Curs valutar
  • EUR
    19.4636
    -0.0858%
  • USD
    17.9090
    -0.086%
  • RUB
    0.1832
    -0.6004%
  • RON
    3.9128
    -0.0792%
  • UAH
    0.4333
    -0.3693%

Cercetări pedologice în zona protejată a Rezervației „Codrii”. Au fost prelevate probe de sol

07 Oct. 2024, 10:56
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
07 Oct. 2024, 10:56 // Societate //  Realitatea.md

În scopul conservării și ameliorării biodiversității și a potențialului productiv, în aceste zile, în zona strict protejată a Rezervației „Codrii”, se desfășoară cercetări pedologice, anunță reprezentanții Agenției Moldsilva. În acest context, au fost studiate și documentate 5 profiluri de sol din acest sector și s-au prelevat probe de sol, ce ulterior vor fi determinate și analizate în Laboratorul Universității de Stat din Moldova.

„În general, zonele strict protejate ale rezervațiilor sunt sectoare cu cercetări de amploare, ce implică factorii științifici și mediul natural în identificarea particularităților pentru studii aprofundate, întru realizarea prevederilor Strategiei dezvoltării durabile a sectorului forestier din Republica Moldova.

În acest scop au fost studiate și documentate 5 profiluri de sol din acest sector și s-au prelevat probe de sol, ce ulterior vor fi determinate și analizate în Laboratorul Universității de Stat din Moldova. Efortul activităților din teren aparține unei echipe din componența căreia fac parte  dr. Tatiana Nagacevschi – conferențiar universitar, dr. Stela Curcubeț, dl Vladislav Grati – lector universitar, în colaborare cu specialiștii din cadrul rezervației dr. Ecaterina Barcari – colaborator științific coordonator în silvicultură și dr. Natalia Jardan – vicedirector.

Referitor la importanța acestor prelevări de probe, doamna Jardan a menționat: „Rezervația „Codrii” acordă o atenție deosebită zonei cu protecție integrală, sector în care se desfășoară doar cercetări științifice. Solul are un rol polifuncțional și necesită un studiu mai amplu și în regim de monitorizare””, se arată în comunicatul emis de Moldsilva.

Potrivit Moldsilva, învelișul de sol al Rezervației „Codrii” este caracteristic pentru Podișul Central al Moldovei.

„Interacțiunea factorilor pedogenetici au condiționat formarea și răspândirea teritorială a solurilor zonale automorfe – brune și cenușii, în cadrul cărora se includ fragmentar soluri litomorfe (vertice) și hidromorfe, în vâlcele și lunci – soluri dinamomorfe – deluviale și aluviale. Rarități pedologice în cadrul Rezervației prezintă vertisolurile, protosolul și solurile aluviale turbice”, se mai arată în comunicatul agenției.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Nov. 2024, 19:10
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
04 Nov. 2024, 19:10 // În Lume //  Realitatea.md

În timp ce comunitățile continuă să se resemneze după inundațiile catastrofale din regiunea Valencia și își plâng morții, alte ploi torențiale au lovit luni unele regiuni ale Spaniei. Un cod roșu de „pericol extrem” din cauza ploilor torențiale a fost emis pentru Barcelona, în timp ce în alte părți ale țării echipele de căutare continuă să cerceteze zonele inundate pentru a găsi cadavre, scrie adevarul.ro.

Luni, guvernul local din Catalonia a avertizat cu privire la ploi „continue și torențiale” în două regiuni, îndemnând oamenii că ar trebui să evite călătoriile și să stea departe de pârâuri și ravene.

Imaginile de pe rețelele de socializare arată precipitații abundente care au inundat mai multe zone din Barcelona. De asemenea, zborurile au fost deviate de la aeroportul El Prat după ce clădirea terminalului a fost inundată.

În alte părți din estul Spaniei, o atenție deosebită a fost acordată unei parcări subterane din Aldaia, unde serviciile de urgență au încercat să dreneze apele de inundație pentru a avea acces.

Cel puțin 217 persoane au murit după ce ploile abundente din estul Spaniei au provocat inundații rapide care au măturat aproape totul în calea lor. Oamenii au fost prinși în mașini, case și întreprinderi în timp ce apele au năvălit în zona calamitată săptămâna trecută.

Șase zile mai târziu, operațiunea de căutare și salvare continuă pentru un număr necunoscut de persoane dispărute, mii de soldați fiind aduși să ajute.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală