Curs valutar
 • EUR
  21.3233
  -0.0159%
 • USD
  17.9239
  0.1601%
 • RUB
  0.2452
  -1.0196%
 • RON
  4.3299
  0.0069%
 • UAH
  0.6573
  -0.1217%

„Moldova Tourism Forum 2021”, eveniment cu peste 400 de participanți din 30 de țări

28 Mai 2021, 13:03
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
28 Mai 2021, 13:03 // Societate //  Valentina Buză

Moldova Tourism Forum 2021 se desfășoară în perioada 27 și 28 mai, iar programul celor două zile a avut scopul de a scoate în prim plan studii de caz din experiența internațională, bune practici și inițiative regionale ce servesc drept model de adaptabilitate și dezvoltare pe termen lung. Astfel, peste 75 de speakeri din 15 țări, printre care oaspeți de onoare, reprezentanți ai instituțiilor de stat, ai corpului diplomatic și ai organizațiilor relevante din domeniu, au participat la eveniment.

Prima zi forumul a adunat peste 400 de persoane înregistrate din țări precum Mexic, Coreea de Sud, Thailanda, Canada, Norvegia, precum și din țările din regiune, Ucraina, România, Italia și Turcia. Aceștia au asistat la paneluri de discuții privind noi strategii de promovare a turismului, instrumente și tehnici digitalizate pentru promovarea acestuia, primind totodată consultanță de la speakeri privind posibilitățile de atragere a turiștilor în contextul post pandemic.

„Restricțiile cauzate de pandemie, granițele închise, imposibilitatea de a călători și lipsa de siguranță în viitor au avut un impact dramatic asupra turismului local. Cu toate astea suntem mândri să spunem că antreprenorii noștri s-au dovedit a fi rezilienți și au reușit să transforme restricțiile în oportunități. Forumul nostru are scopul de a oferi voce sectorului turismului, dând posibilitate reprezentanților să-și împărtășească viziunile, să discute tendințele și cele mai bune practici globale, dar și inițiativele regionale care servesc drept exemplu de dezvoltare pe termen lung”, a conchis Rodica Verbeniuc, Director General Agenția de Investiții.

La eveniment a participat și prim-ministrul interimar al Republicii Moldova, Aureliu Ciocoi, care a subliniat importanța susținerii sectorului turismului de către instituțiile statului.

„Moldova Tourism Forum 2021 reprezintă o bună oportunitate de a promova industria turismulului intern și receptor din Republica Moldova, precum și de a motiva și aprecia capitalul uman și întreprinderile mici și mijlocii, care susțin zilnic dezvoltarea durabilă a sectorului”, a declarat prim-ministrul.

Obiectivul general al Programului este dezvoltarea Republicii Moldova ca destinație turistică sustenabilă și competitivă, care să aducă beneficii sociale și de mediu comunităților locale și generațiilor viitoare.Scott Hocklander, șeful Misiunii USAID în Republica Moldova a evidențiat digitalizarea ca fiind  cheia pentru relansarea turismului receptor și a asigurat că organizația pe care o reprezintă va continua să ofere sprijin țării noastre în acest sens.

În premieră, în Republica Moldova a fost organizată și o gală de premiere a ambasadorilor turismului național, cu scopul de a susține actorii din industria turismului intern și receptor, de motivare și recunoaștere a capitalului uman, întreprinderilor mici şi mijlocii și a tuturor reprezentanților industriei.La cateogria Top lansări ale anului 2020 au fost premiate branduri turistice precum: Pensiunea Casa Veche, Conacul Mierii, Pensiunea Meșter Faur, Crama Mircești, Crama Tudor, Leuntea Vin, Fuior Gourmet, Gastromarket & Cáfe, Marcu Bakery.

Reprezentanții acestora s-au ales cu câte un voucher în valoare de 5000 de lei pentru a elabora materiale de promovare și a-și crește vizibilitate în rândul turiștilor care aleg ca destinație Republica Moldova.

Realitatea Live22 Iun. 2021, 21:56
 // Categoria: Societate // Autor:  Cristina Vlah
22 Iun. 2021, 21:56 // Societate //  Cristina Vlah

După ce a fost demis astăzi din funcția de director al liceului „Lucian Blaga” de la Tiraspol, Ion Iovcev se va regăsi într-o altă funcție. De această dată în calitate de consilier parlamentar în cadrul Parlamentului European, informează Realitatea.md.

Propunerea a parvenit din partea eurodeputatului Eugen Tomac, care a criticat dur decizia Ministerului de la Chișinău.  „Această lovitură împotriva unui om demn nu va rămâne fără consecințe!  Ion Iovcev, directorul singurului liceu cu predare în limba română de la Tiraspol a fost destituit din funcție!

Ați îndrăznit să umiliți un om demn, care s-a jertfit timp de aproape trei decenii pentru a păstra vie conștiința românească la Tiraspol prin extraordinara sa activitate la Liceul „Lucian Blaga”, lucru care mă revoltă și mă nemulțumește profund”, a scris pe pagina sa de facebook Eugen Tomac.

Potrivit deputatului, decizia Ministerului Educației de la Chișinău denotă dispreț pentru educația în limba română, „un gest care demonstrează cât se poate de limpede că pentru autoritățile autoproclamate de la Tiraspol și susținătorii lor școala românească din regiunea transnistreană reprezintă adevărata amenințare generatoare de insomnii, nu prezența trupelor rusești”.

„Domnul Iovcev nu este singur! De săptămâna viitoare va fi consilierul meu la Parlamentul European. Voi fi alături de el și voi solicita tuturor instituțiilor Uniunii Europene să intervină pentru a-i apăra pe cetățenii R. Moldova care locuiesc în zona de conflict controlată ilegal de Federația Rusă.

Încercarea de a-i reduce la tăcere pe cei care dau dovadă de curaj și opun rezistență arată doar frica și instabilitatea autorităților autoproclamate de la Tiraspol”, a mai scris Tomac.

Decizia de astăzi a Ministerului Educației a fost criticată dur și de către Secretara de stat a Departamentului român pentru Relația cu R Moldova, Ana Guțu.

„Înțeleg – legea e lege și trebuie respectată. Dar, Ministerul Educației de la Chișinău s-a întrebat vreodată cum e să faci școală românească în zona separatistă? Cum e să reziști printre ostilități? Cum e să educi români printre căzăcime teroristă, finanțată copios de Rusia lui Putin?

Există și excepții! Un simbol al rezistenței românești prin educație în fața tancurilor rusești nu poate fi demis.  Doar dacă nu e mâna comunistoidă a birocraților rău intenționați.  Propun ca acești birocrați să treacă Nistrul și să-și asume procesul educațional în toate liceele românești din stânga separatistă a Nistrului”, scrie Ana Guțu.

Amintim, că directorul liceului teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol, Ion Iovcev, a fost demis printr-un apel telefonic, pe motiv că a atins vârsta pensionării.