Curs valutar
 • EUR
  19.2099
  -0.6861%
 • USD
  17.7574
  -0.2134%
 • RUB
  0.1932
  -1.3458%
 • RON
  3.8675
  -0.6774%
 • UAH
  0.4842
  -0.4957%

Ce înseamnă fiecare an de căsnicie. De la nunta de hârtie la cea de diamant

26 Sept. 2023, 06:15
 // Categoria: Life // Autor:  Redacția Realitatea
26 Sept. 2023, 06:15 // Life //  Redacția Realitatea

Aţi auzit, în mod sigur, de nunta de argint sau de nunta de diamant, dar ce ştiţi despre nunta de flori sau fructe, ori de nunta de hârtie?

Nunta de hârtie

Nunta de hârtie corespunde primului an de căsătorie. Acesta sărbătorește perioada în care cuplul a trecut prin perioada de adaptare de după nuntă.

Acest simbol poate indica și fragilitatea căsniciei din primul an. Cuplul își scrie în această perioadă planurile de viitor. La aniversarea nunții de hârtie se recomandă oferirea de cadouri mici, simbolice.

Nunta de bumbac

Nunta de bumbac corespunde celui de-al doilea an de căsnicie. Aniversarea poartă acest nume deoarece se crede că bumbacul este firav, dar mai rezistent decât hârtia.

Conform Hitched.co.uk, la un astfel de eveniment poți face cadou un set din vase de porțelan. Tot la această aniversare mai poți să oferi cadouri din bumbac.

Nunta de piele

Nunta de piele corespunde celui de-al treilea an de căsătorie. După trei ani de căsnicie, cuplul devine mult mai rezistent și mai sigur pe planurile de viitor.

Relația se întărește tot mai mult, motiv pentru care aniversarea este una mult mai importantă. La o astfel de aniversare poți să oferi produse din piele naturală precum o geantă sau un portofel.

Nunta de flori

Nunta de flori sau de pânză corespunde celor patru ani de căsătorie. Se spune că pânza este cea care se folosește pentru a putea naviga cu ușurință la bordul unei corăbii. Astfel, căsătoria continuă să treacă prin valurile învolburate ale vieții. La un astfel de eveniment poți să oferi cadou flori sau un dar mic și simbolic.

Nunta de lemn

După cinci ani de căsătorie poți să celebrezi nunta de lemn. Lemnul este mult mai rezistent decât hârtia, iar soțul și soția sunt și ei mai puternici împreună. Relația devine una solidă, pregătită pentru o familie frumoasă și împlinită. La o astfel de aniversare poți să oferi obiecte simbolice, confecționate din lemn.

Nunta de zahăr

Nunta de zahăr este numită în unele părți și nunta de fier. Zahărul arată faptul că relația este una strânsă și frumoasă, iar fierul simbolizează legătura strânsă dintre parteneri. Astfel, relația devine tot mai puternică și mai greu de rupt. La o astfel de aniversare, specialiștii recomandă să oferi prăjituri delicioase și dulciuri savuroase.

Nunta de lână

Nunta de lână sau nunta de cupru simbolizează șapte ani de căsătorie. Relația a ajuns la o anumită maturitate, iar căsnicia este una închegată. Partenerii se simt tot mai confortabil unul în preajma celuilalt și sunt dornici să-și clădească viitorul împreună. La o astfel de aniversare poți să oferi cadouri mici, simbolice, din lână.

Nunta de lut

Nunta de lut sau nunta de bronz simbolizează opt ani de la momentul căsătoriei. Relația este una strânsă, puternică, iar partenerii sunt dornici să aibă alături copii și armonie. La un astfel de eveniment poți să oferi cadouri mici, flori sau vase obținute din lut.

Nunta de salcie

Cei nouă ani de căsătorie sunt reprezentați de nunta de salcie. Salcia este un copac special în istoria omenirii. Relația este una puternică, iar partenerii reușesc să se adapteze cu ușurință unul cu celălalt. Căsnicia este mult mai strânsă, iar partenerii trec cu mai multă ușurință peste problemele vieții. Pentru un astfel de eveniment poți să oferi un cadou simbolic.

