Ministerul Sănătății al Federației Ruse a fost instituția, care a solicitat autorităților din Republica Moldova înregistrarea vaccinului rusesc Sputnik V. Cu o asemenea precizare a venit astăzi Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicamentoase (AMDM).
Mai exact, AMDM spune că dosarul vaccinului Gam-COVID-Vac (Sputnik V), a fost prezentat către instituție de către reprezentantul legal al Instituției Bugetare Federale de Stat a Federației Ruse „Centrul Național de Cercetare pentru Epidemiologie și Microbiologie a Academicianului N.F. Gamaleya” al Ministerului Sănătății al Federației Ruse.
Toată documentația cu privire la calitatea, inofensivitatea și eficiența vaccinului dat a fost evaluată de către specialiștii în domeniu și discutată în cadrul ședinței Comisiei Medicamentului. Suplimentar, la dosar, în calitate de parte obligatorie, au fost prezentate certificate de înregistrare din peste 20 de țări, printre care Ungaria, țară membră UE, iar instituția maghiară este autoritate de reglementare stringentă, care este obligată de OMS să aplice standarde stricte de calitate, siguranță și eficacitate în procesul său de reglementare în domeniul medicamentelor și vaccinurilor, pentru autorizarea de introducere pe piață.
„În activitatea sa și în procesul de autorizare a medicamentelor și vaccinurilor, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale se ghidează strict de legislația națională și reglementările internaționale, și acționează cu rigurozitate în interesul cetățenilor Republici Moldova. Atragem atenția societății și în special al instituțiilor mass media că discuțiile publice și opiniile promovate de persoane care nu sunt specialiști în domeniu, supun riscului procesele și efortul de asigurare a sănătății publice”, se precizează într-un comunicat de presă al AMDM.
Amintim că, la 26 februarie curent, Republica Moldova a aprobat și înregistrat vaccinul rusesc Sputnik V, pentru a fi utilizat pe teritoriul țării, deși nu are certificarea OMS.