Deputatul din UTA Găgăuzia, condamnat marți, 26 noiembrie, într-un dosar de trafic de influență, este fostul vicepreședinte al Adunării Populare, Demian Caraseni, scrie anticoruptie.md. Conform sentinței, publicată o zi mai târziu, instanța de judecată l-a recunoscut vinovat de comiterea traficului de influență. Acestuia i-a fost stabilindă o pedeapsă sub formă de amendă de 175 mii de lei.
Odată cu condamnarea, magistrații au dispus confiscarea specială de la inculpat a sumei de peste 240 mii lei, în folosul statului.
Deputat din UTA Găgăuzia, amendat pentru trafic de influență. Decizia luată de instanță
„Potrivit probatoriului administrat, inculpatul, în perioada octombrie 2019-august 2021, a pretins și a primit, în trei tranșe, de la denunțător, care avea un interes direct în obținerea unei hotărâri judecătorești favorabile în cadrul unei cauzei civile, mijloace bănești în sumă totală de 12.000 Euro (240.910 MDL), susținând că, prin intermediul altor persoane, are influență asupra unui judecător din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, care examina cauza civilă în care denunțătorul avea calitatea procesuală de pârât. În rezultat, cauza civilă nu a fost soluționată în favoarea denunțătorului”, se arată într-un comunicat al Procuraturii Anticorupție.
În proces, apărătorii au solicitat emiterea unei sentințe de achitare a inculpatului. Conform acestora, „din probele administrate nu s-a demonstrat vinovăția lui Demian Caraseni în fapta imputată, și anume, din materialele cauzei penale nu rezultă că Caraseni Demian ar fi întreprins careva acţiuni în vederea exercitării influenţei asupra persoanelor publice, din probele cercetate nu rezultă că inculpatul ar fi pretins aceste mijloace băneşti pentru a influenţa persoanele publice, lipsind semnele infracțiunii de trafic de influență”.
Argumentele apărării nu au fost concludente, în opinia instanței.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Precizăm că, urmărirea penală pe numele lui Demian Caraseni a fost pornită în martie 2023, de către Centrul Național Anticorupție (CNA), în baza unui denunț, cauza penală fiind sub conducerea Procuraturii Anticorupție (PA). Potrivit procurorilor, urmărirea penală a durat aproximativ nouă luni, iar procesul de judecată a durat un an.