Curs valutar
 • EUR
  21.3640
  0.0936%
 • USD
  17.7774
  0.0478%
 • RUB
  0.2379
  0.2942%
 • RON
  4.3366
  0.1015%
 • UAH
  0.6413
  0.3431%

(STUDIU) Brazilia explică de ce vaccinul Sputnik V nu este eficient și de ce refuză vehement să îl utilizeze

29 Apr. 2021, 10:29
 // Categoria: În Lume // Autor:  Daniel Hacina
29 Apr. 2021, 10:29 // În Lume //  Daniel Hacina

Loturile de vaccinul rusesc Sputnik V în prevenirea coronavirusului, trimise în Brazilia, conțineau o versiune a unui virus comun care provoacă răceală, a raportat autoritatea de reglementare a sănătății din țara sud-americană într-o prezentare, explicând decizia sa de a interzice importul medicamentului și de a explica ineficiența acestuia.

Virologul Angela Rasmussen a declarat că, constatarea „ridică întrebări cu privire la integritatea proceselor de fabricație” și ar putea constitui o problemă ce ar putea pune sănătatea persoanelor cu sisteme imunitare mai slabe în pericol.

Problema se concentrează în jurul unui „vector adenovirus”, un virus care cauzează în mod normal boli respiratorii ușoare, care este modificat genetic în interiorul serului de vaccin, astfel încât să nu poată fi reprodus, ci doar să livreze un semnal celulelor umane pentru a dezvolta proteina spike a coronavirusului.

La rândul său, acest lucru antrenează sistemul uman să fie pregătit în cazul în care acesta întâlnește adevăratul coronavirus.

Vaccinul Sputnik V folosește doi vectori adenovirus diferiți pentru a îndeplini această sarcină: adenovirus tip 26 (Ad26) pentru prima doză și adenovirus tip 5 (Ad5) pentru cea de-a doua.

Potrivit prezentării efectuate online, oamenii de știință de la Anvisa, autoritatea de reglementare a medicamentelor din Brazilia, au declarat că ar fi testat mostre ale dozei de rapel și au constatat că este „pasibilă replicării”, ceea ce înseamnă că odată ajuns în corp, adenovirusul poate continua să se înmulțească.

Experții brazilieni, au adăugat că acest lucru s-a produs probabil din cauza unei probleme de fabricație numită „recombinare”, în care adenovirusul modificat a recâștigat genele de care avea nevoie pentru a se replica.

Autoritățile de reglementare braziliene nu au evaluat însă versiunea primei doze.

Rasmussen, om de știință din cadrul Organizației canadiene pentru vaccinuri și boli infecțioase, a descris eroarea drept o problemă de control al calității, mai degrabă decât o problemă inerentă a tehnologiei.

„Dacă loturile deja utilizate au fost compromise, atunci pentru majoritatea oamenilor, acest lucru probabil că nu va fi o mare problemă, deoarece adenovirusurile nu sunt în general considerate ca fiind agenți patogeni umani cu adevărat periculoși, dar la persoanele care dispun de un sitem imunitar deficitar, ar putea exista o rată mai mare de efecte adverse din cauza acesteia, inclusiv efecte adverse severe”, a spus ea.

Problema cea mai mare, a adăugat ea, „nu o constituie efectele adverse potențiale, ci reticența față de vaccinuri, pe care o va semăna în rândul oamenilor”, în contextul în care vaccinul rus a fost descris inițial în The Lancet, ca fiind sigur și mai eficient de 90% din cazuri, iar acum s-a stabilit un cu totul alt scenariu.

„Dacă oamenii nu sunt siguri că vaccinul pe care îl primesc este același cu cel examinat în cadrul studiilor, atunci îmi pot imagina că unii oameni ar putea avea rezerve cu privire la administrarea acelui vaccin”, a spus Rasmussen.

O altă necunoscută este dacă problema de fabricație care a dus la replicarea vectorului adenovirus elimină, de asemenea, codul ADN pentru proteina spike, făcând Sputnik V total ineficient împotriva coronavirusului, sau nu.

Denis Logunov, director adjunct al Institutului Gamaleya, dezvoltatorul vaccinului rus, a comentat acuzațiile spunând că declarațiile pe care le-a citit în presă „nu au nimic de-a face cu realitatea și că vectorul adenovirus nu se poate replica”.

Realitatea Live

Ședința de judecată în dosarul Accent Group vs Veaceslav Platon, din 5 mai 2021
Ședința Comisiei Electorale Centrale, din 5 mai 2021
Briefing de presă al deputatului Vasile-Andrei Năstase, președintele Comisiei de anchetă „Nicolae Ceaus”
Conferința de presă privind procesul de vaccinare împotriva COVID-19 în Republica Moldova
Lansarea Zilei Europei 2021
Lansarea studiului „Reacția autorităților la investigațiile jurnalistice pe teme de integritate și corupție”
Președintele Maia Sandu, în dialog cu diaspora din Spania și Portugalia
Prezentarea publică a conceptului de proiect „Green Safety Corridor in Chisinau” (bd. Dacia, tronsonul str. Hristo Botev – bd. Traian)
Lansarea Campaniei sociale de susținere a personalităților notorii din domeniul culturii cu genericul: „Dăruim lumină”
05 Mai 2021, 20:46
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
05 Mai 2021, 20:46 // Politica //  Cristina Vlah

Alegerile din iulie împart partidele parlamentare pe baricade. Unele formațiuni își doresc să meargă pe cont propriu, iar altele își doresc să se unească în blocuri electorale, ca să obțină șanse de a accede în Parlament, informează Realitatea.md.

O nouă alianță între partidele PPDA și PAS este exclusă de ambele părți. Acest lucru a fost menționat de către deputatul PAS, Vladimir Bolea, precum și de către deputatul PPDA, Igor Munteanu. „Ca alianță electorală cred că e imposibil să o avem cu PAS, dar o colaborare oricând este binevenită”, a spus Munteanu în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi”, de la postul TVR.

Deputatul PAS consideră că formațiunea, pe care o reprezintă va merge singură în alegeri și speră să obțină o majoritate în viitorul Parlament. „Noi lucrăm ca să luăm minim 51 de mandate. Toate partidele tind să ia asta, pentru că orice partid vrea să formeze în mod ușor un Guvern. Cred că vor fi minim 58 de mandate pro-europene a partidelor de dreapta”, a declarat Vladimir Bolea.

Și președintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, a menționat că formațiunea sa va merge independent la alegerile anticipate. Însă, își dorește foarte mult ca partidul său să fie luat în considerație pentru a forma o viitoare coaliție parlamentară în vederea formării unui Guvern.

„Eu cred că putem să ne așteptăm la surprize, că ar putea fi și 40% de dreapta – și restul să fie de stânga. O bună parte din campania electorală va fi pe facebook…  PDM are suficiente forţe în teritoriu, are experienţa necesară, sperăm că vom reuşi să ne mobilizăm chiar și în condiţiile destul nocive în care este R. Moldova. Este această psihoză de stânga-dreapta, dar PDM, ca şi celeltate partide, cred că va mobiliza partidul şi activul din teritoriu şi vor merge la aceste alegeri”, a spus Dumitru Diacov.

Democratul a spus că își dorește o coaliție cu PAS și cu PPDA în viitorul Parlament. „Ca lumea să nu vă suspecteze că faceți coaliție cu Usatîi – spuneți că veți face cu PD, cu oameni cu experiență și vom merge înainte. Noi în trei facem coaliție și mergem înainte. Va fi foarte greu dacă un singur partid va avea 51 sau 52 de mandate, pentru că unul se poate îmbolnăvi, sau va fi în deplasare și de aceea e nevoie de un aliat, de un partener”, susține Diacov.

Menționăm, că data alegerilor parlamentare anticipate a fost stabilită pentru 11 iulie.

 
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație
Marcajele de străzile Capitalei, invizibile
Marcajele de străzile Capitalei, invizibile
Parcarea mașinilor în scuarul Circului, interzisă
Parcarea mașinilor în scuarul Circului, interzisă