Curs valutar
 • EUR
  19.3255
  0.3048%
 • USD
  17.8973
  0.1151%
 • RUB
  0.1936
  0.2583%
 • RON
  3.8833
  0.3193%
 • UAH
  0.4651
  -0.3655%

Ce este Environment Social Governance? Studiu de caz: Philip Morris International

29 Nov. 2023, 10:24
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea MD
29 Nov. 2023, 10:24 // Economie //  Realitatea MD

Cu o lume din ce în ce mai conștientă de impactul pe care îl are activitatea umană asupra mediului și societății, conceptul ESG – Environment, Social, Governance a devenit un punct central în discuțiile despre responsabilitatea corporativă și durabilitatea pe termen lung. Această triadă își pune amprenta asupra modului în care companiile operează. Este și cazul multinaționalei Philip Morris International, care investește tot mai mult în minimizarea impactului produselor sale asupra mediului prin lansarea programelor de colectare și reciclare a dispozitivelor electronice fără fum. Mai nou, compania și-a propus până în 2025 să reducă amprenta de carbon până la zero. 

Ce este ESG?

Mediul înconjurător, social și de guvernanță (ESG) este un cadru utilizat pentru a evalua practicile de afaceri ale unei organizații și performanța acesteia în ceea ce privește diverse aspecte legate de durabilitate și etică, scrie bizlaw.md

Mediu (E): Se referă la modul în care o companie își gestionează impactul asupra mediului. Acest criteriu ține cont de cât de multă energie consumă o companie, cât de multe emisii de carbon produce și cum gestionează deșeurile.

Social (S): Aici contează modul în care o companie tratează angajații, clienții și comunitățile locale. De asemenea, e important să existe diversitate și incluziune în cadrul companiei.

Guvernare (G): Se referă la modul în care o companie este condusă și lucrează cu toate părțile implicate. O bună guvernare înseamnă că există transparență, etică și responsabilitate.

Companiile care adoptă și integrează cu succes ESG în „ADN-ul” lor joacă un rol esențial în crearea unui mediu de afaceri mai sustenabil, echitabil și responsabil, însă aceasta necesită și investiții pe măsură. 

Transformarea Philip Morris International 

Multinaționala Philip Morris International este una dintre companiile care trece printr-o continuă transformare conform criteriilor ESG. 

„Investitorii consideră că riscurile și oportunitățile lor sunt legate direct de veniturile noastre, administrația și prioritățile relevante ESG pe care le implementăm. În cazul PMI, impactul nostru major este legat de impactul produselor noastre asupra consumatorilor, dar și altele. Din punctul de vedere al investitorilor, cât de bine gestionăm aceste subiecte reprezintă nivelul riscului, dar și posibilitățile pe care le vor avea dacă vor continua să investească”, a menționat Miguel Coleta, Sustainability director în cadrul PMI. 

Începând cu 2008, PMI a investit peste 10,5 miliarde de dolari pentru a dezvolta, a fundamenta științific și a comercializa produse fără fum pentru adulții care altfel ar continua să fumeze, cu scopul de a pune capăt complet vânzării de țigări. Acest lucru include crearea unor capacități de evaluare științifică de nivel mondial, în special în domeniul toxicologiei sistemelor preclinice, al cercetării clinice și comportamentale, precum și al studiilor postcomercializare.

De la conceperea produselor și până la ultima lor zi de viață, PMI face eforturi pentru a minimiza impactul asupra mediului, dar și a încuraja consumatorii să devină mai eco-responsabili. Acest lucru se întâmplă prin implementarea diferitor programe care le permit consumatorilor să returneze dispozitivele lor fără fum, care, ulterior, sunt reciclate, iar unele dintre ele – recondiționate. 

Două hub-uri CIRCLE au fost create pentru a permite prelucrarea dispozitivelor vechi și reutilizarea materialelor în procesul de producere. Rata de reciclare este de 86%. Cu alte cuvinte, PMI implementează economia circulară, iar scopul pentru 2025 este ca toate produsele fără fum să aibă certificare de eco-design, iar 1 milion de dispozitive să fie recondiționate.

Totodată, în octombrie 2021, PMI și-a lansat Planul de tranziție privind reducerea emisiilor de carbon. Acest plan cuprinde obiective ambițioase în materie de sustenabilitate și modul în care va funcționa în viitor. Realizând necesitatea de a implementa acțiuni urgente pentru a face față crizei schimbărilor climatice, compania își propune ca până în 2025 să atingă neutralitatea emisiilor de carbon. 

Principiile ESG sunt implementate și în administrarea companiei. PMI are peste 71.000 de angajați, dintre care 42% sunt femei. Totodată, 40,7% dintre posturile de conducere la fel sunt deținute de femei. 

De ce ESG e aici pentru a rămâne?

Experții cred că, în viitor, evoluția ESG (Environment, Social, Governance) va fi modelată de o serie de factori, reflectând schimbări în atitudini, reglementări și progrese tehnologice. Un aspect important este accentul tot mai mare pe transparență și raportare.

Tehnologiile emergente, precum analiza big data, inteligența artificială și blockchain, pot juca un rol crucial în monitorizarea și evaluarea performanțelor ESG ale companiilor, furnizând date mai precise și transparente. De asemenea, implicarea investitorilor și a consumatorilor va continua să fie un factor important, generând o cerere crescută pentru investiții responsabile și produse sustenabile.

Se preconizează că investițiile globale în active ESG vor urca până la 53 de trilioane de dolari până în 2025.

Realitatea Live

Top 10 cele mai frumoase bucătării
Top 10 cele mai frumoase bucătării
Proiectul „UE pentru IMM-uri”: 93 de companii din țară au beneficiat de granturi în anul 2023
Proiectul „UE pentru IMM-uri”: 93 de companii din țară au beneficiat de granturi în anul 2023
Smishing – escrocherie prin SMS, care îți poate goli cardurile. REGULI DE PROTECȚIE
Smishing – escrocherie prin SMS, care îți poate goli cardurile. REGULI DE PROTECȚIE
Terminal de plăți 2 în 1 de la Victoriabank – noul POS Android cu fiscalizare
Terminal de plăți 2 în 1 de la Victoriabank – noul POS Android cu fiscalizare
GG Moldova sărbătorește 12 ani de succes!
GG Moldova sărbătorește 12 ani de succes!
MMZ: Investițiile ecologice ale uzinei, implementate în ultimii patru ani, au depășit șapte milioane de dolari SUA
MMZ: Investițiile ecologice ale uzinei, implementate în ultimii patru ani, au depășit șapte milioane de dolari SUA
Amatorii de vin bun din Moldova pot degusta vinuri premium, la un eveniment desfăşurat în aceeaşi zi în lumea întreagă
Amatorii de vin bun din Moldova pot degusta vinuri premium, la un eveniment desfăşurat în aceeaşi zi în lumea întreagă
Oamenii de afaceri, invitați! Camera de Comerț și Industrie Moldova-China organizează o zi de informare
Oamenii de afaceri, invitați! Camera de Comerț și Industrie Moldova-China organizează o zi de informare
Phishingul – un „sport” ilegal care te poate lăsa fără bani în cont. Cum să depistezi escrocii
Phishingul – un „sport” ilegal care te poate lăsa fără bani în cont. Cum să depistezi escrocii
21 Feb. 2024, 16:29
 // Categoria: În Lume // Autor:  Elena Putregai
21 Feb. 2024, 16:29 // În Lume //  Elena Putregai

Președintele rus, Vladimir Putin, i-a oferit o mașină omologului său nord-coreean, Kim Jong Un, a anunțat marți, 20 februarie curent, presa de stat nord-coreeană, într-un alt semn al încălzirii legăturilor dintre cele două țări, care a stârnit îngrijorări în Statele Unite.

Automobilul fabricat în Rusia pentru uzul personal al lui Kim a fost livrat duminică de o delegație rusă, a relatat agenția de stat Korean Central News Agency (KCNA).

Sora lui Kim, oficial de rang înalt la Phenian, i-a mulțumit lui Putin în numele fratelui ei și a declarat: „cadoul servește ca o demonstrație clară a relațiilor personale speciale dintre liderii de vârf din Coreea de Nord și Rusia”, potrivit KCNA, scrie edition.cnn.com.

Oficialii serviciilor de informații americane sunt din ce în ce mai îngrijorați de implicațiile pe termen lung a ceea ce pare a fi un nou nivel de parteneriat strategic între Coreea de Nord și Rusia, au declarat pentru CNN mai mulți oficiali familiarizați cu cele mai recente informații.

În ultimele săptămâni, Rusia a tras în mod repetat rachete balistice cu rază scurtă de acțiune furnizate de Coreea de Nord asupra unor ținte ucrainene. Între timp, oficialii americani se tem că Coreea de Nord ar putea folosi o relație mai strânsă cu Rusia pentru a slăbi influența Chinei, eliminând potențial ceea ce unii consideră că a fost o frână de mână importantă pentru programul de testare nucleară al Phenianului.

În ianuarie, diplomați nord-coreeni de rang înalt și diplomați ruși s-au întâlnit la Moscova înainte de ceea ce presa de stat nord-coreeană afirmă că este o viitoare vizită la Phenian a lui Putin – prima sa vizită în mai bine de 20 de ani. Iar Kim a vizitat Rusia pentru un summit cu Putin în septembrie, unde a aprobat războiul Kremlinului împotriva Ucrainei și a declarat: „Voi fi întotdeauna alături de Rusia”.

Cadoul lui Putin încalcă în mod potențial sancțiunile ONU impuse Coreei de Nord pentru programul său de arme nucleare, deși interdicția privind vânzările de bunuri de lux către această țară nu l-a împiedicat pe Kim să apară într-o serie de vehicule de lux de-a lungul anilor.

Liderul nord-coreean este adesea văzut fiind transportat cu șoferul în ceea ce se crede a fi o limuzină blindată Mercedes-Maybach Pullman Guard, în valoare de peste 1 milion de dolari.

În 2018, el a sosit la o întâlnire cu oficiali americani într-un Rolls-Royce negru. La începutul aceluiași an, două vehicule blindate Mercedes-Maybach S600 Guard au fost expediate din Olanda în Coreea de Nord, probabil pentru a fi folosite de Kim, potrivit Centrului pentru Studii Avansate de Apărare cu sediul la Washington.

De asemenea, centrul a raportat că Phenianul a importat peste 800 de vehicule de lux numai în perioada 2015-2017 – majoritatea provenind de la companii rusești.

În timpul vizitei lui Kim în Rusia în septembrie anul trecut, Putin i-a arătat liderului nord-coreean limuzina sa, fabricată de producătorul rus de automobile de lux Aurus.

De asemenea, fostul președinte american Donald Trump i-a oferit lui Kim o vizionare a limuzinei prezidențiale Cadillac poreclită „Bestia” în timpul discuțiilor lor din Singapore în 2018.

Top 10 cele mai frumoase bucătării
Top 10 cele mai frumoase bucătării
Proiectul „UE pentru IMM-uri”: 93 de companii din țară au beneficiat de granturi în anul 2023
Proiectul „UE pentru IMM-uri”: 93 de companii din țară au beneficiat de granturi în anul 2023
Smishing – escrocherie prin SMS, care îți poate goli cardurile. REGULI DE PROTECȚIE
Smishing – escrocherie prin SMS, care îți poate goli cardurile. REGULI DE PROTECȚIE
Terminal de plăți 2 în 1 de la Victoriabank – noul POS Android cu fiscalizare
Terminal de plăți 2 în 1 de la Victoriabank – noul POS Android cu fiscalizare
GG Moldova sărbătorește 12 ani de succes!
GG Moldova sărbătorește 12 ani de succes!
MMZ: Investițiile ecologice ale uzinei, implementate în ultimii patru ani, au depășit șapte milioane de dolari SUA
MMZ: Investițiile ecologice ale uzinei, implementate în ultimii patru ani, au depășit șapte milioane de dolari SUA
Amatorii de vin bun din Moldova pot degusta vinuri premium, la un eveniment desfăşurat în aceeaşi zi în lumea întreagă
Amatorii de vin bun din Moldova pot degusta vinuri premium, la un eveniment desfăşurat în aceeaşi zi în lumea întreagă
Oamenii de afaceri, invitați! Camera de Comerț și Industrie Moldova-China organizează o zi de informare
Oamenii de afaceri, invitați! Camera de Comerț și Industrie Moldova-China organizează o zi de informare
Phishingul – un „sport” ilegal care te poate lăsa fără bani în cont. Cum să depistezi escrocii
Phishingul – un „sport” ilegal care te poate lăsa fără bani în cont. Cum să depistezi escrocii
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală