Curs valutar
 • EUR
  20.2151
  0%
 • USD
  18.5870
  0%
 • RUB
  0.2441
  0%
 • RON
  4.1079
  0%
 • UAH
  0.5033
  0%

Ce măsuri a luat Meta pentru a combate dezinformarea propagate de guvernul rus

08 Apr. 2022, 09:01
 // Categoria: În Lume // Autor:  Redacția Realitatea
08 Apr. 2022, 09:01 // În Lume //  Redacția Realitatea

Meta, proprietara Facebook, a eliminat campanii de hacking, reţele de influenţă şi operaţiuni de înşelătorie, în contextual războiului din Ucraina, potrivit unui raport publicat joi de compania de social media, care a spus, de asemenea, că analizează paşii suplimentari pentru a aborda dezinformarea din partea paginilor guvernului rus.

„Ne revizuim în mod constant politicile în funcţie de evoluţia situaţiei de pe teren şi acum revizuim în mod activ paşii suplimentari pentru a aborda dezinformarea şi falsurile care vin de pe paginile guvernului rus”, a declarat preşedintele pentru afaceri globale al Meta, Nick Clegg, la o discuţie telefonică cu reporterii.

Rusia s-a luptat cu marile companii de tehnologie pentru a controla fluxurile de informaţii online după invadarea Ucrainei din 24 februarie, pe care Moscova o numeşte operaţie militară specială, transmite news.ro.

Moscova a interzis Facebook şi Instagram şi a obstrucţionat Twitter prin încetinirea serviciului. Twitter a declarat săptămâna aceasta că nu va amplifica şi nu va recomanda utilizatorilor conturi guvernamentale ruseşti.

În primul său raport trimestrial referitor la pericole, Meta a spus că actori cu legături cu guvernele din Rusia şi Belarus s-au implicat în spionaj cibernetic şi operaţiuni de influenţă online ascunse, inclusiv o operaţiune de influenţă legată de KGB-ul din Belarus.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Potrivit raportului, au existat şi alte încercări continue din partea reţelelor pe care le-a perturbat anterior, inclusiv eforturi suplimentare ale Ghostwriter de a sparge conturile de Facebook aparţinând unor zeci de militari ucraineni.

Meta a spus în raport că a eliminat, de asemenea, o reţea de aproximativ 200 de conturi operate din Rusia care se coordonau pentru a raporta în mod fals oamenii, mai ales în Ucraina şi Rusia, pentru încălcări precum discursul instigator la ură sau agresiunea.

Raportarea în masă a fost coordonată în primul rând într-un grup de Facebook cu tematică de gătit, care avea aproximativ 50 de membri când Meta l-a desfiinţat în martie.

Meta a eliminat, de asemenea, zeci de mii de conturi, pagini şi grupuri care încercau să folosească războiul din Ucraina pentru a înşela utilizatorii şi a face bani conducând oamenii către site-uri web pline de anunţuri sau de vânzări de mărfuri.

Spammeri din întreaga lume au folosit tactici cum ar fi redarea videoclipurilor de jocuri în direct sau republicarea conţinutului popular, inclusiv videoclipurile altor persoane din Ucraina, pentru a pretinde că împărtăşesc actualizări live din criză. De asemenea, a avut loc eliminarea a două operaţiuni de spionaj cibernetic din Iran, o campanie de influenţă în Brazilia care s-a prezentat drept activişti de mediu care apără defrişările din Amazon şi o reţea din Filipine care a pretins meritul pentru doborarea site-urilor de ştiri.

 

Realitatea Live

26 Mart. 2023, 15:57
 // Categoria: În Lume // Autor:  Elena Putregai
26 Mart. 2023, 15:57 // În Lume //  Elena Putregai

26 de oameni au murit după ce mai multe tornade au devastat localități din statul Mississippi. Preşedintele Joe Biden a aprobat duminică, 26 martie curent, decretarea stării de urgenţă și a dispus ca zonele afectate să primească ajutor federal în plus faţă de cel local şi de la nivelul statului zonelor afectate.

În statul Mississippi, tornadele au smuls acoperişuri şi au distrus maşini, în timp ce cartiere întregi au fost rase de pe suprafaţa pământului.

„Este o tragedie”, este mesajul postat pe Twitter de guvernatorul statului, Tate Reeves, care a vorbit despre „pagube devastatoare” după tornadele care au străbătut Mississippi pe o distanţă de peste 150 km de la vest la est.

Un bărbat s-a ascuns în cadă ca să scape de tornadă. După zece minute, din casa lui au mai rămas doar doi pereți ai băii

La Rolling Fork, un oraş cu 2.000 de locuitori din vestul Mississippi, zone întregi au fost devastate, iar din case au rămas doar fundaţiile. Peste tot sunt grămezi de moloz, mașini de spălat, jucării și mobilă distrusă.

Un localnic a povestit pentru BBC că a fost norocos să supraviețuiască după ce s-a adăpostit în cada de baie. Tornada a lovit în miezul nopții – oamenii dormeau și nu au auzit alertele. Pentru mulți, primul indiciu că se întâmpla ceva groaznic a fost zgomotul puternic.

Francisco McKnight a declarat pentru BBC că este un miracol că este în viață. Singurul avertisment pentru el a fost zgomotul, unul cum nu a mai auzit niciodată. S-a uitat afară, apoi a fugit în baie și a intrat în cadă. Spune că asta l-a salvat. Doar doi pereți ai băii au rămas în picioare din toată casa lui.

„Tornada a durat doar cinci până la 10 minute”, a povestit bărbatul.

Biden a declarat stare de urgență

Joe Biden a aprobat duminică decretarea stării de urgență pentru statul Mississippi după ce o furtună puternică a provocat moartea a 25 de persoane aici și a unei persoane în Alabama. El a dispus ca ajutor federal să fie acordat în plus față de cel local și de la nivelul statului zonelor afectate, se menționează într-un comunicat al Casei Albe.

Finanțarea va fi disponibilă pentru persoanele afectate din comitatele Carroll, Humphreys, Monroe și Sharkey, conform comunicatului.

Bilanţul a ajuns la 26 de morţi şi zeci de răniţi, potrivit serviciilor de urgenţă din statul Mississippi (MSEMA). Patru persoane date dispărute „au fost găsite”, au adăugat acestea. Echipe de căutare şi salvare continuă eforturile pentru găsirea victimelor.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală