Curs valutar
 • EUR
  19.8861
  0%
 • USD
  17.7261
  0%
 • RUB
  0.2374
  0%
 • RON
  4.0177
  0%
 • UAH
  0.6559
  0%

Chicu îi dedică aforisme de dimineață Maiei Sandu, legate de proiectul bugetului 2022: Dacă dragoste nu e – nimic nu e

25 Nov. 2021, 09:32
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
25 Nov. 2021, 09:32 // Politica //  Petru Beregoi

Fostul prim-ministru, Ion Chicu, care după ce a plecat de la șefia Guvernului „și-a tras” și partid politic, vine cu critice la adresa președintei Maia Sandu, care sunt legate de proiectul de lege privind aprobarea bugetului național pentru anul 2022.

Chicu zice că Sandu „nu are rușine și bun simț” dacă va permite ca să fie aprobat bugetul de stat în forma dată, întrucât ar fi un „genocid și sărăcie”.

„Maia Sandu, dacă dragoste nu e – nimic nu e. Bugetul pe care „verișoarele” tale îl aprobă zilele astea pe sub plapumă, înseamnă genocid și sărăcie. N-ai inimă și rușine, Maia Sandu, dacă accepți ca alaibele (n.r. făcând trimitere la deputatul PAS Dumitru Alaiba) aduse de tine la guvernare să-ți majoreze ție și lor salariul de 5 ori mai mult, ca la un învățător sau educator la grădiniță. Care te-au votat masiv, crezându-te de om bun. N-ai rușine și bun simț, Maia Sandu, dacă tai 11 mln de lei de la cantinele sociale, unde va fi unicul loc de a primi o cană cu apă și pâine pentru zeci de mii de bătrâni și nevoiași în această iarnă. Și dai acești bani pentru finanțarea suplimentară a partidelor, adică preponderent PAS-ului. Urăști tinerii și copiii, Maia Sandu, pe umerii cărora vei pune la anul încă 15 mlrd de lei împrumuturi, pentru a-ți finanța din belșug bugetele crescânde ale Președinției, Parlamentului, Cancelariei de Stat și Domnicăi Manole”, scrie dis-de-dimineață pe rețelele de socializare Ion Chicu.

Politicianul îi cere în aceste condiții să oprească această „debandadă”, iar dacă nu o va face, atunci va fi oprită de cei „pe care-i urăște și osândește”.

„Oprește această debandadă a nemerniciei și analfabetismului, Maia Sandu. Că te vor opri acei mulți pe care-i urăști și osândești. Cu mult mai repede decât te măgulesc sfetnicii, Maia Sandu. Maia Sandu, coboară cu picioarele pe pământ și ia aminte: dacă dragoste nu e – nimic nu e”, conchide Ion Chicu.

Precizăm că, astăzi, Parlamentul urmează să examineze în prima lectură proiectul bugetului de stat pentru anul 2022, aprobat de Guvern.

Realitatea Live

28 Nov. 2021, 09:17
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
28 Nov. 2021, 09:17 // Societate //  Realitatea.md

Vaccinul Spikevax produs de compania farmaceutică Moderna utilizează tehnologia care se bazează pe ARN mesager. Pe data de 27 noiembrie curent, Republica Moldova a recepționat primul lot de 50.400 de doze de vaccin donate prin intermediul Platformei COVAX. Ce spune Ministerul Sănătății despre acesta și unde poate să și-l facă doritorii?

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătății, acest tip de vaccin învață corpul uman să creeze anticorpii necesari în lupta cu virusul SARS-CoV-2, adică COVID-19 sau noul tip de coronavirus.

În urma studiilor clinice, a demonstrat o eficacitate de 94,1% pentru protecția împotriva COVID-19 după 14 zile de la administrarea primei doze.

Vaccinul a fost aprobat Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) pentru utilizare în stare de urgență.

În Republica Moldova, se administrează persoanelor cu vârsta de peste 18 ani, conform unei scheme de două doze la un interval de 28 de zile. Pentru administrarea vaccinului împotriva COVID-19 Spikevax, adresați-vă la medicul de familie sau la orice centru de vaccinare din țară. Fără programare, doar cu buletinul de identitate.

Amintim că imunizarea în țară a început pe data de 2 martie 2021. Până acum, 931.138 de persoane au încheiat schema de vaccinare, ceea ce înseamnă nici 30 la sută din populație.

Republica Moldova a fost prima din Europa care a primit doze de vaccin împotriva COVID-19 prin intermediul platformei COVAX. Anterior, prin același mecanism, au fost recepționate 535.590 de doze de vaccin, printre care Astrazeneca – 108.000 de doze, Pfizer/BioNtech – 125.190 de doze,  Janssen/Johnson & Johnson – 302.400 de doze.

De ce este considerat un vaccin al bogătașilor?

Fondatorii Moderna – în topul miliardarilor. Compania e criticată pentru că nu distribuie vaccinul în țările sărace

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală