Curs valutar
 • EUR
  21.4716
  0.4597%
 • USD
  17.9777
  0.0412%
 • RUB
  0.2472
  0.6472%
 • RON
  4.3585
  0.4359%
 • UAH
  0.6591
  0.3945%

Cer convocarea Adunării Generale a Judecătorilor: „Putem să ne adunăm și fără decizia CSM, dacă refuză cu rea credință”

04 Iun. 2021, 11:36
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
04 Iun. 2021, 11:36 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Dacă membrii Consiliului Superior al Magistraturii nu vor convoca în scurt timp Adunarea Generală a Judecătorilor, atunci o vor face chiar judecătorii. Pentru aceasta este nevoie de o cerere semnată de 50 de magistrați, scrie jurnal.md.

Declarațiile au fost făcute, aseară, de judecători invitați la „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV.

„Toți își doresc această adunare, dar așteptăm decizia CSM-ului. Marți așteptam să fie pusă pe ordinea de zi, dar nu s-a întâmplat. Dacă CSM-ul nu va întreprinde acest pas, este o masă de judecători care vor solicita adunarea, pentru că ea este necesară. Trebuie să ne resetăm sistemul, trebuie să alegem oamenii în colegii, să ieșim cumva din acest impas. La moment, sistemul judecătoresc este în colaps”, a declarat Livia Mitrofan, magistrat la Judecătoria sectorului Centru.

La acest subiect sa expus și judecătoarea Victoria Sanduța, președinta Asociației „Vocea Justiției”.

„Putem să ne adunăm și fără decizia CSM, așa spune legea. Este suficientă cererea a 50 de judecători. Dacă CSM nu vrea, putem să ne adunăm, găsim o sală, dacă CSM cu rea credință nu convoacă adunarea. Examenul pe care îl va trece sistemul este această adunare. Dacă nu-l trece, soluția ar fi evaluarea externă.”

Amintim că Adunarea Generală a Judecătorilor urma să aibă loc în data de 26 martie. Aceasta însă a fost contramandată în legătură cu starea de urgență.

Atunci, în data de 26 martie, urma să fie ales un membru permanent al CSM din rândul judecătorilor, dar și un membru supleant.

De asemenea, urmau să fie aleși patru membri în Colegiul pentru Selecția și Cariera Judecătorilor, doi membri în Colegiul de Evaluare a Performanțelor Judecătorilor, precum și trei membri supleanți în Colegiul disciplinar.

Emisiunea integrala poate fi urmarită mai jos.

Realitatea Live

23 Iun. 2021, 23:49
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
23 Iun. 2021, 23:49 // Politica //  Cristina Vlah

Tensiuni s-au creat la postul transnistrean de control de la Varnița, după ce reprezentanții blocului electoral AUR au fost blocați de către forțele regiunii transnistrene, informează Realitatea.md. Aceștia în semn de protest, au anunțat că au instalat corturi și vor rămâne acolo peste noapte.

Astăzi cei din Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) porniseră cu un autocar spre alegătorii din regiunea transnistreană, ca să-și promoveze candidații de pe listele electorale pentru parlamentarele din 11 iulie, current.

„Caravana Alianța pentru Unirea Românilor este blocată de patru ore de așa-zișii milițieni transnistreni la Varnița. Nu putem trece la Tighina să facem campanie electorală. Nu vom ceda…”, a anunțat Valeriu Munteanu, candidat AUR.

Unul dintre participanții la manifectarea electorală, Octavian Racu, susține că reprezentanții AUR deja și-au instalat corturile și că în apropiere sunt prezenți oameni din structurile de forță.

„Zona este împânzită de persoane în uniformă. Probabil, e vorba de grăniceri. La fața locului se află și reprezentantul trupelor rusești de menținere a păcii de la Bender.

Corturile și autocarul cu activiștii AUR au fost izolate de restul teritoriului cu un gard cu sârmă ghimpată. Reprezentanții părții transnistrene sunt destul de pașnici”, scrie Octavian Racu.

Menționăm că anterior, cei din blocul AUR au mai avut tentativa de a face agitație electorală în stânga Nistrului. În data de 21 iunie, ei au încercat să meargă la Râbnița, dar au fost opriți de grănicerii separatiști.