Curs valutar
 • EUR
  21.2684
  -0.0221%
 • USD
  17.8869
  0.0453%
 • RUB
  0.2454
  0.1222%
 • RON
  4.3249
  0.0301%
 • UAH
  0.6663
  -0.015%

Chironda recunoaște că are o conlucrare tensionată cu Ceban: Eu nu m-am angajat la cineva acasă la prășit via

17 Iun. 2021, 09:54
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
17 Iun. 2021, 09:54 // Actualitate //  Realitatea.md

Viceprimarul Chișinăului Victor Chironda recunoaște să relația sa cu primarul capitalei a devenit tensionată de mai mult timp, iar scandalul din jurul demolării hotelului Național este doar vârful aisbergului. Chironda nu acceptă ideea unei demisii în urma acestui scandal, dar în același timp, se arată categoric împotriva demolării hotelului, cel puțin până nu va fi elaborat un proiect detaliat al complexului ce ar urma să apară în loc.

Potrivit viceprimarului Victor Chironda, demolarea hotelului Național ar fi prematură, iar planul viitorului complex ce ar urma să apară în locul hotelului contravine normelor urbanistice. Chironda spune că noul complex ar încălca regimul de înălțime al zonei și ar aglomera exagerat de mult centrului orașului.

„Problema nu se pune dacă trebuie sau nu demolat hotelul, dar nu poți să demolezi hotelul până nu ai un plan urbanistic în detaliu. Hotelul nu este o simplă clădire, este un complex de clădiri. Este amplasat într-o zonă centrală, langă un nod de trasnport. Ca să demolezi hotelul trebuie să știi ce construiești în loc”, a spus Victor Chironda în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8 citat de către agenția de presă IPN.

În același timp, viceprimarul recunoaște că relațiile cu primarul Ion Ceban s-au deteriorat, însă nu concepe ideea unei demisii în urma scandalului hotelului Național.

„Eu nu m-am angajat la cineva acasă la prășit via. Eu am venit să lucrez pentru oameni, pentru cetățeni. Eu n-am venit din drum”, a spus Victor Chironda.

„Obligația mea acum și a lui Ion Ceban este să identificăm dacă dna Dogotaru a încălcat legea și să luăm măsurile necesare,” a adăugat viceprimarul, referindu-se la Svetlana Dogotaru, arhitecta-șefă a capitalei, care a autorizat desființarea hotelului, spre nemulțumirea lui Chironda.

La 12 iunie au avut loc consultări publice privind planul urbanistic de detaliu al spațiului pe care este amplasat hotelul Național. Potrivit documentului, în locul hotelului urmează să fie construit un complex locativ cu 25 de etaje.

Realitatea Live

03 Aug. 2021, 09:41
 // Categoria: Life // Autor:  Realitatea.md
03 Aug. 2021, 09:41 // Life //  Realitatea.md

S-a spus că Darvaza, cunoscută și ca „Porțile Iadului”, a fost incendiată intenționat de autoritățile sovietice, sperând că focul se va stinge în câteva săptămâni. Cu toate acestea, aproape 50 de ani mai târziu, craterul este încă aprins și adevăratele sale origini sunt încă învăluite în mister, relatează BBC.

În 2013, exploratorul George Kourounis a organizat o expediție pentru a studia craterul. Dar i-a fost greu să găsească informații despre groapa uriașă.

„Ce mă intrigă este faptul că sunt puține informații despre Darvaza. Când eram în Turkmenistan, m-am întâlnit cu doi geologi și mi-a fost greu să aflu ce anume s-a întâmplat acolo. De pe internet afli că groapa a apărut în 1971 și a fost incendiată aproape imediat de geologii sovietici. Geologii din Turkmenistan mi-au spus altceva: craterul s-a format la sfârșitul anilor 60 și emana gaz și noroi. I s-a dat foc abia în anii 80”, spune Kourounis.

„Este înconjurat de mister și e o dovadă a felului în care procedau sovieticii, pentru că nimeni nu era interesat să vorbească prea mult despre asta. În vremea aceea, raportai doar succesele, nu și eșecurile. Dacă localnicii au făcut ceva greșit, nu au anunțat. Era departe, în deșert, impactul a fost minim”, spune istoricul Jeronim Perovic.

„Am făcut tot ce am putut să obțin date oficiale sau orice fel de mențiune scrisă, dar nu am găsit nimic”, spune Kourounis.

Mai mult, orice ținea de resurse naturale era considerat secret și multe documente sunt în continuare clasificate, adaugă Perovic. Nu se știe sigur nici dacă incendiul a fost provocat intenționat.

„O teorie spune că sovieticii au făcut un lucru obișnuit în domeniul extracției gazelor naturale – uneori, gazului i se dă foc din motive financiare și de siguranță”, spune Kourounis.

„O acumulare necontrolată de gaz metan e periculoasă. Dacă îi dai foc, nu se acumulează într-un singur loc. În caz contrar, la intervale de timp s-ar fi produs explozii uriașe”, spune Stefan Green, un microbiolog care a luat parte la expediția lui Kourounis.

Resursa nu era o problemă pentru sovietici, care produceau anual sute de milioane de metri cubi de gaz, iar exploatarea craterului Darvaza ar fi însemnat investiții mari de infrastructură, spune Perovic. El adaugă că incendierea este încă practicată în mai multe țări.

Autoritățile din Turkmenistan au luat în considerare stingerea craterului, dar s-au răzgândit și acum îl folosesc pentru promovarea turismului.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate