Curs valutar
  • EUR
    19.0707
    0.0288%
  • USD
    17.8263
    -0.014%
  • RUB
    0.2194
    0%
  • RON
    3.8446
    0.1353%
  • UAH
    0.4827
    0%

Cele mai frecvente boli generate de poluarea aerului

15 Aug. 2022, 06:11
 // Categoria: În Lume // Autor:  Redacția Realitatea
15 Aug. 2022, 06:11 // În Lume //  Redacția Realitatea

Un studiu desfășurat în una dintre cele mai curate țări din lume ar putea ajuta alte guverne să se gândească la soluții pentru gestionarea poluării aerului.

Un lucru este cert. Inhalarea de concentrații ridicate de aer poluat afectează sănătatea oamenilor. Cu toate acestea, un nou studiu a analizat efectele asupra sănătății cauzate de aerul poluat dintr-o altă perspectivă.

Datele de recensământ de la peste 7 milioane de canadieni, colectate între 1981 și 2016, au fost combinate cu datele despre poluarea aerului pentru a afla dacă mici particule de poluare pot fi dăunătoare pentru sănătate, potrivit descopera.ro.

În ciuda aerul relativ curat, studiul a descoperit că aproape 8.000 de canadieni mor prematur în fiecare an din cauza poluării aerului. În mod notabil, chiar și oamenii din cele mai curate zone suferă din cauza poluării.

Chiar și oamenii din cele mai curate zone suferă din cauza poluării

Studiul canadian a făcut parte din trei lucrări finanțate de Institutul Efectelor asupra Sănătății din SUA. Celelalte două studii au analizat peste 60 de milioane de oameni din SUA și 27 milioane de oameni din Europa.

Lucrările au ajuns la concluzii similare, anume că nu există o limită mai scăzută care poate fi folosită pentru a defini calitatea aerului sigur pentru omenire. Asta înseamnă că guvernele nu ar trebui să se limiteze la stabilirea țintelor pentru cel mai poluat aer pe care oamenii ar trebui să îl respire.

Profesorul Michael Brauer de la Universitatea din Columbia Britanică, cel care a coordonat studiul canadian, a declarat că „aceste descoperiri indică beneficii importante ce pot fi aduse sănătății de pe urmă reducerilor continue ale poluării aerului și standardelor de reglementare, inclusiv în țări precum Canada și Regatul Unit”.

„Impactul asupra sănătății este mult prea mare”

„Având în vedere faptul că nu definim un nivel sigur al poluării aerului, ar trebui să regândim strategiile și să ne concentrăm pe reducerile de la an la an, în loc să impunem standarde fixe de concentrații care sunt analizate doar o data la fiecare 5 sau 10 ani. Impactul asupra sănătății este mult prea mare”, a adăugat Brauer.

Luna trecută, o analiză britanică a avertizat că poluarea aerului contribuie la demență și un studiu american a dezvăluit cum poate apărea astmul de la expunerea la aerul poluat din trafic.

Ce înseamnă aer poluat

Există două tipuri principale de poluanți ai aerului atmosferic: gaze și particule solide mici suspendate în aer.

Eliberarea în atmosferă a diferitelor tipuri de gaze și a particulelor solide fin divizate, precum și a aerosolilor lichizi fin dispersați, în concentrații care depășesc capacitatea naturală a mediului de a le disipa, dilua sau absorbi, înseamnă un aer poluat. Criteriile care evaluează gradul de contaminare a aerului sunt reprezentate de tipul substanțelor poluatoare și de concentrația acestora. În replică, un aer curat înseamnă o combinație stabilă de azot și oxigen – 78% și, respectiv, 21% din volum.

Restul de 1% este un amestec de alte gaze, mai ales argon (0,9%), împreună cu urme de dioxid de carbon, metan, hidrogen, heliu și multe altele. Vaporii de apă sunt, de asemenea, o componentă normală, dar variabilă a atmosferei, între 0,01 și 4 procente în volum, definind un aer uscat sau umed.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Cauzele care duc la poluarea aerului cu noxe sunt: transporturile, în mod special cele rutiere, producția de energie electrică, mai ales cea din centralele termoelectrice pe cărbune, managementul deșeurilor, planificarea urbană și agricultura.

Bolile provocate de aerul poluat

Poluarea aerului are o multitudine de efecte negative asupra sănătății. Unele dintre acestea sunt imediate și reprezintă o reacție de apărare a organismului. Este vorba despre manifestări alergice, tuse iritativă, alterarea vocii, iritarea ochilor, nasului, gurii și gâtului sau scăderea nivelului de energie, dureri de cap și amețeli. La acestea se adaugă manifestările grave, care apar după expunerea mai îndelungată la un aer poluat. Acestea sunt:

  • boli respiratorii și pulmonare;
  • crizele de astm;
  • emfizemul pulmonar;
  • boala pulmonară obstructivă cronică – considerată unul dintre efectele grave ale aerului poluat;
  • reducerea capacității respiratorii și afectarea ireversibilă a funcției pulmonare, urmare a modificării țesutului pulmonar;
  • cancerul pulmonar – cauzat de o serie de substanțe chimice cancerigene care pătrund în organism prin inhalare, respectiv mezoteliom – un tip de cancer pulmonar, de obicei asociat cu expunerea constantă la cantități mici de substanțe toxice volatile;
  • diferite forme de pneumonie;
  • leucemie – prin expunerea la vapori toxici;
  • defecte congenitale;
  • defecte ale sistemului imunitar;
  • probleme cardiovasculare, boli de inimă și risc crescut de accident vascular cerebral;
  • tulburări neurocomportamentale – probleme neurologice și deficite de dezvoltare din cauza toxinelor din aer;
  • afecțiuni ale ficatului și alte tipuri de cancer cauzate de inhalarea și acumularea unor substanțe chimice volatile cancerigene;
  • nașteri premature, mortalitate infantilă ca urmare a afecțiunilor pulmonare grave la vârste mici, moarte prematură.

Efectul poluării aerului asupra sănătății este cu atât mai intens și mai sever atunci când expunerea la noxe este constantă. Persoanele expuse la concentrații mari de poluanți ai aerului prezintă simptome ale bolii și stări de o gravitate mai mare. Manifestările pot fi acute sau cronice.

Simptomele acute sunt temporare și variază de la un simplu disconfort, cum ar fi iritația ochilor, nasului, pielii, gâtului, respirația șuierătoare, tusea și senzația de apăsare în piept și dificultăți de respirație, până la stări mai grave, cum ar fi astmul, pneumonia, bronșita și probleme pulmonare și cardiace. Expunerea pe termen scurt la poluarea aerului poate provoca, de asemenea, dureri de cap, greață și amețeli.

Realitatea Live

FOTO, VIDEO Rosé Day la Castel Mimi – toate nuanțele gusturilor rosé la un singur eveniment
FOTO, VIDEO Rosé Day la Castel Mimi – toate nuanțele gusturilor rosé la un singur eveniment
Moldindconbank susține poporul ucrainean și donează circa 600 000 de lei unui spital pentru copii din Nikolaev
Moldindconbank susține poporul ucrainean și donează circa 600 000 de lei unui spital pentru copii din Nikolaev
Investiții imobiliare în case: avantaje și perspective pe termen lung
Investiții imobiliare în case: avantaje și perspective pe termen lung
Distrează-te la festivalul „Lumea Copilăriei” împreună cu Moldindconbank și Mastercard
Distrează-te la festivalul „Lumea Copilăriei” împreună cu Moldindconbank și Mastercard
Cum să-ți faci produsele mai atractive prin intermediul autocolantelor personalizate
Cum să-ți faci produsele mai atractive prin intermediul autocolantelor personalizate
TANDEM transformă spațiile în oportunități. Spații în chirie pentru parteneri din domeniul Home&Decor
TANDEM transformă spațiile în oportunități. Spații în chirie pentru parteneri din domeniul Home&Decor
Vara se apropie, dar bugetul nu îți permite să cumperi o mașină nouă pentru a pleca în vacanță? Zoom Credit are soluția
Vara se apropie, dar bugetul nu îți permite să cumperi o mașină nouă pentru a pleca în vacanță? Zoom Credit are soluția
07 Iun. 2023, 11:46
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
07 Iun. 2023, 11:46 // Actualitate //  Realitatea.md

Gheorghe Borș, procuror în cadrul Procuraturii Generale, nu a promovat evaluarea Comisiei Pre-Vetting, fiind audiat în calitate de candidat la funcția de membru în Consiliul Superior al Procurorilor (CSP).

Potrivit Comisiei, Borș nu „întrunește criteriile de integritate financiară și etică”.

„Informația detaliată despre rezultatul evaluării se conține în decizia transmisă candidatului și CSP-ului, instituția responsabilă de organizarea concursului în acest caz. Candidatul poate accepta sau refuza publicarea deciziei Comisiei Pre-Vetting, potrivit prevederilor Legii nr. 26/2022. Dacă în 48 de ore din momentul primirii deciziei, candidatul nu notifică Comisia despre refuzul privind publicarea deciziei, aceasta va fi plasată pe pagina web a Comisiei, în formă depersonalizată. Decizia este cu drept de atac și poate fi contestată la Curtea Supremă de Justiție în 5 zile din data recepționării, fără respectarea procedurii prealabile. Decizia privind nepromovarea evaluării constituie temei juridic pentru neadmiterea candidatului la alegeri sau concurs. Doar candidații care promovează evaluarea Comisiei Pre-Vetting sunt eligibili pentru funcția de membru în CSP”, anunță Comisia Pre-Vetting.

Interviul cu Gheorghe Borș a durat puțin peste o oră, iar întrebările membrilor Comisiei adresate candidatului s-au referit la aspecte ce țin de integritatea financiară a acestuia, se mai arată în nota informativă a Comisiei.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Gheorghe Borş și-a făcut studiile la Universitatea din Iaşi, iar cariera a început-o în anul 1998, în Procuratura din Hînceşti. La 22 decembrie 2017, a fost numit în funcția de procuror în cadrul Procuraturii Generale, secția politici, reforme și management al proiectelor, scrie anticoruptie.md.

În 2021, după decesul tatălui, omul legii a moştenit o casă de locuit cu suprafaţa de 127,3 metri pătraţi, evaluată la 100.000 de lei, terenul aferent gospodăriei şi 7 terenuri cu destnaţie agricolă. Acuzatorul are de achitat trei credite: de 160.000 lei, până în 2033, şi altele două, contractate anul trecut, în sumă totală de 65.887 lei, până în 2023.

Gheorghe Borş a raportat pentru anul trecut venituri din salariu de 364.192 de lei, iar soţia sa, angajată la Procuratura Hânceşti, a fost remunerată cu 175.355 lei.Anul trecut. Asociaţia Procurorilor i-a acordat acuzatorului un ajutor de 15.000 lei în legătură cu decesul tatălui.

FOTO, VIDEO Rosé Day la Castel Mimi – toate nuanțele gusturilor rosé la un singur eveniment
FOTO, VIDEO Rosé Day la Castel Mimi – toate nuanțele gusturilor rosé la un singur eveniment
Moldindconbank susține poporul ucrainean și donează circa 600 000 de lei unui spital pentru copii din Nikolaev
Moldindconbank susține poporul ucrainean și donează circa 600 000 de lei unui spital pentru copii din Nikolaev
Investiții imobiliare în case: avantaje și perspective pe termen lung
Investiții imobiliare în case: avantaje și perspective pe termen lung
Distrează-te la festivalul „Lumea Copilăriei” împreună cu Moldindconbank și Mastercard
Distrează-te la festivalul „Lumea Copilăriei” împreună cu Moldindconbank și Mastercard
Cum să-ți faci produsele mai atractive prin intermediul autocolantelor personalizate
Cum să-ți faci produsele mai atractive prin intermediul autocolantelor personalizate
TANDEM transformă spațiile în oportunități. Spații în chirie pentru parteneri din domeniul Home&Decor
TANDEM transformă spațiile în oportunități. Spații în chirie pentru parteneri din domeniul Home&Decor
Vara se apropie, dar bugetul nu îți permite să cumperi o mașină nouă pentru a pleca în vacanță? Zoom Credit are soluția
Vara se apropie, dar bugetul nu îți permite să cumperi o mașină nouă pentru a pleca în vacanță? Zoom Credit are soluția
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală