Cinci sportivi moldoveni ne vor reprezenta țara la Jocurile Paralimpice de la Paris, care se vor desfășura în perioada 28 august – 8 septembrie curent.
Oleg Crețul este președinte al Comitetului Paralimpic din Republica Moldova din anul 2018, maestru emerit al sportului în judo, campion al Jocurilor Paralimpice de la Beijing din anul 2008, medaliat cu argint la Jocurile Paralimpice de la Atena din 2004, deținător a patru titluri mondiale şi trei europene.
Ina Cernei are 35 de ani și va debuta la Jocurile Paralimpice. A devenit nevăzătoare la 17 ani, tânăra a început să practice para judo acum mai puțin de trei ani, reușind să ajungă pe locul 12 în clasamentul mondial al Federației Internaționale a Sportului pentru Nevăzători.
Larisa Marinenkova în vârstă de 55 de ani va reprezenta Republica Moldova la Jocurile Paralimpice pentru a cincea oară la rând. Sportiva urmează să concureze la proba de para powerlifting (împins greutăți din poziția culcat). La Jocurile Paralimpice de la Beijing, din 2008 a obținut locul 7 și de la Rio de Janeiro, din 2016, la fel locul 7.
Gheorghe Spînu are 22 de ani și s-a născut cu paralizie cerebrală. Tânărul a început să practice sportul sub îndrumarea unui antrenor profesionist. În luna mai, a obținut calificarea pentru Jocurile Paralimpice de la Paris după ce s-a clasat pe locul VII la proba de aruncare a greutății, clasa F35, la Campionatul Mondial de Para Atletism din Kobe, Japonia.
Ion Basoc are 26 de ani și este al doilea atlet din Moldova care și-a câștigat dreptul de a reprezenta țara noastră la Jocurile Paralimpice de la Paris. La fel ca și Oleg Crețul, anul trecut Ion Basoc a obținut titlul de campion european, bronzul de la Campionatul Mondial și aurul de la Grand Prix Tokyo, alături de multiple medalii de la Grand Prix IBSA. Și la fel ca Oleg Crețul, și Ion Basoc este în prezent pe locul 2 în lume.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
La fel ca olimpicii, paralimpicii moldoveni care vor obține medalii de aur la Paris vor primi câte 3 milioane de lei din partea statului, iar cei care se vor clasa pe locurile doi și trei – câte 2,6 și, respectiv, 2 milioane de lei.
Luni, 12 august curent, președinta Maia Sandu le-a înmânat drapelul. Președinta i-a felicitat pentru calificarea lor și le-a urat succes, menționând că participarea lor la Jocurile Paralimpice este o contribuție valoroasă pentru țara noastră.
„Moldova se mândrește cu sportivii ei și cu spiritul lor de luptători. Pasiunea și perseverența sportivilor paralimpici este un model pentru noi toți, o lecție de rezistență în fața provocărilor și devotament față de lucrurile în care credem. Suntem recunoscători antrenorilor și membrilor echipei paralimpice, și tuturor celor care le sunt alături în drumul spre victorie. Ținem pumnii pentru campionii noștri!”, a spus Președinta Maia Sandu.