Curs valutar
 • EUR
  19.0707
  0.0288%
 • USD
  17.8263
  -0.014%
 • RUB
  0.2194
  0%
 • RON
  3.8446
  0.1353%
 • UAH
  0.4827
  0%

Ce cunoaște ChatGPT despre Republica Moldova și ce fel de viitor îi prezice?

27 Mart. 2023, 16:23
 // Categoria: Sci-tech // Autor:  Elena Putregai
27 Mart. 2023, 16:23 // Sci-tech //  Elena Putregai

Cred că mulți deja ați auzit despre ChatGPT – un chatbot care funcționează datorită inteligenței artificiale și care generează răspunsuri la întrebările ce-i sunt puse de către utilizatori. Colegii de la Diez.md i-au adresat câteva întrebări, încă acum o lună, despre Republica Moldova și despre cum o vede în următorii 10 ani. Răspunsurile generate pot fi citite mai jos.

De la lansarea oficială pe 30 noiembrie 2022, ChatGPT a avut nevoie de doar cinci zile pentru a ajunge la cifra de 1 milion de utilizatori. Pentru comparație, pentru a atinge același indicator de 1 milion de utilizatori, Instagram a avut nevoie de 2,5 luni, Facebook – de 10 luni, iar Netflix – de 3,5 ani.

Ce cunoști despre Republica Moldova?

„Republica Moldova este o țară situată în Europa de Est, având graniță cu România la vest și cu Ucraina la est, nord și sud. Capitala țării este Chișinău, iar limba oficială este româna. În plus, majoritatea populației vorbește și limba rusă.

Republica Moldova are o istorie bogată și complexă, făcând parte din diferite state și imperii de-a lungul timpului, printre care Imperiul Roman, Regatul Ungariei, Imperiul Otoman, Imperiul Rus și Uniunea Sovietică. Moldova și-a declarat independența în 1991, după prăbușirea Uniunii Sovietice.

În prezent, Republica Moldova este o țară mică, cu o economie în curs de dezvoltare, care se confruntă cu provocări în ceea ce privește sărăcia, corupția, emigrația și instabilitatea politică. Cu toate acestea, țara are o cultură bogată și oameni sunt harnici și prietenoși.”

Care este populația reală a Republicii Moldova?

„Conform estimărilor Biroului Național de Statistică al Republicii Moldova, populația țării în ianuarie 2022 era de aproximativ 2,6 milioane de locuitori. Este important de menționat că aceasta este o estimare și că populația poate varia în funcție de diferiți factori, cum ar fi migrația sau creșterea naturală a populației.”

Care este limba oficială în Moldova?

„Limba oficială a Republicii Moldova este româna. Acesta este denumirea oficială a limbii din Constituția Republicii Moldova și este utilizată în toate actele oficiale, în învățământ și în mass-media.

Este important de menționat că, pe lângă limba română, multe persoane din Republica Moldova vorbesc și alte limbi, cum ar fi rusa, ucraineana, găgăuza și alte limbi minoritare. În plus, în ceea ce privește comunitățile vorbitoare de limbă rusă, acestea își utilizează adesea limba maternă în comunicarea de zi cu zi.”

Prin ce este cunoscută Moldova în lume?

Vinurile: Republica Moldova are o lungă tradiție în producția de vinuri de înaltă calitate, iar acestea sunt exportate în întreaga lume. Moldova este unul dintre cei mai mari producători de vin din Europa de Est și a câștigat numeroase premii și distincții internaționale pentru vinurile sale.

Cultura și tradițiile populare: Moldova are o cultură bogată și tradiții populare vibrante, inclusiv dansuri populare, muzică, artizanat și gastronomie. Multe dintre aceste tradiții sunt influențate de istoria diversă a țării și de moștenirea culturală a vecinilor săi.

Peisajele naturale: Moldova are o varietate de peisaje naturale frumoase, de la podișuri și dealuri acoperite de vii și păduri, până la râuri și lacuri. De asemenea, Moldova are mai multe rezervații naturale și parcuri naționale, care sunt importante pentru conservarea biodiversității.

Turismul rural: în ultimii ani, turismul rural a devenit o atracție tot mai populară în Moldova, oferind turiștilor ocazia de a descoperi stilul de viață tradițional și cultura rurală a țării. Această formă de turism oferă, de asemenea, oportunități pentru dezvoltarea economică și pentru crearea de locuri de muncă în comunitățile rurale.

Istoria și patrimoniul cultural: Republica Moldova are o istorie bogată și o moștenire culturală importantă, inclusiv monumente istorice, biserici și mănăstiri vechi, castele și cetăți medievale. Acestea sunt importante pentru identitatea și istoria țării și atrag turiști interesați de istorie și patrimoniu cultural.”

Care sunt persoanele din Moldova care au nimerit în Cartea Recordurilor Guinness?

„Există mai multe persoane din Republica Moldova care au intrat în Cartea Recordurilor Guinness. Iată câțiva dintre ei:
Olga Moskvina a intrat în Cartea Recordurilor Guinness în 2004 pentru cea mai mare colecție de cărți poștale din lume. Colecția ei conține peste 135 000 de cărți poștale din întreaga lume;
Valeriu Iftime a stabilit recordul mondial în 2015 pentru cel mai mare covrig din lume, care a avut o greutate de peste 750 de kilograme;
Alexandru Duru a intrat în Cartea Recordurilor Guinness în 2015 pentru cea mai lungă distanță parcursă cu o plăcuță zburătoare propulsată cu jet, care a fost de 275,9 metri;
Anatolie Prohnitchi a stabilit un record mondial în 2016 pentru cea mai mare colecție de monede de aur. Colecția sa conține peste 9 000 de monede de aur din întreaga lume;
Sergiu Cibotaru a stabilit un record mondial în 2020 pentru cea mai lungă distanță parcursă pe bicicletă, fără opriri sau asistență, într-o perioadă de 24 de ore, care a fost de 906,2 kilometri.”

Cine a furat miliardul din sistemul bancar al Republicii Moldova?

„Un grup mare de indivizi și instituții financiare au fost implicați în furtul miliardului din sistemul bancar al Republicii Moldova. Acest furt a avut loc în 2014, atunci când trei bănci moldovenești (Banca de Economii, Banca Socială și Unibank) au fost fraudate, iar aproximativ 1 miliard de dolari au fost transferați ilegal în străinătate.

Ancheta oficială a arătat că o mare parte din bani au fost spălați prin intermediul unor companii fictive din întreaga lume și prin intermediul unor scheme complexe de finanțare a investițiilor în proprietăți și alte active. În cazul furtului miliardului, mai multe persoane, inclusiv bancheri, politicieni și oameni de afaceri, au fost inculpate pentru fraudă bancară, spălare de bani și alte infracțiuni financiare.

Deși au fost realizate unele progrese în urmărirea penală a acestui caz, recuperarea banilor rămâne o problemă majoră pentru autoritățile din Republica Moldova.”

Cum Republica Moldova poate depăși problemele economice și sociale?

„Depășirea problemelor economice și sociale din Republica Moldova necesită un efort susținut din partea tuturor actorilor implicați, inclusiv Guvernul, societatea civilă, sectorul privat și partenerii externi. Iată câteva sugestii:
#1. creșterea investițiilor străine și interne: investițiile pot contribui la creșterea economiei, la crearea de locuri de muncă și la îmbunătățirea nivelului de trai al populației. Guvernul ar putea să ofere stimulente și să creeze condiții favorabile pentru investiții străine și interne;
#2. creșterea exporturilor: Republica Moldova poate crește exporturile de produse de calitate și să încurajeze dezvoltarea noilor piețe pentru produsele sale. Guvernul ar putea să ofere suport pentru dezvoltarea unor produse competitive și pentru îmbunătățirea infrastructurii de transport și logistică;
#3. investiții în educație și formare profesională: educația și formarea profesională sunt cheia dezvoltării economice și sociale. Investiții în educație pot contribui la îmbunătățirea calității vieții populației și la creșterea capacității de inovație și competitivitate;
#4. combaterea corupției și a criminalității: corupția și criminalitatea pot descuraja investițiile și pot afecta negativ economia și societatea în general. Guvernul ar trebui să ia măsuri mai dure împotriva corupției și să încurajeze transparența și responsabilitatea în toate domeniile;
#5. promovarea turismului: turismul poate fi o sursă importantă de venit și poate contribui la creșterea economiei și la îmbunătățirea imaginii Republicii Moldova în lume. Guvernul ar putea să investească în promovarea turismului, în dezvoltarea infrastructurii turistice și în îmbunătățirea serviciilor turistice.”

Care este viitorul Republicii Moldova în următorii 10 ani?

Dezvoltarea economică: dacă Republica Moldova reușește să atragă mai multe investiții, să îmbunătățească infrastructura și să-și dezvolte sectoarele economice competitive, precum agricultura, turismul și IT-ul, ar putea fi posibilă o creștere economică și o îmbunătățire a nivelului de trai al populației.

Integrarea europeană: Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și a semnat Acordul de Liber Schimb Complet și Aprofundat (DCFTA), care ar putea ajuta la dezvoltarea relațiilor comerciale cu UE și care ar putea încuraja investițiile străine în țară. În plus, o mai mare integrare europeană ar putea aduce mai multe oportunități de învățare și formare profesională pentru tinerii din Republica Moldova.

Reconcilierea cu regiunea transnistreană: conflictul transnistrean a fost o problemă majoră în Republica Moldova de mai bine de două decenii, iar o rezolvare pașnică a acestui conflict ar putea ajuta la dezvoltarea economică și politică a regiunii. O reconciliere cu regiunea transnistreană ar putea contribui la îmbunătățirea relațiilor cu vecinii Republicii Moldova și la consolidarea stabilității politice din țară.

Relații mai strânse cu Rusia: Republica Moldova a avut în trecut relații strânse cu Rusia, iar o mai mare apropiere între cele două țări ar putea aduce beneficii economice și politice pentru Republica Moldova. Cu toate acestea, această apropiere ar putea avea și unele implicații pentru relațiile Republicii Moldova cu Uniunea Europeană și cu alte țări.

Instabilitate politică: politica din Republica Moldova a fost instabilă în ultimii ani, cu schimbări frecvente ale guvernului și președintelui. Dacă această instabilitate continuă, ar putea fi dificil să se realizeze reforme economice și politice semnificative.”

Realitatea Live

Achită cu cardul tău Mastercard de la Moldindconbank și participă la Caravana cadourilor
Achită cu cardul tău Mastercard de la Moldindconbank și participă la Caravana cadourilor
FOTO, VIDEO Orange își extinde rețeaua de Fibră optică în tot mai multe localități din țară
FOTO, VIDEO Orange își extinde rețeaua de Fibră optică în tot mai multe localități din țară
FOTO, VIDEO Rosé Day la Castel Mimi – toate nuanțele gusturilor rosé la un singur eveniment
FOTO, VIDEO Rosé Day la Castel Mimi – toate nuanțele gusturilor rosé la un singur eveniment
Moldindconbank susține poporul ucrainean și donează circa 600 000 de lei unui spital pentru copii din Nikolaev
Moldindconbank susține poporul ucrainean și donează circa 600 000 de lei unui spital pentru copii din Nikolaev
Investiții imobiliare în case: avantaje și perspective pe termen lung
Investiții imobiliare în case: avantaje și perspective pe termen lung
Distrează-te la festivalul „Lumea Copilăriei” împreună cu Moldindconbank și Mastercard
Distrează-te la festivalul „Lumea Copilăriei” împreună cu Moldindconbank și Mastercard
Cum să-ți faci produsele mai atractive prin intermediul autocolantelor personalizate
Cum să-ți faci produsele mai atractive prin intermediul autocolantelor personalizate
TANDEM transformă spațiile în oportunități. Spații în chirie pentru parteneri din domeniul Home&Decor
TANDEM transformă spațiile în oportunități. Spații în chirie pentru parteneri din domeniul Home&Decor
Vara se apropie, dar bugetul nu îți permite să cumperi o mașină nouă pentru a pleca în vacanță? Zoom Credit are soluția
Vara se apropie, dar bugetul nu îți permite să cumperi o mașină nouă pentru a pleca în vacanță? Zoom Credit are soluția
07 Iun. 2023, 16:00
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Victoria Laur
07 Iun. 2023, 16:00 // Actualitate //  Victoria Laur

Monumentul eroilor români din Vasieni va fi renovat. Lucrările vor fi finanţate de către Departamentul pentru Relaţia cu Republica Moldova (DRRM)

Asociația Obștească Monumentum și Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) au semnat contractul de finanțare nerambursabilă. „Astfel, prin efort comun va fi restabilit un alt monument care mărturisește despre eroismul soldaților români căzuți în Primul Război Mondial pentru reîntregirea țării”, transmite organizația.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Monumentul a fost proiectat în anul 1938 de către inginerul N. Niculin și reprezenta un obelisc de piatră așezat pe patru trepte. Pe latura din față era sculptată în piatră o cruce, subt ea – notate numele eroilor căzuți în războiul de reîntregire, iar construcția – „protejată” de un vultur de bronz și înconjurată de opt stâlpi de piatră prinși între ei cu lanțuri metalice.

„Cu regret acest monument a fost distrus în timpul ocupației Basarabiei de către Imperiul Sovietic, însă anul acesta prin efortul Asociației Monumentum”și cu susținerea financiară a DRRM acest monument urmează a fi restabilit”, informează asociația obștească.

Monumentul va fi executat în piatră de Cosăuți, vulturul cruciat al armatei române – sculptat în bronz iar aleea din Parcul Eroilor urmează să fie amenajată în baza unui proiect realizat de arhitectul Mihail Andrieș.

Achită cu cardul tău Mastercard de la Moldindconbank și participă la Caravana cadourilor
Achită cu cardul tău Mastercard de la Moldindconbank și participă la Caravana cadourilor
FOTO, VIDEO Orange își extinde rețeaua de Fibră optică în tot mai multe localități din țară
FOTO, VIDEO Orange își extinde rețeaua de Fibră optică în tot mai multe localități din țară
FOTO, VIDEO Rosé Day la Castel Mimi – toate nuanțele gusturilor rosé la un singur eveniment
FOTO, VIDEO Rosé Day la Castel Mimi – toate nuanțele gusturilor rosé la un singur eveniment
Moldindconbank susține poporul ucrainean și donează circa 600 000 de lei unui spital pentru copii din Nikolaev
Moldindconbank susține poporul ucrainean și donează circa 600 000 de lei unui spital pentru copii din Nikolaev
Investiții imobiliare în case: avantaje și perspective pe termen lung
Investiții imobiliare în case: avantaje și perspective pe termen lung
Distrează-te la festivalul „Lumea Copilăriei” împreună cu Moldindconbank și Mastercard
Distrează-te la festivalul „Lumea Copilăriei” împreună cu Moldindconbank și Mastercard
Cum să-ți faci produsele mai atractive prin intermediul autocolantelor personalizate
Cum să-ți faci produsele mai atractive prin intermediul autocolantelor personalizate
TANDEM transformă spațiile în oportunități. Spații în chirie pentru parteneri din domeniul Home&Decor
TANDEM transformă spațiile în oportunități. Spații în chirie pentru parteneri din domeniul Home&Decor
Vara se apropie, dar bugetul nu îți permite să cumperi o mașină nouă pentru a pleca în vacanță? Zoom Credit are soluția
Vara se apropie, dar bugetul nu îți permite să cumperi o mașină nouă pentru a pleca în vacanță? Zoom Credit are soluția
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală