Curs valutar
  • EUR
    19.1542
    -0.4944%
  • USD
    18.1471
    -0.1146%
  • RUB
    0.1876
    -0.6397%
  • RON
    3.8502
    -0.6026%
  • UAH
    0.4914
    -0.1018%

Cine este românul Gabriel Popoviciu, poreclit „Puiu”, din scandalul politic în adresa familiei lui Joe Biden

11 Mai 2023, 16:54
 // Categoria: Economie // Autor:  Elena Putregai
11 Mai 2023, 16:54 // Economie //  Elena Putregai

Republicanii din Camera Reprezentanților au atacat din nou miercuri, 10 mai curent, familia Biden, susținând că fiul președintelui, Hunter, a primit mai mult de un milion de dolari de la o companie controlată de un om de afaceri român în perioada în care Joe Biden era vicepreședinte, scrie presa de peste Prut. Este vorba de Gabriel Popoviciu cunoscut cu porecla „Puiu”.

VIDEO Congresul l-a acuzat pe Biden că se îmbogățește cu milioane din străinătate, cum ar fi din China sau… România!

Congresmenii republicani au scos în evidență o serie de tranzacții financiare pentru a sugera că familia președintelui american a făcut „trafic de influență”, adică s-au folosit de numele lui Joe Biden (care era vicepreședintele lui Barack Obama la acea vreme) pentru a primi bani de la cetățeni români și chinezi.

Memorandumul prezentat miercuri de președintele Comisiei de supraveghere a Camerei Reprezentanților, James Comer (R-Ky.), nu a inclus nicio dovadă că Joe Biden a acționat în mod necorespunzător.

Numele lui Puiu Popoviciu, în centrul scandalului politic

Memorandumul lui Comer a scos în evidență mai multe tranzacții din 2015 până în 2017 cu o companie deținută de omul de afaceri român Gabriel Popoviciu – tranzacții efectuate printr-un intermediar, care a direcționat apoi banii către Hunter Biden și alți membri ai familiei Biden.

​​Hunter Biden, fiul președintelui SUA, a fost angajat de Puiu Popoviciu în 2016 pentru a-l scăpa de dosarul de corupție instrumentat de DNA, pentru aceasta folosindu-se de contactele tatălui său, pe atunci vicepreședinte, și ale unui Louis Freeh, fost șef al FBI.

Hunter Biden, un avocat, a fost angajat în 2015 de Popoviciu, care era urmărit de procurorii anticorupție din România. Popoviciu a fost condamnat definitiv la 7 ani de închisoare în anul 2017, dar nu a ajuns în penitenciar, fiind în Marea Britanie.

Republicanii acuză familia Biden că a primit 10 milioane de dolari

Congresmeni republicani au declarat miercuri că membri ai familiei preşedintelui american Joe Biden şi asociaţi ai lor au primit într-un mod total lipsit de transparenţă aproape 10 milioane de dolari din partea unor companii străine, în special chineze şi române.

Aceste acuzaţii se înscriu într-o campanie mai veche ce vizează afacerile controversate ale lui Hunter Biden, fiul preşedintelui democrat, notează France Presse.

Dreapta îl acuză pe Hunter Biden că a profitat de numele şi de agenda de relaţii a tatălui său, când acesta era vicepreşedinte al lui Barack Obama (2009-2017), pentru a încheia contracte dubioase în mai multe ţări, continuă sursa citată.

Într-un raport publicat miercuri, congresmenii republicani din cadrul unei comisii parlamentare însărcinate să supervizeze executivul afirmă că şi alţi membri ai familiei, printre care fratele sau nora preşedintelui, au făcut afaceri în China sau în România.

Congresmenii se bazează pe extrase de cont obţinute datorită atribuţiilor de a ancheta ale comisiei lor şi explică faptul că apropiaţi a lui Joe Biden au înfiinţat o reţea nebuloasă de firme pentru a disimula originea fondurilor.

Bani veniți din China, România, Ucraina, Mexic, Oman și Kazahstan

Potrivit EFE, una dintre aceste firme, Robinson Walker, înfiinţată în 2008, a primit 3 milioane de dolari de la compania Cypriot, controlată de omul de afaceri român Gabriel Popoviciu, condamnat definitiv în România, în 2017, la 7 ani de închisoare în dosarul Ferma Băneasa.

Numai în 2017, potrivit calculelor, companii chineze au transferat către familia Biden şi către labirintul său de companii „milioane de dolari”. Această cifră nu include şi plăţile dinspre Ucraina, Mexic, România, Oman, Kazahstan şi alte afaceri pe care comisia le semnalează de asemenea în această anchetă, scrie EFE.

„Lipsa de transparenţă ce înconjoară afacerile familiei Biden în străinătate pune probleme importante pentru securitatea naţională”, susțin congresmenii republicani. „Pe când vicepreşedintele Biden dădea României lecţii de etică şi împotriva corupţiei, Hunter Biden primea (…) peste un milion de dolari din partea unei companii controlate de un român acuzat de corupţie”, exemplifică parlamentarii americani în raportul de miercuri.

Raportul lor nu impută nicio acţiune ilegală lui Biden şi nu stabileşte nicio legătură directă cu preşedintele american. Însă, în cadrul unei conferinţe de presă, congresmanul Byron Donalds s-a declarat convins că „Joe Biden era la curent”.

Ce spun democrații și Casa Albă

Într-un comunicat, congresmenii democraţi din cadrul comisiei îşi acuză colegii republicani că „au ales informaţii eronate”. În ceea ce priveşte Casa Albă, ea a apreciat drept „absurd” să fie acuzat Joe Biden că serveşte intereselor Chinei, „în baza unor acuzaţii nefondate şi atacuri personale”, însă fără a intra în detalii.

Afacerile şi escapadele lui Hunter Biden, care a suferit multă vreme de o dependenţă de droguri, constituie o „verigă slabă” pentru Joe Biden, care, la 80 de ani, a anunţat de curând că va candida pentru un nou mandat în 2024.

Însă preşedintele nu l-a abandonat niciodată pe Hunter Biden.

„Fiul meu nu a făcut nimic rău, eu am încredere în el”, a declarat Joe Biden la începutul lui mai, chiar dacă acesta din urmă este ameninţat de o anchetă a justiţiei federale pentru fraudă fiscală.

Realitatea Live

28 Sept. 2023, 20:48
 // Categoria: În Lume // Autor:  Ursu Ana
28 Sept. 2023, 20:48 // În Lume //  Ursu Ana

Ministrul de Externe al Ucrainei Dmitro Kuleba, consideră că recentele tensiuni apărute între Ucraina și Polonia, pe fondul interdicțiilor asupra cerealelor ucrainene, sunt alimentate de campania electorală din statul vecin, care până acum a fost unul dintre cei mai puternici și fideli aliați ai Kievului în fața invaziei ruse, informează AFP, potrivit Agerpres.

 „Noi nu avem nevoie de acest război al cerealelor, şi nici Polonia. Nu am creat această criză şi suntem absolut dispuşi să-i punem capăt”, a declarat Kuleba, într-un interviu acordat agenţiei de ştiri Interfax-Ucraina și publicat joi, 26 septembrie.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 „Emoţiile sunt mari. Tensiunea ar putea creşte în Polonia până la 15 octombrie”, a declarat ministrul, în timp ce guvernul populist al Poloniei, cu sprijinul regiunilor agricole ale ţării, îşi prezintă interdicţia asupra importurilor de cereale ucrainene ca pe o modalitate de a-i proteja pe fermierii polonezi.

Varşovia găzduieşte în prezent aproape un milion de refugiaţi ucraineni care şi-au părăsit ţara după începerea invaziei ruse în 2022, iar ajutorul militar occidental pentru Ucraina trece în principal prin teritoriul Poloniei.

Kuleba s-a declarat încrezător într-o rezolvare în curând a acestei crize, spunând că cei doi vecini nu au de ales. În schimb, el a denunţat discursul oficialilor polonezi care îi portretizează pe ucraineni ca fiind nerecunoscători.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală