Curs valutar
 • EUR
  20.7694
  -0.5585%
 • USD
  17.6521
  -0.0272%
 • RUB
  0.2435
  0.2053%
 • RON
  4.1969
  -0.5504%
 • UAH
  0.6611
  -0.2571%

Vladimir Putin revoltat, pune la îndoială eficacitatea vaccinului anti-COVID-19 de la Moderna

07 Mai 2021, 12:51
 // Categoria: În Lume // Autor:  Daniel Hacina
07 Mai 2021, 12:51 // În Lume //  Daniel Hacina

Oamenii de știință ruși și președintele Vladimir Putin s-au revoltat, în timpul conferinței anuale privind vaccinul anti-coronavirus, ridicând obiecții după ce vaccinul devoltat de Moderna a fost desemnat drept cel mai bun și eficient din lume.

Serul gigantului farmaceutic din SUA a fost recunoscut ca „cel mai bun vaccin împotriva COVID-19 din lume” la Congresul anual mondial al vaccinurilor la începutul zilei de joi, eliminând drastic incertitudinile concurențiale pe care le avea cu Pfizer-BioNTech și Sputnik V din Rusia.

În timpul conferinței video televizate cu un oficial care conduce mișcarea de răspunsul național la coronavirus, Vladimir Putin a pus sub semnul întrebării selecția congresului susținând că ar fi una „prematură”.

„Din ce înțeleg, piețele mondiale au decis să sprijine vaccinul american Moderna, care concurează agresiv cu o altă companie american-europeană Pfizer”, a spus Putin.

„Colegii noștri din străinătate spun că acesta va fi un medicament complet inovator, foarte modern. Cu toate acestea însă, eficacitatea acestuia va fi clară după vreo 10 ani de la aplicarea și analiza rezultatelor”, a adăugat el.

Putin, un susținător vocal al Sputnik V produs de Rusia, a contrastat tehnologia ARN mesager, anterior nedovedită, a Modernei cu „tehnologiile și platformele care au fost folosite de zeci de ani”, precum tehnologia vectorului adenovirus al Sputnik V.

„Vaccinurile rusești sunt foarte moderne și fără îndoială cele mai sigure din ziua de azi”, a zis președintele rus. „După cum a spus un expert european, sunt de încredere ca o pușcă de Kalashnikov. Cred că are dreptate”.

Alexander Gintsburg, care conduce centrul de cercetare de stat care a dezvoltat vaccinul Sputnik V din Rusia, a numit decizia Congresului Mondial al Vaccinului o „alegere ciudată”.

„Pot spune că este absolut neclar cum au fost evaluate toți indicii, având în vedere rata ridicată a mortalității din vaccinurile cu ARNm”, Gintsburg. „Nu este clar pe ce temeiuri și pe ce criterii particulare nepărtinitoare s-a bazat această evaluare”, a dăugat el.

Realitatea Live

17 Sept. 2021, 15:44
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
17 Sept. 2021, 15:44 // În Lume //  Realitatea.md

Ministerul Afacerilor Externe din România s-a sesizat cu privire la datele statistice apărute în presa britanică referitor la controalele autorităților de frontieră britanice care ar viza cu precădere cetățeni români și a solicitat prin Ambasada României la Londra clarificări la nivelul Home Office, potrivit unui comunicat.

Peste 60% dintre cetățenii statelor UE opriți și chestionați de autoritățile vamale în porturile britanice după Brexit sunt români, astfel că unii avocați evocă o posibilă profilare rasială, dezmințită de responsabilii britanici.

Conform datelor oficiale publicate de Guvern, în primele șase luni ale acestui an 7,249 de călători au fost opriți la sosirea în porturile Regatului Unit venind cu feriboturi sau prin Eurotunel. Dintre aceștia, 4,482 sunt români, în timp ce, de exemplu, bulgari în aceeaşi situaţie au fost numai circa 600, iar polonezi aproximativ 400.

Astfel, Ministerul Afacerilor Externe a transmis preocuparea față de această situație de fapt și Ambasadei Regatului Unit în România, cu solicitarea de clarificare de către autoritățile britanice a situației. A evidențiat faptul că, în cazul în care autoritățile britanice ar fi identificat dificultăți în deplasările efectuate de cetățenii români în Regatul Unit cu începere de la 1 ianuarie 2021, urmare aplicării noilor condiții de intrare și ședere generate de Brexit, acestea ar fi trebuit comunicate în prealabil autorităților române și evitată o abordare fundamentată pe controale sistematice, motivate de criteriul cetățeniei.

Ambasada României la Londra urmează să prezinte elementele rezultate din interacțiunea cu Home Office și Delegației UE în plan local, precum și să semnaleze preocupările la nivelul Foreign, Development and Commonwealth Office.

În context, Ministerul Afacerilor Externe a solicitat o abordare proporțională, echilibrată, din partea autorităților britanice la momentul dispunerii și efectuării controalelor la frontieră în raport cu cetățenii români, în spiritul relațiilor bilaterale apropiate, precum și de o manieră similară celor dispuse și față de cetățenii celorlalte state membre UE.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe reamintește că asigurarea unui tratament nediscriminatoriu cetățenilor români în Regatul Unit în raport cu cetățenii celorlalte state membre UE, constituie o preocupare constantă a instituției și a conducerii MAE, în contextul noilor relații generate de ieșirea Regatului Unit din UE.

Guvernul de la Londra a negat însă aplicarea vreunui criteriu de acest fel. „Acuzaţia că facem profilări rasiale este falsă şi nefondată”, a răspuns un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne britanic.

Potrivit datelor, 1,067,200 de români au decis să rămână și să muncească în continuare în această țară. În total, 6,015,400 de cetățeni europeni au depus aplicații pentru obținerea de rezidență în Regatul Unit.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române