Curs valutar
  • EUR
    19.2363
    -0.3483%
  • USD
    18.3133
    -0.101%
  • RUB
    0.1737
    -3.7997%
  • RON
    3.8726
    -0.284%
  • UAH
    0.4386
    -0.2736%

Cea mai „flămândă” gaură neagră din universul timpuriu, descoperită cu telescopul James Webb

24 Nov. 2024, 10:16
 // Categoria: Cosmos // Autor:  Elena Putregai
24 Nov. 2024, 10:16 // Cosmos //  Elena Putregai

De la intrarea în funcţiune a telescopului spaţial James Webb al agenţiei spaţiale americane NASA, în 2022, astronomii au fost surprinşi să descopere găuri negre super-masive care au existat în universul timpuriu. Noile observaţii realizate cu telescopul James Webb vizează o gaură neagră super-masivă numită LID-568, care exista atunci când cosmosul avea aproximativ 11% din vârsta sa actuală.

În centrul galaxiei noastre, Calea Lactee, se ascunde o gaură neagră super-masivă, de aproximativ patru milioane de ori mai mare decât masa Soarelui, numită Sagittarius A*, scrie Agerpres. De fapt, aceste obiecte, a căror masă creşte în timp prin consumul de materie care ajunge prea aproape de ele, se află în centrul celor mai multe galaxii. Însă de la intrarea în funcţiune a telescopului spaţial James Webb al agenţiei spaţiale americane NASA, în 2022, astronomii au fost surprinşi să descopere găuri negre super-masive care au existat în universul timpuriu – mai devreme decât se credea că era posibil având în vedere timpul necesar pentru a dobândi o masă atât de mare. Noile observaţii ale unei astfel de găuri negre primordiale oferă o perspectivă asupra modului în care s-ar fi putut întâmpla acest lucru – prin episoade de creştere supraîncărcată, transmite marţi Reuters. Găurile negre sunt obiecte extrem de dense, cu o gravitaţie atât de puternică încât nici măcar lumina nu poate scăpa. Datorită atracţiei gravitaţionale imense, masa lor creşte prin absorbţia de materiale precum gaz, praf şi stele care ajung suficient de aproape.

„Existenţa găurilor negre super-masive în universul timpuriu ne pune la îndoială modelele actuale referitoare la formarea şi creşterea găurilor negre”, a declarat Hyewon Suh, specialistă în astronomie la Observatorul Internaţional Gemini din Hawaii şi la NOIRLab, al Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă (NSF) din SUA, autoarea principală a studiului publicat în jurnalul ştiinţific Nature Astronomy.

Noile observaţii realizate cu telescopul James Webb vizează o gaură neagră super-masivă numită LID-568, care exista atunci când cosmosul avea aproximativ 11% din vârsta sa actuală – la circa 1,5 miliarde de ani după evenimentul Big Bang de acum 13,8 miliarde de ani, care a dat naştere universului. LID-568 are o masă de aproximativ 10 milioane de ori mai mare decât cea a Soarelui, deci de două ori şi jumătate mai mare decât cea a Sagittarius A*. Cercetătorii nu au determinat încă masa galaxiei sale de origine.

Potrivit observaţiilor, LID-568 dobândeşte masă într-un ritm mai rapid decât se credea posibil anterior. Telescopul James Webb a arătat că, pe baza cantităţii de energie observate, LID-568 pare să consume materie – fenomen cunoscut sub numele de acreţie – de peste 40 de ori mai mult decât maximul ipotetic – limita Eddington – pentru o astfel de activitate.

„Limita Eddington este o limită teoretică pentru producţia maximă de energie pe care gaura neagră o poate produce prin procesul de acreţie. Această limită teoretică presupune că forţa de ieşire a radiaţiei produse în timpul procesului de acreţie echilibrează gravitaţia materialului care se infiltrează”, a declarat specialista în astronomie şi coautoarea studiului Julia Scharwachter de la Observatorul Gemini şi NOIRLab.

Se crede că aceste găuri negre primordiale au luat naştere fie în urma morţii explozive a primei generaţii de stele din univers, fie prin prăbuşirea norilor mari de gaz prezenţi în universul timpuriu.

„Descoperirea LID-568 sugerează că o parte semnificativă a creşterii masei poate avea loc în timpul unui singur episod de acreţie rapidă. Acest lucru ar putea ajuta la explicarea modului în care găurile negre super-masive s-au format atât de devreme în univers, indiferent de modul în care şi-au avut originea”, a spus Suh. „Până acum, ne-a lipsit confirmarea observaţională a modului în care aceste găuri negre au putut creşte atât de rapid în universul timpuriu”, a adăugat specialista.

Un indiciu cheie al creşterii unei găuri negre super-masive este emisia de raze X, radiaţii electromagnetice de înaltă energie cu lungimi de undă foarte scurte. Materialul care se roteşte în jurul unei găuri negre super-masive înainte de a fi consumat este supraîncălzit şi străluceşte puternic în lungimi de undă de raze X. Cercetătorii au observat pentru prima dată LID-568 cu ajutorul Observatorului de raze X Chandra al NASA şi apoi au studiat-o mai îndeaproape folosind capacităţile de observare în infraroşu ale telescopului James Webb. Observaţiile telescopului James Webb sugerează existenţa unui fel de mecanism prin care o gaură neagră poate să înghită materie într-un ritm mai rapid decât se credea posibil până acum.

„LID-568 este remarcabilă datorită ratei sale extreme de creştere şi a faptului că există atât de devreme în univers”, a declarat Suh. „Încă nu ştim cum reuşeşte LID-568 să depăşească limita Eddington. Pentru a investiga în continuare, avem nevoie de mai multe date, aşa că plănuim să efectuăm observaţii ulterioare cu Webb”, a precizat cercetătoarea.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Realitatea Live

Maib susține dezvoltarea afacerilor din industria beauty prin soluții de creditare flexibile și rapide
Maib susține dezvoltarea afacerilor din industria beauty prin soluții de creditare flexibile și rapide
Moş Crăciun – prietenul copiilor de la Castel Mimi aşteaptă familiile pe 14 decembrie la o mega-sărbătoare de iarnă
Moş Crăciun – prietenul copiilor de la Castel Mimi aşteaptă familiile pe 14 decembrie la o mega-sărbătoare de iarnă
Două zile de forum ONG cu discuţii şi soluţii pentru societatea civilă din R. Moldova, în contextul aderării la UE
Două zile de forum ONG cu discuţii şi soluţii pentru societatea civilă din R. Moldova, în contextul aderării la UE
Chipiu sau hanorac personalizat? Alegerea perfectă pentru evenimentele tale corporative
Chipiu sau hanorac personalizat? Alegerea perfectă pentru evenimentele tale corporative
Ofertele festive de la Moldtelecom te conectează cu cei dragi
Ofertele festive de la Moldtelecom te conectează cu cei dragi
„VINUL MOLDOVEI” şi-a desemnat câştigătorii. 12 medalii de Aur – glorie pentru Castel Mimi
„VINUL MOLDOVEI” şi-a desemnat câştigătorii. 12 medalii de Aur – glorie pentru Castel Mimi
Câștigă premii și o vacanță de vis în Elveția cu Moldindconbank și Mastercard
Câștigă premii și o vacanță de vis în Elveția cu Moldindconbank și Mastercard
Magia sărbătorilor fără griji financiare: obține un împrumut rapid cu automobilul în gaj
Magia sărbătorilor fără griji financiare: obține un împrumut rapid cu automobilul în gaj
Păstrează legătura cu Moldova, oriunde te-ai afla, cu noua ofertă inovativă Orange Diaspora
Păstrează legătura cu Moldova, oriunde te-ai afla, cu noua ofertă inovativă Orange Diaspora
12 Dec. 2024, 18:28
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Elena Putregai
12 Dec. 2024, 18:28 // Actualitate //  Elena Putregai

La data de 12 decembrie 2024, Consiliul Uniunii Europene a aprobat decizia privind intrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen din 1 ianuarie 2025. Aderarea României la spațiul Schengen presupune ridicare controalelor la trecerea frontierei de stat dintre România și Bulgaria și România și Ungaria. 

Intrarea României în Schengenul terestru, „drept binemeritat”. Declarațiile lui Iohannis și Ciolacu, după decizia JAI

În aceste condiții, după traversarea frontierei de stat dintre Republica Moldova și România, călătorii nu vor mai fi supuși controalelor de frontieră în interiorul comunității europene.

Pentru cetățenii Republicii Moldova aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen reprezintă un element pozitiv, deoarece după finalizarea procedurilor aferente aderării acestora și ridicării controalelor la frontierele interne, nu va mai fi nevoie să treacă controlul la frontiera dintre România și Bulgaria sau România și Ungaria. Respectiv, acest fapt va diminua din timpul călătoriilor către statele Europei Centrale și de Vest.

Aderarea României la spațiul Schengen din punct de vedere al traversării frontierei de stat nu presupune careva schimbări esențiale la această etapă, doar includerea unor verificări adăugătoare, ceea ce poate crește timpul de procesare la punctele de trecere a frontierei, în special în perioadele de vârf.

Totodată, Poliția de Frontieră reiterează următoarele recomandări în cazul în care intenționați să călătoriți în statele membre ale Uniunii Europene:

– Verificați valabilitatea pașaportului biometric pentru a beneficia de regimul de călătorie fără vize în Uniunea Europeană;
– Verificați ca pașaportul să fie valabil pentru cel puțin 6 luni de la data planificată a călătoriei;
– Consultați sursele oficiale pentru a fi la curent cu cerințele privind călătoria și șederea în spațiul Schengen;
– Planificați călătoriile în perioade mai puțin aglomerate pentru a reduce timpii de așteptare;
– Verificați fluxul de trafic consultând pagina oficială a Poliției de Frontieră https://border.gov.md/index.php/camere-web sau traficul online https://www.politiadefrontiera.ro/ro/traficonline/ sau contactând la Linia verde;
– Asigurați-vă că dispuneți de documentele confirmative care să confirme scopul călătoriei.

„Poliția de Frontieră rămâne angajată în a asigura o tranziție fluidă și securizată pentru cetățenii care utilizează punctele de trecere a frontierei cu România. Vom continua să colaborăm cu partenerii internaționali pentru a asigura respectarea standardelor Schengen și pentru a minimiza impactul asupra fluxului de călători. Pentru orice întrebări sau clarificări suplimentare, vă sugerăm să consultați pagina oficială a Poliției de Frontieră www.border.gov.md sau să ne contactați la Linia verde +373 22 259 717. Prin respectarea recomandărilor și informarea corespunzătoare, trecerea frontierei poate fi un proces rapid și sigur pentru Dumneavoastră!”, scrie în comunicatul emis presei.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Maib susține dezvoltarea afacerilor din industria beauty prin soluții de creditare flexibile și rapide
Maib susține dezvoltarea afacerilor din industria beauty prin soluții de creditare flexibile și rapide
Moş Crăciun – prietenul copiilor de la Castel Mimi aşteaptă familiile pe 14 decembrie la o mega-sărbătoare de iarnă
Moş Crăciun – prietenul copiilor de la Castel Mimi aşteaptă familiile pe 14 decembrie la o mega-sărbătoare de iarnă
Două zile de forum ONG cu discuţii şi soluţii pentru societatea civilă din R. Moldova, în contextul aderării la UE
Două zile de forum ONG cu discuţii şi soluţii pentru societatea civilă din R. Moldova, în contextul aderării la UE
Chipiu sau hanorac personalizat? Alegerea perfectă pentru evenimentele tale corporative
Chipiu sau hanorac personalizat? Alegerea perfectă pentru evenimentele tale corporative
Ofertele festive de la Moldtelecom te conectează cu cei dragi
Ofertele festive de la Moldtelecom te conectează cu cei dragi
„VINUL MOLDOVEI” şi-a desemnat câştigătorii. 12 medalii de Aur – glorie pentru Castel Mimi
„VINUL MOLDOVEI” şi-a desemnat câştigătorii. 12 medalii de Aur – glorie pentru Castel Mimi
Câștigă premii și o vacanță de vis în Elveția cu Moldindconbank și Mastercard
Câștigă premii și o vacanță de vis în Elveția cu Moldindconbank și Mastercard
Magia sărbătorilor fără griji financiare: obține un împrumut rapid cu automobilul în gaj
Magia sărbătorilor fără griji financiare: obține un împrumut rapid cu automobilul în gaj
Păstrează legătura cu Moldova, oriunde te-ai afla, cu noua ofertă inovativă Orange Diaspora
Păstrează legătura cu Moldova, oriunde te-ai afla, cu noua ofertă inovativă Orange Diaspora
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală