Cercetătorii implicați în proiectul internațional COSMOS au publicat datele care stau la baza celei mai mari hărți a Universului realizată vreodată. Proiectul, numit COSMOS-Web, a fost construit cu ajutorul imaginilor obținute de Telescopul Spațial James Webb (JWST) și include un catalog cu aproape 800 de mii de galaxii, surprinse din aproape întreaga istorie a Universului, scrie antena3.ro.
Scopul cercetătorilor a fost să creeze o imagine detaliată a spațiului, pe o scară fizică mult mai mare decât tot ce s-a făcut anterior.
Potrivit coordonatoarei proiectului, Caitlin Casey, profesoară de fizică la Universitatea California Santa Barbara, dacă imaginea celebră „Hubble Ultra Deep Field” (realizată în 2004) ar avea dimensiunea unei coli A4, noua imagine ar fi cât un mural de 4 metri pe 4 metri, la aceeași adâncime, scrie Phys.Org.
Harta ne dezvăluie Universul așa cum arăta în urmă cu 13,5 miliarde de ani
Harta realizată cu James Webb ne dezvăluie Universul așa cum arăta în urmă cu 13,5 miliarde de ani, adică aproape de începutul timpului cosmic, având în vedere că vârsta Universului este estimată la 13,8 miliarde de ani.
Cercetătorii nu și-au dorit doar să observe cele mai îndepărtate galaxii, ci și contextul în care acestea se aflau regiunile dense sau golurile cosmice în care s-au format primele stele, galaxii și găuri negre.
„Cosmosul este organizat în zone dense și regiuni aproape goale. Ne-a interesat nu doar să vedem cele mai îndepărtate galaxii, ci să înțelegem și unde anume trăiau ele, în ce mediu”, a explicat Casey.
Datele sunt acum publice, iar oamenii de știință din toată lumea sunt încurajați să le folosească pentru a studia mai departe cum a apărut și cum a evoluat Universul.
Informațiile ar putea oferi indicii și despre mistere nerezolvate, cum ar fi natura materiei întunecate sau legile fizicii din Universul de la început, care ar putea fi diferite de cele pe care le știm azi.