Curs valutar
 • EUR
  20.3956
  0%
 • USD
  19.5427
  0%
 • RUB
  0.3185
  0%
 • RON
  4.1377
  0%
 • UAH
  0.5292
  0%

FOTO Orașul ascuns sub pământ care poate adăposti zeci de mii de locuitori. Este apă și aer

14 Aug. 2022, 22:02
 // Categoria: Life // Autor:  Realitatea.md
14 Aug. 2022, 22:02 // Life //  Realitatea.md

Sub suprafața înțesată de roci pe care vântul le-a sculptat în forme conice a Cappadociei, în regiunea de centru-vest a Turciei, unde vin anual milioane de turiști, se ascunde o minune de proporții gigantice: un oraș subteran care poate adăposti până la 20.000 de locuitori în același timp, pentru câteva luni.

Orașul antic Elengubu, cunoscut astăzi drept Derinkuyu, este săpat până la o adâncime mai mare de 85 de metri sub pământ, pe 18 niveluri. Cel mai mare oraș subteran excavat din lume, Derinkuyu a fost locuit aproape continuu timp de mii de ani, fiind ocupat pe rând de frigieni, perși și apoi de creștinii epocii bizantine, arată BBC într-un reportaj. Citadela a fost abandonată în 1920 de grecii cappadocieni, când au fost înfrânți în timpul războiului greco-turc și au plecat în masă spre Grecia.

Nu numai că încăperile sub formă de peșteră se întind pe sute de kilometri, dar se bănuiește că alte peste 200 de orașe subterane mai mici, care au fost descoperite în regiune, ar putea fi conectate cu marele oraș, formând o rețea subterană masivă.

Potrivit lui Suleman, ghidul care l-a însoțit pe reporterul BBC, Derinkuyu a fost „redescoperit” în 1963 de un localnic anonim, care își tot pierdea găinile. Păsările dispăreau printr-o mică crăpătură apărută în timp ce-și repara casa și nu mai apăreau niciodată. După ce s-a uitat mai atent și a săpat puțin, turcul a descoperit un culoar întunecat. Era prima din cele peste 600 de intrări care au găsite în casele oamenilor, intrări care duceau în orașul subteran Derinkuyu. Imediat au început săpăturile, care au dezvăluit o rețea întortocheată de locuințe subterane, cămări pentru mâncare uscată, grajduri pentru vite, școli, crame și chiar o biserică. O întreagă civilizație ascunsă în siguranță sub pământ.

Turiștii au început să vină cu miile, iar în 1985 regiunea a fost inclusă în patrimoniul UNESCO.

De ce în Cappadocia

Data exactă a construirii orașului nu este definitiv stabilită, dar „Anabasis”, scrisă de Xenophon din Atena în jurul anului 370 BC, este cea mai veche lucrare scrisă care pare să facă referire la Derinkuyu. În carte, autorul menționează poporul anatolian, în sau în apropiere de regiunea Cappadocia, care trăia sub pământ, în locuințe excavate, mai degrabă decât în locuințele săpate în stâncile din zonă, care sunt atât de cunoscute.

Potrivit lui Andrea DeGiorgi, profesor asociat la Universitatea de Stat Florida, Cappadocia este o zonă unică ce se pretează unor astfel de construcții subterane, datorită lipsei de apă în sol și rocilor moi, foarte ușor de modelat. Solul calcaros este ușor de cioplit cu unelte simple, cum sunt lopata sau târnăcopul, a explicat Andrea DeGiorgi. Același material vulcanic a fost modelat în mod natural la suprafață de vânturi sub formă de hornuri din cărțile de povești. Cat despre autorul care a creat orașul Derinkuyu, rămâne un mister.

Planul rețelei de peșteri subterane este atribuit adesea hitiților, „care au săpat primele câteva niveluri sub pământ, când au fost atacați de frigieni, în jurul anului 1200 BC”, potrivit lui A. Bertini, expert în peșteri săpate în zona Mediteranei. Artefacte care au aparținut hitiților și care au fost găsite la Derinkuyu vin să dea greutate ipotezei sale.

Totuși, cea mai mare parte a orașului pare să fi fost realizată de frigieni, arhitecți foarte îndemânatici ai Epocii de Fier, care aveau și mijloace să construiască spații subterane elaborate.

„Frigienii au fost unul dintre cel mai proeminente imperii timpurii din Anatolia. S-au dezvoltat în vestul Anatoliei spre finele primului mileniu BC și au avut o înclinație în a realiza structuri monumentale din rocă și a crea fațade remarcabile tăiate în rocă. Deși nu a durat mult, imperiul lor s-a întins destul de mult pentru a cuprinde cea mai mare parte a vestului și centrului Anatoliei, inclusiv zona Derinkuyu”, a arătat Andrea DeGiorgi.

