Curs valutar
 • EUR
  21.5242
  0%
 • USD
  17.6884
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3726
  0%
 • UAH
  0.6524
  0%

Cristian Hostiuc: Ziariștii de business din RM se confruntă cu probleme pe care le au avut colegii din România în 1990

28 Mai 2021, 16:53
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Petru Cosoi
28 Mai 2021, 16:53 // Actualitate //  Petru Cosoi

Este important ca oamenii să știe despre afacerea ta, pentru a-ți găsi angajați buni, a ușura relația cu banca, furnizorii și clienții, astfel deschiderea către presa de business este un mare avantaj pentru afaceri, a declarat Cristian Hostiuc, director editorial al Ziarului Financiar, București, în cadrul sesiunii Academiei de Jurnalism Economic (AJE) cu jurnaliștii economici din Republica Moldova.

AJE este un proiect al Asociaței Businessului European (EBA) de profesionalizare a jurnaliștilor ce vor să scrie pe subiecte economice, realizat cu susținerea membrilor săi. O primă sesiune din ciclul al doilea, lansat în luna mai curent, l-a avut ca invitat pe renumitul jurnalist Cristian Hostiuc, care conduce din anul 2001 Ziarul Financiar, România.

Acesta a subliniat că în anii 90, jurnaliștii de afaceri se confruntau cu aceleași probleme pe care le întâmpină și acum jurnaliștii din Moldova, legate de lipsa accesului la date despre afaceri.

„Când au venit multinaționalele în România, ca și în alte țări din Europa Centrală și de Est, au acordat o mare atenție resurselor umane – vorbeau despre companie, despre facilități, salarii, lucruri care anterior erau un tabu. Odată ce am devenit principalul interlocutor al multinaționalelor, au început timid și companiile românești să vorbească mai deschis cu ziariștii.

Expații din funcțiile de conducere au o înțelegere mult mai ridicată a ceea ce înseamnă business, decât companiile locale”, a declarat Cristian Hostiuc.

Totuși, România are un regim de deschidere foarte mare a datelor despre sectorul privat, având un Registru al comerțului funcțional, date deschise furnizate de Biroul Național de Statistică, etc.

Potrivit acestuia, relația de încredere între oamenii de afaceri și jurnaliști se construiește în timp, iar modelul de business al Ziarului financiar a fost să angajeze jurnaliști tineri, care pot fi formați în spiritul redacției. Hostiuc a relatat despre adaptarea ziarului la paradigma online, despre evoluția produselor în timp și veniturile companiei.

„ZF e un produs extrem de respectat, care stă pe picioarele proprii și este profitabil. Este cel mai complex produs mediatic în Europa Centrală și de Est prin toate produsele pe care le are – ediția print apare în continuare, site, site ZF Corporate, un hibrid de televiziune și în curând o televiziune propriu-zisă, anuare, suplimente și conferințe”, a mai spus Cristian Hostiuc.

În cadrul Academiei de Jurnalism Economic vor fi organizate discuții cu newsmakeri și analiști din domenii specifice, de interes pentru publicul larg, pentru a oferi jurnaliștilor insight-uri valoroase. Totodată, cei mai activi participanți vor participa la o vizită de studiu în România în toamna anului curent, iar la final de program vor fi decernate premii pentru jurnaliștii cu cele mai multe și documentate materiale de presă rezultate din ședințele Academiei.

În anul 2020, în cadrul sesiunii Academiei de Jurnalism Economic, 20 de speakeri au abordat astfel de subiecte precum AA / DCFTA, beneficii și oportunități pentru Moldova; ajutor de stat pentru întreprinderi în contextul pandemiei Covid-19; impozite locale în timpul pandemiei și impactul acestora asupra afacerilor; angajamentele RM în domeniul siguranței alimentare în cadrul ZLSAC, progresul și restanțele în implementarea acestuia; GDPR și jurnalism; amendamente / limite propuse în legea comerțului intern pentru a sprijini producătorul intern; implementarea principiului responsabilității extinse a producătorului; digitalizarea economiei și dezvoltarea comerțului electronic, etc.

Realitatea Live

Ședința festivă a membrilor Academiei de Științe a Moldovei
România donează alte peste 100.000 de doze de vaccin Republicii Moldova
CEC: Procedura de tragere la sorți privind stabilirea ordinii prealabile de înscriere în buletinul de vot a candidaților electorali
Ilan Șor, președintele Partidului „ȘOR”, anunță lansarea formațiunii în campania electorală
Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova răspunde acuzațiilor apărute în spațiul public
Ceremonia de depunere a Jurământului medicului și farmacistului, Promoția 2021
Ședința festivă a Adunării Generale a Academiei de Științe a Moldovei
„Dacă rămân acasă, merg la Business și Administrare”, eveniment online de orientare în carieră organizat de #diez
Briefing de presă susținut de președintele Curții Constituționale, Domnica Manole
12 Iun. 2021, 18:17
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
12 Iun. 2021, 18:17 // Politica //  Realitatea.md

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis sâmbătă, 12 iunie curent, trei mesaje de felicitare – Maiestăţii Sale Reginei Elizabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, președintelui Republicii Filipine, Rodrigo Duterte, dar și președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin.

Primul mesaj publicat azi este pentru Regina Elizabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și scrie că este în contextul „celebrării zilei de naștere”, deși maiestatea sa a marcat-o tocmai pe 21 aprilie. Atunci a împlinit 95 de ani. Chiar și așa, Maia Sandu și-a exprimat înalta apreciere pentru relațiile de cooperare și bună prietenie dintre state, care înregistrează, inclusiv după Brexit, o dezvoltare dinamică.

Celelalte două mesaje sunt legate de sărbători naționale. Pe 12 iunie este marcată Ziua Națională a Republicii Filipine și Ziua Rusiei.

A urat pace și prosperitate poporului filipinez.

Cât despre mesajul adresat lui Vladimir Putin, Maia Sandu a ținut să confirme disponibilitatea Republicii Moldova de a continua dialogul constructiv și deschis cu Federația Rusă.

„STIMATE DOMNULE PREȘEDINTE PUTIN,

În numele poporului Republicii Moldova, Vă adresez felicitări cu ocazia Sărbătorii Naționale a Federației Ruse – Ziua Rusiei.

Această zi servește drept bun prilej pentru a confirma disponibilitatea Republicii Moldova de a continua dialogul constructiv și deschis cu Federația Rusă. Sunt convinsă că prin eforturi comune, cooperarea existentă între țările noastre va cunoaște o dezvoltare dinamică continuă, în beneficiul statelor și popoarelor noastre.

Dorindu-Vă succese în activitatea Dumneavoastră, Vă rog să acceptați, Stimate Domnule Președinte, asigurările înaltei mele considerații”, este mesajul adresat lui Vladimir Putin.

 
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU
Maratonul de vaccinare pe roți continuă în Chișinău
Maratonul de vaccinare pe roți continuă în Chișinău