Nunta de tinichea

Nunta de tinichea mai poartă și denumirea de nuntă de aluminiu. Aceasta celebrează 10 ani de căsătorie. Chiar dacă materialul ales pentru denumirea acestei aniversări nu este unul prețios, tinicheaua are proprietățile sale speciale. Acest material nu ruginește cu ușurință. Căsnicie de 10 ani este menită să ilustreze dorința cuplului de a rămâne împreună. La această aniversare poți să-i oferi partenerei tale un cadou simbolic, care să demonstreze cât de mult o iubești.

Nunta de porțelan

Nunta de porțelan simbolizează 20 de ani de căsnicie. Proțelanul poate să simbolizeze fragilitatea, dar și frumusețea. Acest simbol arată că mariajul este unul strâns, puternic, însă mai poate avea și momentele sale de fragilitate. La un astfel de eveniment poți să oferi cadouri din porțelan.

Nunta de argint

Nunta de argint simbolizează 25 de ani de căsătorie. Aceasta este una dintre cele mai cunoscute aniversări ale căsnicie. Se crede că această nuntă ar fi fost sărbătorită încă din perioada Evului Mediu. Mariajul soților este unul puternic, iar cuplurile celebrează acest prag important din viața lor. Pentru un astfel de eveniment, specialiștii recomandă să oferi cadouri frumoase din argint.

Nunta de perle

Nunta de perle simbolizează 30 de ani de căsătorie. Perlele sunt asociate cu liniștea și frumusețea Raiului. Acestea sunt un simbol al longevității și frumuseții. Pentru un eveniment atât de important ar trebui să-ți surprinzi partenera cu un set de perle naturale.

Nunta de rubin

Dacă ai ajuns la nunta de rubin, înseamnă că tu și partenerul ați împlinit 40 de ani de căsnicie. Rubinul este considerată o piatră a nemuririi. Acesta devine mai frumos pe măsură ce este șlefuit cu multă atenție, la fel cum se întâmplă și în cazul unei căsnicii. Cadourile perfecte sunt reprezentate de bijuteriile cu rubin.

Nunta de aur

Nunta de aur este la fel de cunoscută ca cea de argint. Nunta de aur celebrează 50 de ani de căsătorie. Aurul este simbolul abundenței și al bogăției, dar și al înțelepciunii. După jumătate de secol petrecut împreună, sigur sunteți mult mai calmi și mai înțelegători unul cu celălalt. La aniversarea acestui eveniment poți să oferi bijuterii din aur.

Nunta de ametist

Nunta de ametist marchează 60 de ani de la căsătorie. Ametistul este o piatră care simbolizează longevitatea, dar și loialitatea partenerilor de cuplu. O bijuterie cu ametist reprezintă un cadou potrivit pentru aniversarea unui moment atât de important.

Nunta de platină

Nunta de platină celebrează 70 de ani de la căsătorie. Regina Elisabeta și Regele Philip au celebrat împreună nunta de platină. Platina este un metal care simbolizează puterea și echilibrul dintr-o căsniei. La un astfel de eveniment poți să oferi bijuterii sau flori.

Realitatea Live

A treia tablă interactivă dăruită de A.S.I.C.S. a ajuns la un gimnaziu din Cărpineni
A treia tablă interactivă dăruită de A.S.I.C.S. a ajuns la un gimnaziu din Cărpineni
Trăieşte magia sărbătorilor de iarnă la Castel Mimi, pe 9 decembrie! Moş Crăciun aşteaptă toţi copiii cu daruri dulci
Trăieşte magia sărbătorilor de iarnă la Castel Mimi, pe 9 decembrie! Moş Crăciun aşteaptă toţi copiii cu daruri dulci
Moldcell a obținut prestigiosul premiu World Communication, la categoria Oameni și Cultură
Moldcell a obținut prestigiosul premiu World Communication, la categoria Oameni și Cultură
Nou de la maib: creditul „energie pentru comercializare” destinat proiectelor fotovoltaice
Nou de la maib: creditul „energie pentru comercializare” destinat proiectelor fotovoltaice
Festival Medieval la Soroca: Când va avea loc
Festival Medieval la Soroca: Când va avea loc
4 Moși Crăciun au ajuns în Port Mall
4 Moși Crăciun au ajuns în Port Mall
IMM Digital, program unic în Moldova pentru digitalizarea afacerilor
IMM Digital, program unic în Moldova pentru digitalizarea afacerilor
Aflaţi ce servicii gratuite sunt oferite victimelor violenţei în familie la Centrul de Justiţie Familială
Aflaţi ce servicii gratuite sunt oferite victimelor violenţei în familie la Centrul de Justiţie Familială
De sărbători, creditul de nevoi personale de la Moldindconbank îți aduce un cadou pe card
De sărbători, creditul de nevoi personale de la Moldindconbank îți aduce un cadou pe card
06 Dec. 2023, 18:10
 // Categoria: Societate // Autor:  Elena Putregai
06 Dec. 2023, 18:10 // Societate //  Elena Putregai

„Tu – rahat ce ești”, „închide gura ta spurcată”, tu „muc ce ești”. Așa calificative a utilizat o profesoară în raport cu elevii clasei a șasea a unui liceu din Capitală. NewsMaker.md a intrat în posesia unei înregistrări audio de la această „activitate educativă” realizată de unul dintre elevi. Poliția și Procuratura au anunțat miercuri, 6 decembrie curent, că s-au autosesizat și investighează cazul.

Odată ce s-a aflat că presa cunoaște că profesoară insultă elevii la lecții, administrația liceului a înființat un comitet de etică prin care i s-au restricționat atribuțiile. I s-a minimizat efortul și a fost lipsită de responsabilitatea de a fi diriginte de clasă.

„A primit măsură disciplinară. Nu va preda, va face concluzia, a promis că nu va mai repeta așa greșeli. I-am oferit posibilitatea să demonstreze că a conștientizat”, a explicat directorul liceului.

Poliția va investiga cazul. Informația a fost confirmată de Natalia Stati, ofițer de presă al poliției capitalei. Reprezentanta Poliției a declarat că Inspectoratul de Poliție Buiucani s-a autosesizat.

„Pe caz a fost inițiată o anchetă în cadrul căreia urmează ca polițiștii să stabilească toate circumstanțele. Ulterior, agentul constatator va lua o hotărâre conform legislației”, a declarat Natalia Stati.

Mai târziu, și Procuratura Generală a anunțat că va investiga cazul.

„În contextul apariției în sursele mass-media, a informației despre un pretins caz de tratament degradant admis în privința unui elev de către profesorul unei instituții de învățământ din mun.Chișinău, Procuratura mun.Chișinău, Oficiul Buiucani s-a autosesizat și a demarat investigații pentru elucidarea circumstanțelor cazului”, a anunțat Procuratura Generală.

Cazul este investigat de secția Combatere tortură din cadrul Procuraturii Generale.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

A treia tablă interactivă dăruită de A.S.I.C.S. a ajuns la un gimnaziu din Cărpineni
A treia tablă interactivă dăruită de A.S.I.C.S. a ajuns la un gimnaziu din Cărpineni
Trăieşte magia sărbătorilor de iarnă la Castel Mimi, pe 9 decembrie! Moş Crăciun aşteaptă toţi copiii cu daruri dulci
Trăieşte magia sărbătorilor de iarnă la Castel Mimi, pe 9 decembrie! Moş Crăciun aşteaptă toţi copiii cu daruri dulci
Moldcell a obținut prestigiosul premiu World Communication, la categoria Oameni și Cultură
Moldcell a obținut prestigiosul premiu World Communication, la categoria Oameni și Cultură
Nou de la maib: creditul „energie pentru comercializare” destinat proiectelor fotovoltaice
Nou de la maib: creditul „energie pentru comercializare” destinat proiectelor fotovoltaice
Festival Medieval la Soroca: Când va avea loc
Festival Medieval la Soroca: Când va avea loc
4 Moși Crăciun au ajuns în Port Mall
4 Moși Crăciun au ajuns în Port Mall
IMM Digital, program unic în Moldova pentru digitalizarea afacerilor
IMM Digital, program unic în Moldova pentru digitalizarea afacerilor
Aflaţi ce servicii gratuite sunt oferite victimelor violenţei în familie la Centrul de Justiţie Familială
Aflaţi ce servicii gratuite sunt oferite victimelor violenţei în familie la Centrul de Justiţie Familială
De sărbători, creditul de nevoi personale de la Moldindconbank îți aduce un cadou pe card
De sărbători, creditul de nevoi personale de la Moldindconbank îți aduce un cadou pe card
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală