Curs valutar
 • EUR
  21.3729
  0.2321%
 • USD
  17.9703
  0.2582%
 • RUB
  0.2456
  0.1629%
 • RON
  4.3395
  0.2212%
 • UAH
  0.6565
  -0.1219%

Republica Moldova a devenit pentru România al șaselea partener comercial necomunitar

29 Mai 2021, 12:02
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
29 Mai 2021, 12:02 // Economie //  Realitatea.md

Republica Moldova a devenit pentru România al șaselea partener comercial necomunitar și al 34-lea investițional cu un număr de 6.253 de firme cu capital mixt şi capital subscris de 57 milioane de dolari. Declarația a fost făcută de ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului din țara vecină, Claudiu Năsui, la Conferinţa de afaceri „Republica Moldova – destinaţie pentru investiţiile româneşti”.

„România este pentru Republica Moldova primul partener comercial şi investiţional după numărul de firme cu capital mixt – 1.653 – şi volumul capitalului subscris, adică în jur de 245 de milioane de dolari. Republica Moldova a devenit pentru România al şaselea partener comercial necomunitar şi al 34-lea investiţional, cu un număr de 6.253 de firme cu capital mixt şi capital subscris de 57 milioane de dolari. Relaţiile există, sunt solide, putem să le consolidăm mai mult. Deja comerţul bilateral a început să recupereze din pierderea de 12% înregistrată în anul 2020, care a fost un an pandemic”, a precizat Claudiu Năsui.

Oficialul român a informat în acest context că în primul trimestru al acestui an volumul schimburilor comerciale dintre cele două țări a crescut cu 8,4%.

În egală măsură, ministrul Economiei și-a exprimat speranță că Republica Moldova va avansa pe calea reformelor democratice „și să continue drumul spre Uniunea Europeană”.

„Procesul de cooperare bilaterală, în consens cu valorile europene, este vital – şi este necesar să acţionăm în spiritul solidarităţii pe principii reciproc avantajoase. România a fost şi va fi mereu portavocea Chişinăului în cancelariile occidentale şi în special la Buxelles şi sperăm ca Republica Moldova să avanseze pe calea reformelor democratice şi să continue drumul spre Uniunea Europeană. Aceasta este singura cale de a asigura prosperitatea şi siguranţa pe care o merită cetăţenii Republicii Moldova”, a susţinut Năsui.

Liniile de bază ale relației bilaterale România-Republica Moldova sunt stabilite prin Declaraţia privind instituirea unui parteneriat strategic între România şi Republica Moldova pentru integrarea europeană a Republicii Moldova (semnată la Bucureşti, la 27 aprilie 2010).

Surse: CaleaEuropeană, MAE, Agerpres

Realitatea Live

23 Iun. 2021, 21:56
 // Categoria: Alegeri // Autor:  Cristina Vlah
23 Iun. 2021, 21:56 // Alegeri //  Cristina Vlah

Comisia Electorală Centrală a majorat numărul secțiilor de votare pentru cetățenii aflați peste hotarele Republicii Moldova, dar nu cu mult – ci doar cu 4. Și asta după ce instanța de judecată a obligat CEC-ul să-și revizuiască deciziile anterioare, ca ele să fie în concordanță cu avizul Ministerului de Externe, informează Realitatea.md.

În acest sens, înainte de ședință, membrii CEC au discutat cu reprezentanții Ministerului de Externe și au convenit asupra cifrei de 150, în locul celor 146 aprobate anterior.

Astfel, au fost adăugate câte o secție de votare la: Londra, Marea Britanie; Las Vegas, SUA; Hanovra, Germania și în orașul Nurnberg, Germania.

Amintim, că subiectul privind deschiderea secțiilor de votare peste hotarele țării a devenit „mărul discordiei” dintre CEC și mai multe partide înscrise în cursa electorală. Membrii unor formațiuni politice s-au adresat în instanța de judecată, cerând să fie deschise mai multe secții de votare, conform avizului primit de la Ministerul Afacerilor Externe.

Propunerea inițială a reprezentanților de la Minister a fost ca în Diasporă să fie deschise 191 de secții de votare, după ce au fost consultate Ambasadele și analizate informațiile privind numărul de cetățeni aflați peste hotarele Republicii Moldova.