Curs valutar
  • EUR
    19.6273
    -0.0173%
  • USD
    17.2154
    0.7662%
  • RUB
    0.2087
    -0.575%
  • RON
    3.9434
    -0.0254%
  • UAH
    0.4123
    0.3396%

Ce spun experții despre chestionarul UE privind cererea de aderare a Moldovei? Opinii și dezbateri

15 Apr. 2022, 14:40
 // Categoria: Opinii // Autor:  Igor Boțan
15 Apr. 2022, 14:40 // Opinii //  Igor Boțan

Săptămâna aceasta, Republica Moldova a primit chestionarul Comisiei Europene cu privire la cererea de aderare la Uniunea Europeană. Acest fapt a fost catalogat de o parte din societate drept „o șansă istorică”, de altă parte a fost privită cu scepticism, iar altă parte a rămas indiferentă sau chiar în neștire. Care sunt argumentele optimiștilor, pesimiștilor și indiferenților, dar și ce reprezintă acest document au discutat participanții la dezbaterea publică „Chestionarul UE: ce oferă și ce cere în schimb, cum se văd șansele lui din interior și din exterior?”, organizată de Agenția de presă IPN.

Igor Boțan, expertul permanent al proiectului, a declarat că, după invazia Rusiei în Ucraina care a început pe 24 februarie, s-a creat o nouă conjunctură politică regională. Or, luptând împotriva invaziei rusești, Ucraina a decis să-și revendice dreptul de a fi parte a UE și pe 28 februarie a transmis Consiliul European o cerere de inițiere a procesului de integrare europeană. Ca răspuns, pe 10 și 11 martie, a avut loc Summitul Consiliului European de la Versailles, în cadrul căruia a fost adoptat un document care conține o adresare către Comisia Europeană ca să pregătească un aviz în privința posibilității începerii negocierilor cu Ucraina. În același document există un punct care se referă la cererile depuse între timp de Republica Moldova și Georgia.

„Deci, ca lucrurile să fie foarte clare – avem o nouă conjunctură și în cadrul acesteia, Uniunea Europeană dă undă verde unui proces care este doar la început de cale. Și pentru ca procesul să înceapă, iar Comisia Europeană să fie capabilă să dea un aviz la cererea Consiliului European, e nevoie de un chestionar care este transmis, de obicei, tuturor țărilor care își manifestă dorința de a adera la UE”, explică Igor Boțan.

Potrivit lui, chestionarul reprezintă un document oficial, prin care UE evaluează gradul de pregătire al unei țări, care a depus cererea de aderare, pentru a dobândi statutul de candidat și pentru a deschide negocierile. Acest chestionar, de regulă, este alcătuit din câteva mii de întrebări, în baza căror instituțiile competente de stat răspund și dau temei pentru ca, ulterior, Comisia Europeană să-și poată alcătui avizul către Consiliul European pe toate cele 33-35 de capitole. „După, Consiliul European trebuie să adopte o decizie în baza avizului Comisiei Europene, iar după, eventual, pot începe negocierile de aderare. Consiliul European este una dintre cele șapte instituții cele mai importante ale UE. Este alcătuit din șefii de state și guverne ale țărilor membre, la care se mai adaugă președintele Consiliului European și președintele Comisiei Europene. Acest organ extrem de important are misiunea de a defini principalele direcții de dezvoltare ale UE”, a notat expertul.

Veaceslav Berbeca, comentator politic, IDIS „Viitorul”, a declarat că, atunci când vine vorba despre condițiile interne pentru depunerea cererii de aderare și recepționare a chestionarului, poate fi menționat faptul că la guvernare se află un partid european, care a anunțat că va depune eforturi ca Republica Moldova să devină membru UE. „Or, în alte condiții, care au existat anterior, era mai complicată apropierea de Uniunea Europeană”. În opinia sa, la fel de importantă este conjectura internațională, care a schimbat mult atitudinea statelor occidentale față de Moldova, Ucraina și Georgia – toate trei membre ale Parteneriatului Estic.

„Ținând cont de această conjunctură care a apărut și, evident, a grăbit lucrurile și a schimbat atitudinea Uniunii Europene față de aceste state, aceasta a decis să fie oferită o nouă oportunitate acestor trei state pentru ca să adere la UE, să depună această cerere. Anterior,  atunci când vorbeam despre integrarea sau aderarea Republicii Moldova la UE, întrebam factorii de decizie de ce nu este depusă această cerere? Și una dintre explicații era că: „nu suntem siguri că această cerere va fi acceptată”. Deci în cazul dat, evident, situația s-a schimbat”, a notat comentatorul.

Potrivit lui, situația s-a schimbat, iar cererea de aderare a Republicii Moldova a fost acceptată. Acum, după ce a fost recepționat chestionarul, sunt făcuți primii pași pentru lansarea procesului.

„Evident, este un proces foarte complicat, care durează. Cererea a fost acceptată, dar aceasta nu înseamnă că și procesul de aderare la UE va fi accelerat, fiindcă, după cum am mai spus, este un proces foarte complicat care poate dura ani. Dar, faptul că Republica Moldova va fi acceptată ca stat candidat este un lucru enorm de important, pentru că stabilește niște relații noi în raport cu UE. A avea acest statut de stat candidat modifică foarte mult raportul cu UE, în special din punct de vedere financiar, tehnic. Este altceva decât suntem acum”, a precizat Veaceslav Berbeca.

Dorina Baltag, cercetătoare în politica externa și diplomația UE la Institutul pentru Diplomație și Guvernanță Internațională de la Londra, consideră că accentul trebuie pus și pe condițiile externe, pentru că este vorba despre criza de securitate din regiune. Iar în contextul războiului din Ucraina asistăm la evoluția rolului de actor de securitate al Uniunii Europene, care cu certitudine a răspuns cu unitate, cu hotărâre și cu o viteză excepțională în ceea ce privește agresiunea Rusiei în Ucraina.

„În cercurile de la Bruxelles și în capitalele europene se discută des despre acest rol care ține de calitatea de actor regional și se zice că este un rol mult așteptat, care, anterior, de regulă, era criticat. Și aceasta pentru că era umbrit de tendința „de a nu dori să trezească ursul” – cu referire la Rusia – să nu deranjeze cumva relațiile dintre UE și Rusia”, explică cercetătoarea.

Potrivit ei, aplicarea sancțiunilor de către UE a început treptat încă de la anexarea Crimeii din 2014. Însă, începerea fazei active a războiului din Ucraina a determinat ca liderii europeni să impună Federației Ruse cele mai dure sancțiuni de până acum. A„u fost adoptate pachete de sancțiuni – și asupra mass-media, și diplomatice, și individuale, dar cele mai multe și dure au fost cele economice”, a spus ea.

Dorina Baltag spune că, atunci când vine vorba despre Uniunea Europeană ca actor de securitate și importanța acestui chestionar pentru state ca Moldova, Ucraina sau Georgia, trebuie să fie clar că UE nu este un actor de securitate tradițional, așa cum este NATO. „Totuși, se observă că în cheia normativă a UE în vederea asigurării unui viitor durabil al păcii, ceea ce se discută la Bruxelles depinde și de oferirea acestui statut de state candidat pentru țările din PaE. Și de fapt, această oferire ar putea deveni și pentru UE un instrument de securitate. „Dar, o va face sau nu UE, depinde foarte mult de dorința politică a țărilor membre, șefii cărora fac parte din acel Consiliu European”, a declarat cercetătoarea. În opinia sa, în capitalele europene se mai discută că, pentru cele trei țări, acțiunile distructive și consistente ale Rusiei, în combinație cu lipsa perspectivei de aderare la NATO, au și determinat aceste țări să aplice pentru statutul de țară candidat la UE.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Realitatea Live

Antreprenorii locali își spun poveștile de succes: o nouă ediție a programului XY – E-Commerce Incubator a fost lansată
Antreprenorii locali își spun poveștile de succes: o nouă ediție a programului XY – E-Commerce Incubator a fost lansată
FLYONE a lansat pe 17 aprilie două rute directe: Chișinău–Torino și Chișinău–Bremen
FLYONE a lansat pe 17 aprilie două rute directe: Chișinău–Torino și Chișinău–Bremen
Maib continuă programul 3 de obligațiuni corporative și lansează emisiunea a doua, disponibilă începând cu 17 aprilie
Maib continuă programul 3 de obligațiuni corporative și lansează emisiunea a doua, disponibilă începând cu 17 aprilie
Ce este informația obiectivă și cum o deosebim de dezinformare?
Ce este informația obiectivă și cum o deosebim de dezinformare?
Interzicerea produselor de tutun riscă să provoace creșterea contrabandei, comerțului ilicit și a consumului în rândul minorilor
Interzicerea produselor de tutun riscă să provoace creșterea contrabandei, comerțului ilicit și a consumului în rândul minorilor
Piața legală de tutun în pericol sub presiunea reglementărilor excesive, atenționează experții
Piața legală de tutun în pericol sub presiunea reglementărilor excesive, atenționează experții
Glovo aduce sărbătorile pascale mai aproape de tine!
Glovo aduce sărbătorile pascale mai aproape de tine!
Peste 11.5 tone de produse colectate în magazinele Kaufland, în cadrul campaniei „Masa Bucuriei”
Peste 11.5 tone de produse colectate în magazinele Kaufland, în cadrul campaniei „Masa Bucuriei”
23 Apr. 2025, 19:38
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
23 Apr. 2025, 19:38 // Economie //  Realitatea.md

Două apartamente din municipiul Chișinău, care aparțin fugarului condamnat Ilan Șor, au fost scoase de vânzare, iar licitaţia va avea loc joi, 24 aprilie. Banii vor ajunge în conturile Băncii de Economii aflată în lichidare. Echipa TVR MOLDOVA a filmat locuinţele în momentul în care au fost prezentate unui potenţial cumpărător.

FOTO Ilan Șor avea apartament de lux încă de la 14 ani. Acum statul i-l scoate la vânzare și el pune piedici

Cele două apartamente ale lui Ilan Şor ocupă etajul patru al unui bloc de locuinţe de pe strada Florica Niță din Chişinău, care a fost construit pentru demnitarii perioadei dinaintea obţinerii independenţei Republicii Moldova. Bunurile imobiliare au fost scoase la vânzare după ce executorul judecătoresc a primit undă verde de la Curtea de Apel Chișinău, care a respins irevocabil recursul avocaţilor la măsura confiscării.

Executorul judecătoresc spune că apartamentele sunt scoase la licitaţie pornind de la preţul de 642 de mii de euro, iar mobila nu este inclusă. Autorităţile urmează să evalueze şi mobilierul, care va fi vândut separat.

ROMAN TALMACI, executor judecătoresc: „Apartamentele au fost găsite în starea care aţi văzut-o şi astăzi. Sunt doar mobilate. Bunuri de preţ nu au fost găsite, cu excepţia unor arme – pistoale, care au fost anunţate. Sperăm să se identifice cumpărători. Nu doar să vină cu vizualizarea, dar şi cu posibilitatea depunerii unui acont. Pentru garantarea petrecerii licitaţiei este nevoie cumpărătorul să depună un acont de 5%”.

Executorul judecătoresc spune că nu sunt foarte mulţi potenţiali cumpărători.

ROMAN TALMACI, executor judecătoresc: „S-au interesat cam cinci potenţiali cumpărători, dar care au văzut – două persoane. Dacă licitaţia nu va avea loc, atunci creditorul are dreptul să preia acest bun în contul achitării datoriei, în proprietate. Dacă nu vor depune asemenea cerere în termen de cinci zile, va fi reevaluat şi bunul va fi expus la vânzare la un preţ diminuat, cu o scădere de 10 procente”.

La sfârșitul lunii iulie 2023 a început procedura de recuperare a sumei de peste 5 miliarde de lei, prejudiciu adus Băncii de Economii. Banii trebuie să fie încasați de la Ilan Șor, condamnat irevocabil în dosarul Frauda Bancară. Până acum au fost recuperate numai 600 de mii de lei.

ROMAN TALMACI, executor judecătoresc: „Am reuşit şi am valorificat o unitate de transport de model GAZ. Mai avem de vânzare automobilul de model bentley la un preţ deja cu reducere de 50 la sută şi mai avem în curs de pregătire o casă de locuit, care este în variantă sură şi o cotă parte în apartamentul din strada Decebal. Încă sunt în proces de judecată”.

În aprilie 2023, Curtea de Apel Chișinău l-a condamnat definitiv pe Șor la 15 ani de închisoare, iar bunurile lui puse sub sechestru, în valoare de aproape cinci miliarde de lei, au fost confiscate. Șor a fugit din Republica Moldova şi de atunci e dat în urmărire internaţională. Autorităţile de la Chişinău au solicitat statului Israel de mai multe ori extrădarea acestuia, însă fără succes. Ultimele informaţii arată că Şor se află acum în Rusia.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Antreprenorii locali își spun poveștile de succes: o nouă ediție a programului XY – E-Commerce Incubator a fost lansată
Antreprenorii locali își spun poveștile de succes: o nouă ediție a programului XY – E-Commerce Incubator a fost lansată
FLYONE a lansat pe 17 aprilie două rute directe: Chișinău–Torino și Chișinău–Bremen
FLYONE a lansat pe 17 aprilie două rute directe: Chișinău–Torino și Chișinău–Bremen
Maib continuă programul 3 de obligațiuni corporative și lansează emisiunea a doua, disponibilă începând cu 17 aprilie
Maib continuă programul 3 de obligațiuni corporative și lansează emisiunea a doua, disponibilă începând cu 17 aprilie
Ce este informația obiectivă și cum o deosebim de dezinformare?
Ce este informația obiectivă și cum o deosebim de dezinformare?
Interzicerea produselor de tutun riscă să provoace creșterea contrabandei, comerțului ilicit și a consumului în rândul minorilor
Interzicerea produselor de tutun riscă să provoace creșterea contrabandei, comerțului ilicit și a consumului în rândul minorilor
Piața legală de tutun în pericol sub presiunea reglementărilor excesive, atenționează experții
Piața legală de tutun în pericol sub presiunea reglementărilor excesive, atenționează experții
Glovo aduce sărbătorile pascale mai aproape de tine!
Glovo aduce sărbătorile pascale mai aproape de tine!
Peste 11.5 tone de produse colectate în magazinele Kaufland, în cadrul campaniei „Masa Bucuriei”
Peste 11.5 tone de produse colectate în magazinele Kaufland, în cadrul campaniei „Masa Bucuriei”
 
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009