Republica Moldova își merită locul în Uniunea Europeană. O spun atât oficialii de la Bruxelles, cât și oamenii de acolo. Rezultatele recente ale alegerilor și angajamentul pentru integrarea europeană au atras atenția oficialilor europeni și a cetățenilor din întreaga Uniune. Un lucru este cert – vocea Republicii Moldova devine din ce în ce mai prezentă în conversațiile despre viitorul unei Europe unite și extinderea blocului comunitar, transmite postul public tv.
Oamenii pe care i-am întâlnit pe stradă susțin integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Ideea extinderii comunității europene este susținută chiar și de cei care nu au auzit până acum de Republica Moldova.
„Ați avut recent alegeri cu un rezultat foarte strâns și se pare că ați optat pentru drumul către Uniunea Europeană, așa că felicitări. Eu întotdeauna am fost o susținătoare aprigă a Uniunii Europene”. „- Ce țară? – Moldova. Republica Moldova. – Nu, n-am auzit. – Țara noastră este stat candidat pentru aderarea la UE. Care este opinia dumneavoastră, în general, despre extinderea Uniunii Europene? – E un lucru bun. Cred că este necesară”. „Cred că ar fi o idee grozavă să ne extindem și să avem toate țările din spațiul european în Uniunea Europeană”.
Pe stradă sursa citată a întâlnit-o și pe Elina Laurinen, fostă membră în cabinetul lui Thierry Breton, fost Comisar european pentru Piața Internă și Servicii. A lucrat, anterior, pe acest domeniu, cu instituții din Republica Moldova și spune că apreciază cetățenii moldoveni.
„Am lucrat cu Moldova pe ceea ce ține de piața unică, pentru că am lucrat cu comisarul francez pentru piața internă. Am muncit cu moldoveni, sunt foarte faini”.
Tot pe străzile Bruxelles-ului Moldova 1 l-a întâlnit și pe Victor Sonnag. Este din Austria și cunoaște multe despre țara noastră și chiar își dorește să o viziteze. Vede aderarea Republicii Moldova la blocul comunitar ca pe bună oportunitate.
„Știu că este o țară oarecum îngrijorată în privința Rusiei, pentru că Rusia amenință independența Moldovei prin staționarea de trupe în Transnistria. Știu că Moldova are vinuri minunate. Știu că este între România și Ucraina. Și cred că guvernul actual se străduiește ca țara să intre în UE, ceea ce cred că ar fi o oportunitate minunată”.
Republica Moldova ar putea face parte dintr-un nou val de extindere a Uniunii Europene, având în vedere progresele înregistrate în reformele interne și angajamentul față de valorile europene. Este cunoscut faptul că noua Comisie își propune să accelereze extinderea către țările candidate, fiind inclusă în planurile pentru 2030. Acest an este și termenul până când Chișinăul vrea să pregătească țara pentru integrare. Colaborarea în acest sens cu noua Comisie și, în special, noua responsabilă pe Extindere, Marta Kos, deja a început.
„Am discutat progresul pe care l-am înregistrat în ultimul an, la fel am trasat prioritățile pentru 2025. Și am discutat cum putem să accelerăm integrarea noastră graduală în Uniunea Europeană în timp ce avansăm cu procesul de reforme”, a declarat viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov.