Curs valutar
 • EUR
  20.1131
  0%
 • USD
  17.7371
  0%
 • RUB
  0.2404
  0%
 • RON
  4.0641
  0%
 • UAH
  0.6510
  0%

Ceban vrea să „măture” tot Chișinăul. Invită oamenii să i se alăture, sâmbătă, pe malul râului Bîc

27 Sept. 2021, 17:32
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
27 Sept. 2021, 17:32 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Municipalitatea își dorește un oraș curat, iar prin urmare invită locuitorii Capitalei să participe sâmbăta, 2 octombrie, la salubrizarea albiei râului Bâc. Organizatorii vor pune la dispoziția participanților mănuși, pungi de gunoi și transport pentru evacuarea deșeurilor.

Primăria municipiului Chișinău a emis în acest sens un comunicat de presă.

„Cât privește acțiunea de plantare a arborilor pe teritoriul orașului, în cadrul campaniei de salubrizare, șeful Direcției locativ-comunale și amenajare, Ion Bordiumov a precizat că aceasta este preconizată pentru sfârșitul lunii octombrie. Edilul Capitalei, Ion Ceban, a solicitat responsabililor o bună pregătire a acțiunii de înverzire, cu atragerea în activități a reprezentanților misiunilor diplomatice, a partenerilor de dezvoltare, a agenților economici etc. Edilul a specificat că arborii ce urmează să fie plantați, în special pe străzile centrale: bd. Ștefan cel Mare și Sfânt (acolo unde lipsesc), bd. Grigore Vieru etc. trebuie să fie de 3-6 ani și să fie cu balot de pământ, pentru a sigura o mai bună înrădăcinare”, anunță municipalitatea.

Amintim că, în weekend, a avut loc o acțiune similară, iar circa 360 de angajați ai serviciilor municipale de profil: întreprinderile municipale gestionare a fondului locativ întreprinderile de prestări servicii locative, precum și locuitorii orașului au fost antrenați zilnic la lucrări în teritoriu.

Prin urmare au fost colectate și evacuate deșeuri din curțile blocurilor de locuințe, de pe platformele de colectare a deșeurilor, din spațiile verzi, terenuri de joacă pentru copii, terenuri de fitness etc.

„De asemenea, în cadrul lucrărilor au fost implicate zilnic cca 20 de utilaje (tractoare, basculante), fiind evacuate 149 de curse de deșeuri. generale locativ-comunale și amenajare. În procesul de salubrizare mecanizată a trotuarelor și rigolelor au fost implicate zilnic 20 de utilaje ale Î.M. „Exdrupo”; la salubrizarea parcurilor și aleilor, scuarurilor și aliniamentelor stradale au participat zilnic câte 275 de persoane, angajați ai Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi”, cu implicarea a 54 de unități de tehnică specializată, fiind evacuate 60 de curse de deșeuri. Totodată, în cadrul acțiunilor desfășurate de preturile de sector sâmbătă, 25 septembrie, cu participarea a cca 250 de persoane: angajați ai preturilor și a întreprinderilor municipale, precum și locuitorii municipiului Chișinău, au fost salubrizate teritoriile albiei râulețului Durlești, aliniamentele stradale de pe str. Burebista, în preajma IMSP „Institutul Mamei și Copilului”, str. Grădina Botanică, str. Grenoble 165/3, str. Andrei Doga 26-32, str. O. Ghibu, 8-10, str. Ion și Doina Aldea Teodorovici etc. În rezultat au fost evacuate 12 rute de deșeuri. De asemenea, acțiuni de salubrizare a teritoriu au fost desfășurate și în cadrul instituțiilor de învățământ”, se arată în comunicat.

Campania de salubrizare de toamnă a teritoriului municipiului Chișinău se desfășoară în perioada 20 septembrie – 30 noiembrie 2021.

Realitatea Live

05 Dec. 2021, 16:00
 // Categoria: Politica // Autor:  Maria Timofti
05 Dec. 2021, 16:00 // Politica //  Maria Timofti

Avocatul Partidului Politic „ȘOR” Vadim Banaru a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că împreună cu colegii săi, au contestat decizia Curții de Apel din Bălți privind excluderea Marinei Tauber din cursa electorală la Curtea Supremă de Justiție. Banaru a declarat că deciziile CEC și a instanțelor de judecată au fost luate „la indicații politice”. La fel, avocatul Marinei Tauber a spus că urmează să se adreseze Curtea Europeană a Drepturilor Omului. 

”Va veni momentul când Republica Moldova va fi condamnata pentru aceste abuzuri și cu sigurantă, persoanele care se fac vinovate de acest dezmăț vor fi atrase la răspundere, inclusiv și de răspundere penală în strictă conformitate cu legea” a declarat Vadim Banaru.

În această dimineață, 5 decembrie, Curtea de Apel Bălți a decis anularea înregistrării candidatului Partidului„ ȘOR, Marina Tauber. Magistrații au susținut decizia instanței de fond cu privire la anularea înregistrării Marinei Tauber din cursa electorală. Imediat după decizia pronunțată de CA Bălți, membrii Comisiei Electorale Centrale au anunțat suspendarea celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor locale din municipiul Bălți, exact cu jumătate de oră înainte de deschiderea secțiilor de votare.

 

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală