Google va pune la dispoziția publicului tehnologia sa de chatbot în „săptămânile și lunile următoare”, ca răspuns la succesul lui ChatGPT, un chatbot cu inteligență artificială susținut de Microsoft, care a devenit un fenomen global după ce a fost lansat gratuit, scrie The Guardian.
Sundar Pichai, directorul executiv al companiei mamă Alphabet, care deține Google, a declarat că utilizarea inteligenței artificiale a atins un „punct de cotitură” și compania este „extrem de bine poziționată” în domeniu. Pichai s-a referit la două așa-numite modele de limbaj mari dezvoltate de companie, LaMDA și PaLM, primul urmând să fie lansat în curând. Săptămâna aceasta, CNBC a relatat că Google a început să testeze un chatbot similar cu ChatGPT numit Apprentice Bard, care utilizează tehnologia LaMDA.
LaMDA a devenit cunoscută anul trecut, când Google a suspendat și apoi a concediat un inginer după ce acesta a afirmat public că „robotul” Google devenise „conștient”. Google a spus că afirmațiile lui Blake Lemoine despre LaMDA, un acronim pentru „model de limbaj pentru aplicații de dialog”, sunt „complet nefondate”.
Pichai a spus într-o conferință telefonică cu investitorii Alphabet joi: „În următoarele săptămâni și luni, vom pune la dispoziție aceste modele lingvistice, începând cu LaMDA, astfel încât oamenii să se poată interacționa direct cu ei”.
Modelele de limbaj mari, cum ar fi LaMDA și cel din spatele ChatGPT, sunt tipuri de rețele neuronale – care imită arhitectura de bază a creierului sub formă de computer – care sunt alimentate cu cantități mari de text pentru a fi învățate cum să genereze propoziții plauzibile.
ChatGPT a devenit o senzație după ce a fost folosit pentru a crea tot felul de conținut, de la eseuri școlare până la cereri de angajare. Pichai a indicat că tehnologia chatbot va fi integrată în Google ca parte a lansării.
„Foarte curând, oamenii vor putea interacționa direct cu cele mai noi și mai puternice modele lingvistice ale noastre, ca însoțitor de căutare în moduri experimentale și inovatoare”, a spus el.
Analiştii estimează că ChatGPT, dezvoltat de compania OpenAI din San Francisco, a ajuns la 100 de milioane de utilizatori de la lansarea sa pe 30 noiembrie. De asemenea, se așteaptă ca Microsoft să implementeze modelele de inteligență artificială ale OpenAI în motorul său de căutare Bing.