Curs valutar
 • EUR
  19.8861
  0%
 • USD
  17.7261
  0%
 • RUB
  0.2374
  0%
 • RON
  4.0177
  0%
 • UAH
  0.6559
  0%

Cine este Alexander Schallenberg – viitorul cancelar al Austriei? Scandalul care a dus la căderea fostului!

11 Oct. 2021, 12:03
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
11 Oct. 2021, 12:03 // În Lume //  Realitatea.md

Ministrul de externe Alexander Schallenberg devine luni, 11 octombrie curent, noul cancelar al Austriei. Acesta a declarat duminică că îl aşteaptă o sarcină extrem de dificilă, la o zi după demisia fostului premier, conservatorul Sebastian Kurz, suspectat de a fi implicat într-un caz de corupţie.

Diplomatul în vârstă de 52 de ani, al cărui nume fusese propus sâmbătă ca succesor de către Sebastian Kurz, s-a întâlnit duminică cu preşedintele austriac Alexander Van der Bellen. La încheierea întrevederii, şeful statului austriac a declarat că Schallenberg va depune jurământul luni.

Această criză guvernamentală s-a încheiat, a afirmat Van der Bellen într-un discurs televizat.

Cu puţin timp înainte, viitorul cancelar a vorbit despre un moment şi o însărcinare deosebit de dificile, complicate pentru noi toţi, salutând faptul că partidul său (OVP, Partidul Popular Austriac) dă dovadă de un grad incredibil de responsabilitate faţă de această ţară”.

Şeful diplomaţiei a purtat anterior discuţii cu vicecancelarul Werner Kogler. Acesta din urmă, lider al Partidului Verzilor, partid care guvernează în coaliţie cu conservatorii, anunţase sâmbătă seară că va sprijini numirea lui Schallenberg pentru a menţine coaliţia la putere.

Finalul de mandat al lui Sebastian Kurz

Sebastian Kurz, în vârstă de 35 de ani, care devenea cel mai tânăr lider ales de pe glob la sfârşitul anului 2017, este afectat de un scandal pentru a doua oară, după o furtună politică în 2019, pe care a reuşit să o depăşească spectaculos.

Ar fi iresponsabil să alunecăm în luni de haos sau de blocaj, a spus Kurz sâmbătă, explicând că se retrage pentru stabilitatea ţării. De asemenea, acesta a susţinut că acuzaţiile care îi sunt aduse sunt false. Vreau să cedez locul pentru a evita haosul, a adăugat fostu lider guvernamental de la Viena.

Sebastian Kurz se afla sub presiune pentru a se retrage după anunţul de miercuri referitor la deschiderea unei anchete de corupţie pe numele său. Deşi iniţial a refuzat, denunţând acuzaţii fabricate, în cele din urmă a decis să se retragă sub ameninţarea unei noi destituiri de către parlament marţi.

Mesajele telefonice care au dus la căderea unui cancelar

Se suspectează că Sebastian Kurz a folosit fonduri guvernamentale în trecut pentru a-şi asigura o acoperire media favorabilă. Potrivit Parchetului din Austria, între 2016 şi 2018, articole laudative şi sondaje de opinie parţial manipulate ar fi fost publicate în schimbul achiziţionării de spaţiu publicitar de către ministerul finanţelor, administrat la acea vreme de către conservatori.

Kurz şi alţi nouă suspecţi, precum şi trei organizaţii, sunt vizaţi de o anchetă pentru diverse infracţiuni legate de acest caz. Miercuri au avut loc percheziţii, inclusiv la sediul central al formațiunii politice OVP şi la cel al Cancelariei austriece.

Dosarul procurorilor se bazează pe o serie de mesaje telefonice. În aşteptarea rezultatului anchetei, Sebastian Kurz rămâne la conducerea Partidului Conservator şi va participa la activitatea parlamentară.

Intrat în guvern în calitate de secretar de stat în urmă cu zece ani, apoi devenit ministru al afacerilor externe, Sebastian Kurz a preluat funcţia de cancelar pentru prima dată în decembrie 2017. Asociat cu partidul de extremă dreaptă FPO (Partidul Libertăţii din Austria), guvernul său a căzut în mai 2019 în urma unui scandal de corupţie cunoscut sub numele de Ibizagate.

Tânărul politician austriac a revenit la putere în ianuarie 2020, de data aceasta alături de Verzi, o coaliţie deja contestată de mai multe ori din cauza altor probleme şi a punctelor de vedere diferite asupra problematicii refugiaţilor.

Ambasadorul Austriei la Paris preia rolul de șef al diplomației de la Viena

Ambasadorul Austriei în Franța, Michael Linhart, îi va succeda lui Alexander Schallenberg în funcția de ministru de externe după ce Schallenberg a fost desemnat să devină cancelar austriac, potrivit unei declarații de presă a purtătorului de cuvânt al viitorului cancelar austriac.

Linhart, un diplomat de carieră care a fost consilier de politică externă al fostului cancelar austriac, Wolfgang Schuessel, va depune jurământul pentru preluarea funcției la aceeași ceremonie la care Schallenberg va prelua rolul de lider al guvernului, luni, la ora 13:00. (11.00 GMT).

Alexander Schallenberg, diplomatul care oprește criza politică din Austria 

Diplomat de carieră, Alexander Schallenberg s-a născut în Berna, capitala federală a Elveției, în anul 1969 și este fiul unui diplomat care a deţinut funcţii de ambasador şi secretar general al Ministerului Afacerilor Externe. Acesta a intrat în ministerul de Externe al Austriei cu mai bine de 20 de ani în urmă.

Alexander Schallenberg a crescut în India, Spania şi Franţa, dat fiind cariera politică a tatălui său. Din 1989 până în 1994 a studiat dreptul la Viena şi Paris, apoi drept european la Colegiul Europei din Bruges, Belgia. Primul sa misiune diplomatică în străinătate a fost la reprezentanţa austriacă pe lângă UE la Bruxelles, unde a condus departamentul juridic timp de cinci ani. În Austria, Schallenberg şi-a făcut un nume în calitate de purtător de cuvânt al foştilor miniştri de Externe Ursula Plassnik şi Michael Spindelegger

Tatăl a patru copii, Schallenberg a devenit ministru de Externe în 2019, în timpul scurtei guvernări a Brigittei Bierlein, prima femeie cancelar din Austria. Ulterior, după ce Sebastian Kurz a revenit la putere în 2020,  Schallenberg şi-a păstrat mandatul şi în guvernarea acestuia.

Realitatea Live

28 Nov. 2021, 14:32
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
28 Nov. 2021, 14:32 // Politica //  Realitatea.md

Deputatul PAS Dan Perciun, autorul proiectului de lege pentru modificarea unor acte normative din Legea privind sistemul public de pensii, susținut în prima lectură cu votul colegilor săi de fracțiune în Parlament, s-a simțit nevoit să dezmintă o informație tirajată în presă, precum că perioada de îngrijire a copilului nu se mai include în stagiul de cotizare la pensionarea pentru limită de vârstă. „Este o minciună. Nu se schimbă absolut nimic la acest capitol. Ca și până acum, îngrijirea copilului, studiile, armata, îngrijirea unei persoane cu dizabilități severe se vor include în stagiu”, a punctat politicianul într-o postare pe contul său de Facebook.

Potrivit aceleași postări, „în cazul pensiei pentru carieră lungă, un nou tip de pensie care nu a mai existat până acum și care oferă posibilitatea unei persoane să se pensioneze la orice vârstă – la calcularea stagiului se va ține cont într-adevăr doar de anii efectiv munciți. Asta și presupune ideea unei cariere lungi”.

„Pensia pentru limită de vârstă – modalitatea standard de pensionare care a existat ultimii 30 de ani – permite ieșirea la pensie la o anumită vârstă. În 2022 vârsta va fi 63 de ani pentru bărbați și 60 de ani pentru doamne (59 și 6 luni până în iulie). Beneficiază de pensie toți care au minimum 15 ani stagiu. Stagiul complet, recomandat, pentru bărbați va fi de 34 de ani, iar pentru femei 32 de ani și 6 luni. În stagiu intră atât perioadele contributive, cât și necontributive, adică perioadele în care nu s-au plătit contribuții. Printre acestea se numără îngrijirea copilului, armata, îngrijirea unei persoane cu dizabilități severe, studiile. Nu se schimbă nimic la acest capitol”, a reiterat deputatul Dan Perciun.

Acesta a mai adăugat despre pensia pentru carieră lungă – un nou tip de pensie care permite pensionarea la orice vârstă, atât timp cât persoana are un stagiu contributiv mai mare decât cel standard. „Cu 5 ani pentru bărbați și cu 3 pentru femei. În 2022 acesta va constitui 39 de ani pentru bărbați și 35 de ani și 6 luni pentru femei. În cazul acestui tip de pensie în stagiu nu se includ – armata, studiile, etc, pentru că este un tip de pensie anticipată, o facilitate menită pentru cei care au muncit și contribuit mai mult. Totodată – pentru carieră lungă din start am prevăzut pentru doamne un stagiu mai mic decât pentru bărbați. În 2022, 35 de ani și 6 luni vs. 39 de ani. Diferența se va reduce la 2 ani în 2024 și așa va fi ulterior. 37 vs. 39”.

„Suplimentar – foarte important de știut că poți trece de la carieră lungă la limita de vârstă fără nici o problemă. Ieși la 59 de exemplu pe carieră lungă, ajungi la 63 și pensia ți se recalculează cu includerea perioadelor necontributive (maternitate, armată etc.) fără nici o penalitate. Carieră lungă – e facilitate pentru cei care au muncit mult”, a conchis acesta.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală