Implementarea proiectului de construcție a locuințelor pentru păturile social vulnerabile a fost analizată în cadrul Comisiei protecție socială, sănătate și familie a Parlamentului Republicii Moldova. Potrivit proiectului, a fost preconizat construcția a cca 700 de locuințe sociale pentru 2500 de familii vulnerabile sau familii tinere cu mulți copii, care nu au acces la condiții favorabile de locuit.
În acest context, potrivit constatărilor auditului realizat de Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM), scopul proiectului fost realizat doar parțial, iar costul proiectului constituie 426 milioane lei.
„Astfel, organizarea, realizarea și monitorizarea implementării Proiectului de construcție a locuințelor pentru păturile socialmente vulnerabile s-au efectuat, în unele cazuri, cu nerespectarea prevederilor legale, iar neajustarea cadrului normativ la cel legal a dus la extinderea nejustificată a categoriilor de beneficiari ai proiectului”, se arată într-o notă informativă emisă de CCRM.
În urma concluziilor raportului de audit, s-a constat că persoane neeligibile au beneficiat de locuințe sociale, a căror venituri salariale depășesc limita stabilită legal sau cele care dețin deja în proprietate bunuri imobile.
Totodată, s-a constatat că persoanele responsabile, din cadrul comisiilor raionale, nu au asigurat înregistrarea conformă în evidența contabilă a locuințelor sociale, primite în proprietate de către beneficiari, fapt ce a afectat integritatea patrimoniului public.
„Potrivit auditului Curții de Conturi au fost elaborate o serie de recomandări, adresate unităților de implementare a Proiectului de construcție a locuințelor pentru păturile socialmente vulnerabile, dar și mai multor instituții publice. Instituțiile vizate sunt Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Consiliile Raionale, Procuratura Generală, dar și Președinții de raioane”, informează membrii CCRM.
Totodată, ca urmare a examinării concluziilor raportului de audit, s-a convenit asupra necesității solicitării evaluării de către Curtea de Conturi a implementării proiectului în celelalte 6 din 12 raioane beneficiare ale proiectului, care nu au fost cuprinse în aria de audit, pentru a verifica respectarea condițiilor de alocare a locuințelor sociale.
În perioada 2013-2021 a fost finalizată construcția a 556 de locuințe sociale, iar circa 2000 de persoane au beneficiat de spațiu de locuit. Potrivit CCRM, urmează a fi finalizate încă 121 de locuințe în două raioane ale republicii.