Apărare subterană

Inițial, Derinkuyu a fost folosit probabil pentru păstrarea bunurilor, dar scopul său principal a fost de adăpost temporar în fața invadatorilor, Cappadocia fiind în calea multor imperii dominante de-a lungul vremii.

„Succesiunea imperiilor și impactul lor asupra peisajului Anatoliei explică soluția adăposturilor subterane, ca Derinkuyu”, a spus DeGiorgi. „În perioada năvălirilor islamice (din sec VII AD) aceste adăposturi au fost folosite la maximum”, a mai completat ea.

În vreme ce frigienii, persanii și selgiucizii, printre alții, au locuit în regiune și au extins orașul subteran de-a lungul secolelor, populația orașului Derinkuyu a ajuns la maximum în epoca bizantină, când aproape 20.000 de oameni locuiau în subteran. Astăzi puteți experimenta viața sub pământ pentru doar 60 de lire turcești (aprox. 3,25 euro). Tunelurile sunt înguste, pereții înnegriți de torțele care au ars atâtea sute de ani, iar senzația de claustrofobie începe să se instaleze repede. Ingeniozitatea constructorilor începe să iasă la iveală. Culoarele sunt intenționat înguste, iar vizitatorii sunt obligați să meargă aplecați și în șir indian – o poziție evident incomodă pentru intruși. Bolovani rotunzi de o jumătate de tonă blochează intrările la fiecare dintre cele 18 niveluri și nu pot fi mișcați decât dinăuntru. Găuri mici, perfect rotunde în aceste „uși” masive le permit locuitorilor să tragă săgeți în invadatori, păstrând în același securitatea zonei.

„Viața sub pământ era probabil foarte grea. Locuitorii își făceau nevoile în recipiente de lut acoperite, trăiau la lumina torței și depuneau trupurile morților în anumite zone speciale”, a explicat ghidul Suleman.

Apă și aer sub pământ

Fiecare etaj al orașului era proiectat pentru utilizări specifice. Animalele erau ținute în grajduri cel mai aproape de suprafață, pentru a reduce mirosurile și gazele toxice produse de vite, dar și pentru a furniza un strat călduros de „izolație vie” în lunile reci. Etajele inferioare ale orașului conțineau locuințe, pivnițe, școli, spații de întâlnire. Recunoscută după tavanul boltit, la etajul doi se află o școală tradițională bizantină, cu camere adiacente pentru studiu.

Potrivit lui DeGiorgi, „dovada că se producea vin stă în prezența beciurilor, a preselor și a amforelor (înalte, cu două mânere și gât îngust)”.

Aceste încăperi cu destinație specială arată că locuitorii erau pregătiți să petreacă mai multe luni în subteran. Dar cel mai mult impresionează sistemul complex de ventilație și puțul care asigură aer proaspăt și apă curată pentru întregul oraș subteran. De fapt, se bănuiește că inițial construcția orașului Derinkuyu s-a centrat în jurul acestor după elemente esențiale. Mai mult de 50 de puțuri de ventilație, care asigură un curent natural de aer între numeroasele locuințe și culoare, sunt distribuite în tot orașul, pentru a evita un potențial atac fatal asupra surselor de aerisire.

Puțul de apă are mai mult de 55 de metri adâncime și poate fi izolat cu ușurință de dedesubt de locuitorii orașului. Derinkuyu nu este singurul oraș subteran din Cappadocia. Cu o suprafață de 445 de kilometri pătrați, este cel mai mare dintre cele peste 200 de orașe subterane de sub Podișul Anatoliei. Mai mult de 40 dintre aceste orașe au trei sau patru niveluri sub pământ.

Multe sunt conectate cu Derinkuyu prin tunele, unele lungi de 9 km. Toate au ieșiri de urgență la suprafață. Dar Cappadocia mai are încă secrete subterane. În 2014, în regiunea Nevsehir a fost descoperit un oraș subteran care ar putea fi chiar mai mare.

Realitatea Live

Moldindconbank, partener al Academiei de fotbal „Radu Rebeja” – va susține pregătirea copiilor din familii nevoiașe
Moldindconbank, partener al Academiei de fotbal „Radu Rebeja” – va susține pregătirea copiilor din familii nevoiașe
Victoriabank – unica bancă 100% ONLINE din Moldova
Victoriabank – unica bancă 100% ONLINE din Moldova
FOTO, VIDEO Acum și în sectorul Râșcani! Kaufland a deschis cel de-al patrulea magazin din Chișinău
FOTO, VIDEO Acum și în sectorul Râșcani! Kaufland a deschis cel de-al patrulea magazin din Chișinău
SALUT – cardul de la Victoriabank care îți deschide oportunități nelimitate în banking
SALUT – cardul de la Victoriabank care îți deschide oportunități nelimitate în banking
La Moldtelecom, iarna aceasta ninge cu oferte și reduceri!
La Moldtelecom, iarna aceasta ninge cu oferte și reduceri!
Ia o Linie de Credit și poți câștiga 55 000 lei de la SEBO!
Ia o Linie de Credit și poți câștiga 55 000 lei de la SEBO!
Fundația Orange ajută. Dăruim căldură
Fundația Orange ajută. Dăruim căldură
Victoriabank: Unica bancă din clasamentul celor mai buni 20 de angajatori din țară  
Victoriabank: Unica bancă din clasamentul celor mai buni 20 de angajatori din țară  
04 Dec. 2022, 18:54
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
04 Dec. 2022, 18:54 // În Lume //  Realitatea.md

Fostul preşedinte republican al SUA, Donald Trump, a cerut sâmbătă, 3 decembrie curent, desfiinţarea Constituţiei americane, insistând din nou asupra acuzaţiilor sale că ar fi pierdut în urma unei fraude alegerile din 2020 în faţa lui Joe Biden.

Trump a transmis acest mesaj pe reţeaua sa de socializare Truth Social, în urma publicării pe Twitter a unor emailuri interne ale acestei companii care arată cum aceasta a blocat înaintea alegerilor prezidenţiale un articol despre afacerile lui Hunter Biden, fiul actualului lider de la Casa Albă.

În mesajul postat pe Truth Social fostul preşedinte scrie că ”Partidul Democrat şi Comitetul Naţional Democrat” s-au folosit de marile platforme de social-media pentru a reuşi o ”fraudă masivă” la alegerile din 2020.

”O fraudă masivă de asemenea tip şi magnitudine permite să se pună capăt tuturor regulilor, normelor şi articolelor, inclusiv a celor din Constituţie”, a apreciat Trump.

Casa Albă a reacţionat condamnând această poziţie a fostului preşedinte republican. ”Nu poţi iubi America doar atunci când câştigi. Constituţia SUA este un document sacrosanct care a garantat timp de peste 200 de ani ca libertatea şi domnia legii să se menţină în marea noastră ţară”, a declarat un purtător de cuvânt al preşedintelui Joe Biden.

Puţin mai devreme, noul proprietar al Twitter, Elon Musk, a anunţat pe reţeaua sa de socializare va publica pe această temă o a doua serie de informaţii, pe care le-a denumit ”Arhivele Twitter”.

Musk a distribuit anterior o serie de mesaje ale jurnalistului Matt Taibbi, în care este detaliat, citând documente interne ale Twitter, modul cum această platformă a acţionat pentru a limita cât mai mult distribuirea unui articol din New York Post despre afacerile lui Hunter Biden când tatăl acestuia era în campanie electorală înaintea alegerilor.

Taibbi dezvăluie astfel cum angajaţi ai reţelei de socializare, care primea atunci donaţii substanţiale din partea Partidului Democrat, au diminuat distribuirea acelui articol şi au eliminat linkurile ce trimiteau la acesta inclusiv în mesajele directe, invocând drept justificare politica societăţii referitoare la materialele piratate.

Moldindconbank, partener al Academiei de fotbal „Radu Rebeja” – va susține pregătirea copiilor din familii nevoiașe
Moldindconbank, partener al Academiei de fotbal „Radu Rebeja” – va susține pregătirea copiilor din familii nevoiașe
Victoriabank – unica bancă 100% ONLINE din Moldova
Victoriabank – unica bancă 100% ONLINE din Moldova
FOTO, VIDEO Acum și în sectorul Râșcani! Kaufland a deschis cel de-al patrulea magazin din Chișinău
FOTO, VIDEO Acum și în sectorul Râșcani! Kaufland a deschis cel de-al patrulea magazin din Chișinău
SALUT – cardul de la Victoriabank care îți deschide oportunități nelimitate în banking
SALUT – cardul de la Victoriabank care îți deschide oportunități nelimitate în banking
La Moldtelecom, iarna aceasta ninge cu oferte și reduceri!
La Moldtelecom, iarna aceasta ninge cu oferte și reduceri!
Ia o Linie de Credit și poți câștiga 55 000 lei de la SEBO!
Ia o Linie de Credit și poți câștiga 55 000 lei de la SEBO!
Fundația Orange ajută. Dăruim căldură
Fundația Orange ajută. Dăruim căldură
Victoriabank: Unica bancă din clasamentul celor mai buni 20 de angajatori din țară  
Victoriabank: Unica bancă din clasamentul celor mai buni 20 de angajatori din țară  
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală