Curs valutar
 • EUR
  19.2155
  -0.7624%
 • USD
  18.2328
  -0.0784%
 • RUB
  0.1847
  -0.9746%
 • RON
  3.8624
  -0.7819%
 • UAH
  0.4937
  -0.081%

Cea mai tristă statistică din Ucraina. Peste 483 de copii au fost uciși, iar 989 răniți. Câți au fost deportați ilegal

02 Iun. 2023, 08:00
 // Categoria: În Lume // Autor:  Redacția Realitatea
02 Iun. 2023, 08:00 // În Lume //  Redacția Realitatea

Procurorul general ucrainean Andri Kostin a anunțat pe 31 mai că Ucraina investighează peste 2.900 de infracțiuni împotriva copiilor comise de forțele ruse. Kostin a declarat că Ucraina a înregistrat 19.400 de cazuri de deportări ilegale de copii ucraineni, menționând că cifra este probabil mult mai mare.

Anumiti bloggeri ruși au folosit situația din regiunea Belgorod pentru a critica conducerea rusă, în timp ce alții au susținut că raiduri limitate sunt precursori pentru operațiunile contraofensive ucrainene.

Fostul ofițer rus și naționalist înflăcărat, Igor Girkin, a susținut că creșterea activității în Rusia este rezultatul risipirii rezervelor de către forțele ruse în toamna anului 2022, al eșecului oficialilor ruși în a trece economia pe picior de război și al deciziei Kremlinului de a nu introduce legea marțială. Girkin a susținut că aceste eșecuri au determinat Ucraina să înțeleagă slăbiciunile relative ale Rusiei și a sugerat că au încurajat forțele ucrainene să desfășoare operațiuni în interiorul Rusiei.

Girkin a mai susținut că Kremlinul va răspunde probabil prea târziu la presupusele operațiuni ucrainene din Rusia și că sprijinul publicului rus pentru conducerea rusă va scădea până atunci. Un alt blogger l-a criticat direct pe Putin pentru că a pretins că totul este bine în Shebekino. Alți bloggeri au susținut că raidurile din regiunea Belgorod sunt un efort ucrainean de a devia forțele ruse de la sectoare importante ale frontului din Ucraina către regiunile de graniță înainte de potențialele operațiuni contraofensive ucrainene.

 Se pare că școlile publice din mai multe regiuni rusești creează programe pentru școlari pentru a învăța cum să asambleze și să opereze drone.

Instituția independentă de investigație rusă Vajnye Istorii (iStories) a raportat la 1 iunie că oficialii ruși din Sankt Petersburg au alocat 1 milion de ruble pentru a cumpăra 15 drone de antrenament și pentru a începe programe educaționale în școlile din Sankt Petersburg.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

iStories a raportat că oficialii ruși din Republica Sakha și regiunile Kaliningrad și Sahalin au achiziționat, de asemenea, drone de antrenament pentru a începe programe pentru școlari. Bloggeri ruși proeminenți au susținut anterior ca școlile să ofere programe educaționale de drone pentru a sprijini producția de drone și eforturile de formare pe termen lung, iar președintele rus Vladimir Putin a declarat pe 28 aprilie că sprijină pe deplin astfel de măsuri.

 

Realitatea Live

03 Oct. 2023, 16:08
 // Categoria: Societate // Autor:  Stela Trifan
03 Oct. 2023, 16:08 // Societate //  Stela Trifan

Primăria Municipiului Chișinău informează că marți a fost lansat oficial Festivalul Municipal al Voluntarilor 2023. Activitatea se va desfășura timp de 2 luni, în perioada: 3 octombrie – 3 decembrie 2023 și va culmina cu Gala Voluntarilor (premierea celor mai activi voluntari) și cu încheierea Anului Tineretului la Chișinău. 

 

Tinerii din municipiu care sunt implicați activ în ONG-uri, în centrele de tineret, desfășoară activități de voluntariat pe parcursul anului 2023, sunt invitați să se înscrie în cadrul Festivalului, în perioada: 03 octombrie – 10 noiembrie: Formularul poate fi accesat pe pagina de FB a Centrului Municipal de Tineret Chișinău, cât și pe aplicația mobilă „e-tineret”.

Festivalul va începe cu Maratonul Voluntarilor, pe parcursul căruia tinerii din municipiu sunt îndemnați să participe la cât mai multe activități de voluntariat și să posteze pe rețelele de socializare conținut cu implicarea lor dezinteresată în activități publice. Cei mai activi și implicați tineri vor fi premiați în cadrul unui eveniment special.

De asemenea, tinerii au ocazia că completeze Voucherul dedicat Anului Tineretului, implicându-se în activitățile din cadrul Centrelor Municipale de Tineret și, având cât mai multe stikere completate, să câștige premii valoroase în cadrul unei tombole organizate cu această ocazie.

Prezent la eveniment, Primarul General, Ion Ceban, a apreciat implicarea tinerilor din capitală în ultimii ani, în diverse activități de interes comunitar, fiind alături de angajaţii Primăriei Chişinău, atât în perioada pandemică prin Covid-19, cât și în criza refugiaţilor din Ucraina, fiind parte a unei societăți creative și implicate. De asemenea, voluntarii de la centrele de tineret din Chişinău sunt implicaţi plenar şi în alte mii de proiecte realizate de autoritățile locale.

Potrivit edilului, municipalitatea continuă să creeze instrumente suplimentare pentru motivarea tinerilor de a rămâne să activeze în municipiul Chișinău și să creeze o armată de oameni cărora le pasă de comunitatea în care trăiesc și se implică pentru a schimba lucrurile spre bine.

Pe aplicația mobilă „e-tineret”, cei interesați pot afla toate noutățile și oportunitățile pentru tinerii din municipiul Chișinău.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală