audit au fost constatate mai multe observații de audit:

 • 4 misiuni diplomatice și oficii consulare au procurat 5 mijloace de transport noi în sumă de 3,6 mil. lei. Achitarea în avans pentru procurarea a 3 automobile a determinat majorarea creanțelor cu 2,2 mil. lei, situația respectivă cauzând și imobilizarea resurselor financiare publice pe un termen nedeterminat.
 • la capitolul conformitatea deplasărilor în interes de serviciu au fost constatate abateri la unele instituții subordonate. Astfel, în cazul a 8 instituții nu a fost respectat scopul indicat în ordinul de deplasare, iar în 5 cazuri a fost depășit termenul de ședere indicat în ordin.
 • cu referire la cheltuielile de deplasare și utilizarea mijloacelor de transport, s-a constatat că o instituție a serviciului diplomatic se evidențiază cu cele mai mari cheltuieli la grupa de conturi 331 „Procurarea combustibilului, carburanților și lubrifianților”, în anul 2020 fiind efectuate 18 deplasări de serviciu, cu scopul ,,transportarea poștei diplomatice sau articolelor protocolare”. Toate deplasările, la solicitarea misiunii diplomatice, au fost autorizate de către MAEIE. Probele de audit au constatat o deviere de parcurs cu circa 5095 km, ce duce la un supraconsum de 978 litri combustibil, fapt care afectează conformitatea utilizării resurselor publice.

În cadrul Ministerului și entităților din subordine, controlul intern managerial este implementat parțial, fapt ce nu asigură pe deplin funcționalitatea unor controalelor-cheie și gestionarea riscurilor aferente procesului financiar-contabil.

„Fluctuația cadrelor pentru suplinirea funcțiilor vacante în cadrul Serviciului audit intern, precum și fenomenul instituit în cadrul MAEIE, prin încadrarea contabililor șefi, care s-au întors din misiuni, poate lipsi conducătorii de un instrument eficient, care să asigure gestionarea prudentă a riscurilor și de o contribuție obiectivă la îmbunătățirea controlului intern managerial”, se mai arată în comunicat.

Probele de audit obținute au fost suficiente și adecvate pentru a oferi o bază pentru exprimarea opiniei cu rezerve asupra rapoartelor financiare consolidate ale Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene încheiate la 31.12.2020.

Realitatea Live

17 Sept. 2021, 15:44
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
17 Sept. 2021, 15:44 // În Lume //  Realitatea.md

Ministerul Afacerilor Externe din România s-a sesizat cu privire la datele statistice apărute în presa britanică referitor la controalele autorităților de frontieră britanice care ar viza cu precădere cetățeni români și a solicitat prin Ambasada României la Londra clarificări la nivelul Home Office, potrivit unui comunicat.

Peste 60% dintre cetățenii statelor UE opriți și chestionați de autoritățile vamale în porturile britanice după Brexit sunt români, astfel că unii avocați evocă o posibilă profilare rasială, dezmințită de responsabilii britanici.

Conform datelor oficiale publicate de Guvern, în primele șase luni ale acestui an 7,249 de călători au fost opriți la sosirea în porturile Regatului Unit venind cu feriboturi sau prin Eurotunel. Dintre aceștia, 4,482 sunt români, în timp ce, de exemplu, bulgari în aceeaşi situaţie au fost numai circa 600, iar polonezi aproximativ 400.

Astfel, Ministerul Afacerilor Externe a transmis preocuparea față de această situație de fapt și Ambasadei Regatului Unit în România, cu solicitarea de clarificare de către autoritățile britanice a situației. A evidențiat faptul că, în cazul în care autoritățile britanice ar fi identificat dificultăți în deplasările efectuate de cetățenii români în Regatul Unit cu începere de la 1 ianuarie 2021, urmare aplicării noilor condiții de intrare și ședere generate de Brexit, acestea ar fi trebuit comunicate în prealabil autorităților române și evitată o abordare fundamentată pe controale sistematice, motivate de criteriul cetățeniei.

Ambasada României la Londra urmează să prezinte elementele rezultate din interacțiunea cu Home Office și Delegației UE în plan local, precum și să semnaleze preocupările la nivelul Foreign, Development and Commonwealth Office.

În context, Ministerul Afacerilor Externe a solicitat o abordare proporțională, echilibrată, din partea autorităților britanice la momentul dispunerii și efectuării controalelor la frontieră în raport cu cetățenii români, în spiritul relațiilor bilaterale apropiate, precum și de o manieră similară celor dispuse și față de cetățenii celorlalte state membre UE.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe reamintește că asigurarea unui tratament nediscriminatoriu cetățenilor români în Regatul Unit în raport cu cetățenii celorlalte state membre UE, constituie o preocupare constantă a instituției și a conducerii MAE, în contextul noilor relații generate de ieșirea Regatului Unit din UE.

Guvernul de la Londra a negat însă aplicarea vreunui criteriu de acest fel. „Acuzaţia că facem profilări rasiale este falsă şi nefondată”, a răspuns un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne britanic.

Potrivit datelor, 1,067,200 de români au decis să rămână și să muncească în continuare în această țară. În total, 6,015,400 de cetățeni europeni au depus aplicații pentru obținerea de rezidență în Regatul Unit.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române