Curs valutar
 • EUR
  21.4696
  -0.1602%
 • USD
  17.7120
  0.0875%
 • RUB
  0.2451
  -0.816%
 • RON
  4.3643
  -0.1581%
 • UAH
  0.6561
  0.1829%

Chiar dacă s-a vaccinat cu un ser rusesc, Putin nu vrea să renunțe la autoizolare și la carantinarea vizitatorilor săi

10 Mai 2021, 15:44
 // Categoria: În Lume // Autor:  Daniel Hacina
10 Mai 2021, 15:44 // În Lume //  Daniel Hacina

Președintele Vladimir Putin continuă să rămână în autoizolare, în pofida faptului că i-au fost administrate ambele doze  ale unui vaccin împotriva coronavirusului, dezvoltat de Rusia. Informația a fost făcută publică astăzi, de către  presa de anchetă Proekt.

Putin, în vârstă de 68 de ani, a trăit într-una dintre cele mai protejate „bule” de coronavirus, de cum a început în primăvara trecută, primul val al pandemiei din Rusia. El a lucrat în tot acest timp prin intermediul unui videolink aflându-se la reședința sa din afara Moscovei, dotată cu un tunel de dezinfectare, obligându-și rarii vizitatori să petreacă două săptămâni în carantină.

„Putin va continua încă cel mai probabil să stea izolat pentru o lungă perioadă de timp”, au informat Proekt, făcând referire la o persoană apropiată de administrația prezidențială, care a dorit să-și păstreze aninimatul.

Kremlinul susține că Putin a primit a doua și ultima doză de vaccin rusesc anti-COVID-19, pe însă a refuzat să îl numească, și care i-a fost administrat cu ușile închise cu aproape patru săptămâni în urmă.

Proekt a raportat că programul viitor al lui Putin indică faptul că președintele nu intenționează prea curând să renunțe la măsurile sale de auto-protecție.

Serviciul rus al BBC a raportat că au fost cheltuite miliarde de ruble pentru eforturile de protejare a lui Putin de noul tip de coronavirus. Acestea sunt concentrate în mare parte pentru carantinarea jurnaliștilor, șoferilor și piloților care intră în contact cu el.

Primăvara trecută, Rusia a introdus unul dintre cele mai stricte blocaje de coronavirus din lume, cu frontiere și afaceri închise. Majoritatea restricțiilor au fost ridicate de atunci în întreaga țară, viața de la Moscova revenind la normal, de la începutul anului 2021.

Putin a încurajat pe larg utilizarea celor trei vaccinuri dezvoltate de Rusia, susținând că acestea ar fi cheia către obiectivul țării de a dezvolta imunitatea populației până în toamnă. Ritmul actual al vaccinărilor însă, sugerează că Rusia este pe cale să vaccineze complet 70% din populația abia pe la mijlocul anului 2022.

Realitatea Live

15 Iun. 2021, 21:19
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Cristina Vlah
15 Iun. 2021, 21:19 // Actualitate //  Cristina Vlah

Cazul „deschiderii secțiilor de votare peste hotarele țării” se va examina din nou la Curtea de Apel. Asta după ce Curtea Constituțională a respins marți, 15 iunie, sesizările depuse de mai multe partide, informează Realitatea.md.

Înalta Curtea menționează că a constatat că sesizările în cauză nu întrunesc condițiile de admisibilitate și nu pot fi acceptate pentru examinare în fond, acestea fiind declarate inadmisibile.

Excepțiile nu au vizat probleme de substanță referitoare la numărul efectiv de secții de votare. Ele au vizat exclusiv probleme procedurale, și anume neconstituționalitatea:

 1. Textului „fără respectarea procedurii prealabile” din articolul 72 alin. (3) din Codul electoral;
 2. Cuvântului „Contestațiile” și a textului „se examinează în conformitate cu prevederile […] Codului administrativ” din articolul 73 alin. (7) din Codul electoral;
 3. Textului „Instanța de judecată adoptă şi pronunță hotărârea în conformitate cu prevederile […] Codului administrativ” din articolul 74 alin. (1) din Codul electoral.

Pentru a declanșa controlul de constituționalitate, Curtea a trebuit să confirme aplicabilitatea prevederilor legale contestate în cauzele examinate în fața instanțelor de drept comun care au trimis sesizările.

Condiția „aplicabilității prevederilor legale contestate în cauza examinată în fața instanței de drept comun” presupune aplicabilitatea unor prevederi care îl prejudiciază pe autorul excepției de neconstituționalitate. Totuși, în cele două sesizări, Curtea nu a reținut prejudicierea autorului prin prevederile contestate. În mod logic, declararea neconstituționalității acestor prevederi ar fi făcut inutile acțiunile în justiție ale autorului sesizărilor.

„Cu referire la o pretinsă obligativitate a procedurii prealabile la contestarea hotărârilor Comisiei Electorale Centrale privind deschiderea unor secții de votare, Curtea a reținut următoarele. Articolul 162 din Codul administrativ stabilește că procedura prealabilă urmărește scopul de a verifica legalitatea actelor administrative individuale. Cererea prealabilă poate fi formulată în vederea: a) anulării în tot sau în parte a unui act administrativ individual ilegal sau nul; b) emiterii unui act administrativ individual. Astfel, Curtea a constatat că procedura prealabilă este obligatorie doar în cazul actelor administrative cu caracter individual”, se menționează în decizia Curții Constituționale.

Curtea a notat că hotărârile Comisiei Electorale Centrale privind deschiderea unor secții de votare nu sunt acte administrative cu caracter individual, ci sunt acte administrative cu caracter normativ. Ele sunt adoptate pentru punerea în aplicare a prevederilor pertinente din Codul electoral, vizează un număr nedeterminat de subiecte și au un caracter general. Prin urmare, în cazul contestării unor astfel de hotărâri în instanța de judecată nu este necesară parcurgerea procedurii prealabile.

Astfel, cazul urmează să fie din reluat la Curtea de Apel. Aceasta a amânat examinarea cauzei până la pronunțarea Curții Constituționale. Asta după ce ședința de judecată în acest sens a fost amânată de mai multe ori.

 
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției