Curs valutar
 • EUR
  19.8861
  0%
 • USD
  17.7261
  0%
 • RUB
  0.2374
  0%
 • RON
  4.0177
  0%
 • UAH
  0.6559
  0%

Cine se trezește mai dimineață…mai puțin doarme. Cinci metode de a te sătura de somn dacă nu reușești să fii matinal

10 Oct. 2021, 16:05
 // Categoria: Life // Autor:  Petru Beregoi
10 Oct. 2021, 16:05 // Life //  Petru Beregoi

Pentru cei care nu sunt în mod natural persoane matinale, există doua opțiuni: fie poți învață cum să iți optimizezi tendințele de pasare de noapte, lucrând împotriva unei societăți care preferă persoanele matinale din toate punctele de vedere sau poți să accepți ce tendințe de persoană matinală ai. Toată lumea are aceste tendințe, într-o măsură mai mică sau mai mare, așa că poți să îți valorifici resursele proprii.

Trebuie să fie clar faptul că nu este garantat succesul, fericirea sau un corp mai în formă dacă te trezești la 6:00 dimineața în loc de 7:30. Însă, dacă programul tău, viața ta, copiii tăi sau șeful tău impun aceste ore matinale, va trebui să te conformezi. Iată care sunt cele mai bune metode prin care îți poți ajusta ritmul circadian natural și să te bucuri cât se poate de mult de dimineți.

Practică o igienă bună a somnului

Cei mai mulți dintre noi nu au parte de destule ore de somn de calitate. Cât de multe ore necesită cineva depinde de la persoană la persoană. Însă este crucial – cu cel puțin două ore înainte de culcare – să eviți mâncarea, exercițiile fizice și uitatul la TV sau calculator, să scazi aportul de lumina și să îți găsești ritmul corpului (ceea ce poate să însemne să nu mai ai voie să consumi cafea după 10 dimineața, sau chiar deloc.). Pentru cei care suferă de insomnii sau au probleme grave de dormit, precum apnee de somn, o intervenție medicală este absolut necesară.

Pune la punct un ritual sănătos de dimineață

Dacă ești înclinat să tot ațipești chiar și după ce îți sună alarma, sau să îți verifici Facebook-ul imediat după ce te trezești, sau să fugi la baie cu impresia că deja ești în întârziere, nu îți faci niciun favor. O rutină matinală sănătoasă ar trebui să includă liniște și pace, să iți pregătești corpul pentru noua zi cu niște exerciții de întindere ușoare (care pot fi făcute și în pat dacă dorești). Începe ziua cu un pahar de apă caldă cu lămâie, în loc de cafea (aceasta poate fi savurată după jumătate de oră) și învață să te desprinzi de butonul de snoabe al alarmei.

Creează o listă de sarcini pe care să le faci înainte de 10 dimineața

Persoanele matinale spun adesea că au mai mult succes pentru că reușesc să realizeze atât de multe înainte că mulți oameni să fi ajuns la birou. Acordă prioritate sarcinilor de parcă ai fi asistentă de doctor: ce trebuie să fie neapărat făcut și/sau ce necesită cea mai multă atenție și grijă? Răspunsul la aceste întrebări o să fie diferit pentru fiecare persoană în parte, fie că trebuie să se asigure că sunt trimiși la școală copiii cu un pachețel de prânz sănătos, sau să răspunzi solicitării clientului X înainte de orice alt proiect. Vezi ce poți face înainte de 10 dimineața și recompensează-te alocându-ți timp pentru tine pe după-amiaza.

Fă cât mai multe seara de dinainte

Adesea te trezești că amâni multe sarcini ușoare pentru a doua zi de dimineață, când ești cel mai grăbit? Alegerea hainelor de a doua zi, refacerea genții pentru sală, împachetarea mâncării sau punerea vaselor spălate la loc sunt toate sarcini care pot fi făcute seara. De asemenea, este un timp mai bine petrecut decât să trândăvești pe canapea și să fii stimulat de ceea ce este difuzat la televizor.

Fă-ți baie seara de dinainte

În anumite țări, precum Coreea de Sud, este incredibil de ciudat să te speli de dimineața, deoarece sunt atâtea de făcut. Fă-ți un dus, sau și mai bine, o baie seara, ca să te preocupi de spălatul părului, depilatul și alte necesitați. O să economisești incredibil de mult timp de dimineață astfel, timp care poate fi folosit în alt mod. În plus, un duș sau o baie fierbinte poate să ajute foarte mult somnul, întrucât te face să te simți amețit și mai pregătit de somn. Pentru a nu transpira excesiv în timpul nopții, ajută să te îmbraci cât mai sumar și să eviți șapte plăpumi puse pe tine.

Cine se scoală de dimineața nu ajunge mereu mai departe, însă sunt mai multe șanse ca el să realizeze asta. Încearcă să îți schimbi obiceiurile ca să îți îmbunătățești diminețile și vezi cât de departe poți ajunge.

Realitatea Live

28 Nov. 2021, 15:57
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
28 Nov. 2021, 15:57 // În Lume //  Realitatea.md

Premierul României, Nicolae Ciucă, a convocat duminică, 28 noiembrie curent, o şedinţă de Guvern în contextul apariţiei variantei Omicron a coronavirusului. Un anumit număr de cetățeni români au rămas blocaţi în Africa de Sud ca urmare a anulării curselor aeriene, însă urmează să fie repatriați. Nu se cunoaște dacă printre ei se află și moldoveni cu dublă cetățenie, în schimb s-a anunțat că starea lor este una bună, adică nu au niciun fel de probleme din punct de vedere medical.

„Aernova Tarom care va fi trimisă la Pretoria pentru prelua cetățenii români blocați în Africa de Sud va fi pusă la dispoziția altor state UE care nu au reușit să-și „extragă” cetățenii de acolo”, a explicat premierul Nicolae Ciucă.

Repatrierea ar urma să aibă loc în cursul nopții sau luni dimineața, dacă toate condițiile vor permite asta.

Lista țărilor sud-africane pentru care sunt valabile noile restricții a fost actualizată, la recomandarea Comisiei Europene, a mai anunțat acesta. Astfel, a fost introdusă pe listă Malawi. Țările vizate sunt: Africa de sud, Botswana, Zimbabwe, Namibia, Leshoto, Eswatini (fostă Swaziland), Mozambic și Malawi. Pe scurt, cetățenii acestor state au interdicție de intrare în România.

Românii și ceilalți cetățeni UE care vin din zonă trebuie să fie testați și să intre în carantină.

Ultimele informații

Ministrul de Externe al țării vecine, Bogdan Aurescu, a anunțat că în Africa Sud sunt 39 de cetățeni români care trebuie repatriați, datele modificându-se față de cele transmise inițial, când s-a vorbit de 36. Este vorba de 31 de membri ai lotului de rugby, un navigator și patru turiști.

„Între timp, navigatorul a reușit să se îmbarce pe o cursă regulată. Au mai apărut între timp încă patru cetățeni români, turiști aflați în Africa de Sud, și în acest moment avem 39 de cetățeni români care așteaptă repatrierea. De asemenea, încă șapte cetățeni români ne-au informat că se aflau în Africa de Sud, dar au reușit să găsească zboruri pe curse regulate”, a spus ministrul de Externe.

El a adăugat că speră ca avionul să obțină rapid autorizațiile de survol și culoarele de zbor, pentru ca procedura să dureze cât mai puțin.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală