Curs valutar
 • EUR
  20.7703
  0.1069%
 • USD
  17.7017
  0.1232%
 • RUB
  0.2433
  0.8631%
 • RON
  4.1959
  0.0882%
 • UAH
  0.6648
  0.3761%

Chinezii vor să crească calitatea jocurilor video: avertismentul autorităților

15 Sept. 2021, 16:09
 // Categoria: Sci-tech // Autor:  Valentina Buză
15 Sept. 2021, 16:09 // Sci-tech //  Valentina Buză

Autoritățile chineze ordonă firmelor producătoare de jocuri video să își schimbe strategia. Conținutul va trebui să fie diferit față de cel de acum.

Producătorii de jocuri video din China trebuie să înceteze să se mai concentreze doar pe căutarea profitului. Aceștia sunt obligați să își regândească strategia de producție. Conținutul va avea, de acum, calitate mult mai bună. Reglementările din domeniu sunt făcute pentru a lupta împotriva dependenței de jocuri a tinerilor.

Ce efecte negative au jocurile asupra tinerilor?

În China, sectorul de jocuri video este un domeniu foarte profitabil. În primul trimestru din 2021, acestea au generat un profit de 17 miliarde de euro. Sunt copii care petrec ore în șir în fața calculatorului. Autoritățile vor să elimine efectele negative pe care îl au jocurile asupra tinerilor. Printre ele se numără probleme cu vederea, impactul asupra rezultatelor școlare, lipsa activității fizice sau risc de dependență.

Autoritățile chineze de reglementare au convocat, miercuri, pe cei mai mari producători de jocuri. Printre ei au fost și giganții Tencent Holdings Ltd. și Netease Inc. Cu această ocazie, s-au discutat restricțiile care urmează să le fie impuse. Printre ele se numără și perioada de timp pe care minorii o pot petrece la calculator pentru a juca jocuri online. Ea s-a redus la doar trei ore pe săptămână.

„Conținutul obscen și violent, cel care favorizează tendințe nesănătoase, precum și cultul banilor și efeminarea, trebuie eliminat”, au ordonat organismele de reglementare citate de agenția China Nouă.

Autoritățile de la Beijing au interzis deja anumite programe de televiziune de tip „reality”. Pe lângă asta, au ordonat televiziunilor să promoveze o imagine mai masculină a bărbaților. Ei critică latura feminină pe care aceștia o promovează, inspirată de starurile de televiziune sud-coreene. Autoritățile iau astfel de decizii pe fondul natalității foarte scăzute.

Datorită noilor reglementări, cotația jocurilor video a scăzut. Acțiunile Tencent au înregistrat o scădere de 6,65% la bursa de la Hong Kong. Concurentul său NetEase a pierdut 6,84%. Iar site-ul Bilibili, preferat de fanii desenelor animale și a jocurilor video înregistrează o scădere de aproape 7%.

Realitatea Live

23 Sept. 2021, 08:25
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
23 Sept. 2021, 08:25 // Societate //  Realitatea.md

Fostul președinte de țară, actualul deputat PSRM Igor Dodon, este supărat foc pe bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, după ce aceasta a declarat de 31 august că sărbătorește Limba Română. Mai mult, a recunoscut că în cadrul alegerilor din unitate teritorial administrativă care au avut loc recent socialiștii au participat separat. Cât despre citatul primarului Ion Ceban plasat la miezul nopții pe Facebook – LIMBA ROMÂNĂ, liderul PSRM nu pare atât de indignat.

„Exista o tendinţă ca unii politicieni încearcă să-şi schimbe culoare. Socialiștii nu fac așa ceva niciodată. Noi am susținut-o de două ori la funcția de bașcan a UTA Găgăuzia. Cred că fără susţinerea noastră, ea nu ar fi câştigat nici în 2015, nici în 2019. Atunci, ea spunea că în Moldova limba de stat este moldovenească. Ce s-a schimbat acum? Dacă am fi ştiut că ea consideră că limba română este cea mai mare realizare a poporului moldovenesc, nu am fi susţinut-o”, a declarat Igor Dodon la Publika TV.

Cât despre primarul capitalei, a negat că ar fi apărut disensiuni în relația lor. Întrebat despre postarea controversată a lui Ion Ceban, la fel despre limba română, Igor Dodon a spus că înţelege de ce a scris acest mesaj, dar ar prefera ca totuși acesta să-şi explice decizia.

„Ceban Ion Vasile, primarul Capitalei, întotdeauna a fost şi rămâne membru al echipei noastre. Cred că el este unul dintre cei mai buni primari de la Independenţă încoace. Noi înţelegem declaraţia lui și îl vom susţine”.

Amintim că, în cadrul unor declarații de presă, Ion Ceban le-a declarat jurnaliştilor că, de fapt, niciodată nu a zis că moldoveneasca şi româna sunt limbi diferite.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române