Curs valutar
 • EUR
  21.4716
  0.6907%
 • USD
  17.9777
  0.2993%
 • RUB
  0.2472
  0.8091%
 • RON
  4.3585
  0.6562%
 • UAH
  0.6591
  0.2731%

Cine decide dacă mai apare un PAS pe lista partidelor politice? Precizările făcute de CEC

21 Mai 2021, 16:04
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
21 Mai 2021, 16:04 // Politica //  Petru Beregoi

Deși Partidul Politic Noua Opțiune Istorică (NOI) a anunțat intenția de a-și schimba denumirea, cu una, care se va asemăna cu cea a Partidului Acțiune și Solidaritate, decizie care a fost deja astăzi publicată în Monitorul Oficial, nu reprezintă o etapă finală pentru această formațiune.

Secretarul general al Comisie Electorale Centrală (CEC), Maxim Lebedinschi, a declarat pentru TV8 că Agenția Servicii Publice (ASP) va fi cea care va decide dacă se validează această modificare sau nu. Doar abia atunci, CEC va aproba noua denumire. În cazul în care, un concurent electoral va anunța că noua denumire a acestui partid afectează drepturile lui, atunci decizia CEC și ASP poate fi contestată în instanță, dacă va fi una în favoarea NOI.

„Colegii de la ASP responsabili de evidența partidelor, ne-au comunicat că la această etapă nu a fost depusă o cerere privind efectuarea modificărilor în registrul de stat al partidelor politice, respectiv, venind cu o cerere ca să fie schimbată denumirea integrală, aceștia au dreptul să prezinte și denumirea prescurtată. În momentul în care o să fie prezentată o potențială denumire prescurtată a acestei formațiuni politice, colegii de la ASP vor examina prin prisma legală și contrapunerea cu denumirea altor partide politice și vor trimite decizia de înregistrare sau de ne-înregistrare reieșind din cadrul normativ”, a Lebedinschi, pentru sursa citată.

Potrivit lui Lebedinschi, regulamentele CEC-ului prevede că, înregistrarea simbolului electoral indică asupra imposibilității de contrapunere sau similitudine a simbolurilor partidelor politice.

„Dacă vine un alt partid independent și solicită înregistrarea simbolului care aparține altui partid politic, în momentul în care acesta este înregistrat de Agenția Servicii Publice (ASP), noi nu putem să luăm o asemenea decizie”, a precizat Maxim Lebedinschi.

Amintim că, astăzi, în Monitorul Oficial a fost publicată o decizie a Partidului Politic Noua Opțiune Istorică de a-și schimba denumirea în Partidul Politic Alternativă și Șanse, ceea ce abreviat ar însemna PPAȘ. Totuși, există mari șanse ca formula care ar putea să fie utilizată de această formațiune să fie PAS, ceea ce ar concura cu abrevierea Partidului Acțiune și Solidaritate.

Realitatea Live

23 Iun. 2021, 22:23
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Cristina Vlah
23 Iun. 2021, 22:23 // Actualitate //  Cristina Vlah

Trei cetățeni ai Republicii Moldova au decedat azi într-un accident produs în orașul Huedin, județul Cluj, România, informează Realitatea.md.

Aceștia se aflau într-un autoturism, iar la momentul impactului la volan se afla un bărbat de 29 de ani. În interior erau alți trei pasageri, o femeie de 30 de ani și doi minori de circa 6, respectiv 10 ani.

De cealaltă parte, conducătorul camionului implicat în accident este un bărbat în vârstă de 46 de ani, din orașul Aleșd, județul Bihor. Împrejurările și cauzele vor fi stabilite din datele rezultate la finalizarea anchetei în derulare, anunță Poliția Cluj.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene informează despre producerea miercuri după-amiază a unui accident rutier în apropierea orașului Huedin, județul Cluj, cu implicarea unui automobil și a unui camion, soldat cu decesul a trei cetățeni ai Republicii Moldova – 2 adulți și un minor, un bărbat în vârstă de 28 de ani, o femeie în vârstă de 29 de ani și un copil în vârstă de 6 ani.

A patra persoană, cetățean moldovean, din automobilul implicat în accident, în vârstă de 10 ani, a fost transportat la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca. Băiatul este conștient, fiindu-i oferite îngrijiri medicale.

Ambasada Republicii Moldova la București se află în contact cu autoritățile române pentru obținerea informațiilor privind circumstanțele producerii accidentului, precum și contactarea famiilor îndoliate.