Curs valutar
 • EUR
  20.3159
  -0.0955%
 • USD
  17.4784
  0.0338%
 • RUB
  0.2500
  0.4%
 • RON
  4.1072
  -0.0998%
 • UAH
  0.6619
  -0.4381%

CFM vrea să scoată la vânzare aproximativ 100 de locomotive! Tofilat: Sunt vechi

20 Aug. 2021, 16:03
 // Categoria: Economie // Autor:  Tatiana Rusnac
20 Aug. 2021, 16:03 // Economie //  Tatiana Rusnac

Circa 100 de locomotive ar putea fi scoase spre vânzare de noua conducere a Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova”. Despre aceasta a anunțat șeful instituției, Oleg Tofilat, într-un interviu oferit pentru portalul Rail.insider.

Tofilat susține că acest lucru ar urma să se întâmple din motiv că starea locomotivelor întreprinderii este proastă, acestea fiind uzate. Mai mult, locomotivele nu au fost puse în funcțiune de mai bine de 25 de ani.

„Planurile noastre includ o vânzare la scară largă de fier vechi. În prezent pregătim spre vânzare primul lot de 1,4 mii tone. În plus, avem aproximativ 100 de locomotive care nu funcționează de peste 25 de ani. Probabil că le vom scoate și pe ele la vânzare, sub formă de material rulant cu o durată de viaţă expirată. Ne-ar plăcea dacă metalurgienii ucraineni ar arăta interes pentru această ofertă”, a precizat Tofilat.

Realitatea.md l-a contactat telefonic pe șeful CFM, Oleg Tofilat, însă acesta nu a răspuns la apeluri.

Locomotivele vechi și nefuncționale nu este singura problemă a întreprinderii de stat. Anterior Comisia parlamentară care a investigat situația de la CFM a constatat că în ultimii zece ani întreprinderea a fost prejudiciată de circa un miliard de lei. Cifra datoriilor întreprinderii este de 837 de milioane de lei, dintre care 164 de milioane sunt restanțele la salarii.

În cele din urmă, CFM a anunțat că a găsit „soluția perfectă” pentru a achita angajaților instituției restanțele salariale. Mai exact, aceștia propun moldovenilor să ia credite bancare în loc de salariu, iar întreprinderea să achite doar dobânda în locul lor.

„Soluția perfectă” a CFM, privind achitarea restanțelor, nu se bucură de popularitate. Ce spune Oleg Tofilat

Realitatea Live

26 Oct. 2021, 04:00
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
26 Oct. 2021, 04:00 // Economie //  Cristina Vlah

Din dimineața zilei de 26 octombrie, va începe livrarea gazelor naturale procurate de la compania poloneză, informează Realitatea.md. Informația a fost confirmată de către prim-ministra Natalia Gavrilița, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV.

„Au fost deja rezervate volumele necesare și vor fi livrate de la ora 7:00 dimineața”, a menționat Natalia Gavrilița. Ea a mai adăugat că volumul de gaz a fost cumpărat din rezervele companiei care a negociat cu SRL MoldovaTransgaz, evitând să spună prețul plătit pentru aceste gaze. Totuși, șefa Guvernului a specificat că aceste gze au costat în medie un preț oferit pe piața spot, adică în jur de 1 000 de dolari per mia de metri cubi de gaze.

În acest context, fostul premier Ion Chicu a anunțat că pentru aceste gaze naturale din bugetul național s-au alocat 1,7 mlrd de lei.

Realitatea.md menționează că pentru prima dată în istorie, Republica Moldova a reușit să procure gaze naturale de la o altă sursă decât Gazprom. Asta în condițiile unor negocieri complexe între reprezentanții de la Chișinău și cei ai concernului rus Gazprom, pe fundalul expirării termenului de contract actual la gazele rusești.

 
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”