Curs valutar
 • EUR
  19.9862
  -0.2232%
 • USD
  17.6978
  -0.0949%
 • RUB
  0.2398
  -0.417%
 • RON
  4.0392
  -0.1931%
 • UAH
  0.6469
  -0.3092%

Cine va asigura interimatul funcției de președinte al PLDM și ce planuri are acesta pentru partid

29 Apr. 2021, 11:43
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
29 Apr. 2021, 11:43 // Politica //  Petru Beregoi

Liderul Partidului Democrat Liberal din Moldova (PLDM), Vlad Filat, a părăsit șefia formațiunii, iar interimatul funcției urmează să fie asigurat de către vicepreședintele PLDM, primarul orașului Leova, Alexandru Bujorean.

„Colegii din cadrul Consiliului Politic Național mi-au încredințat misiunea de a pregăti partidul pentru Congres și voi asigura interimatul funcției de președinte până la desfășurarea acestuia”, a declarat pentru Realitatea.md Bujorean.

Totodată, președintele interimar al PLDM a menționat că, ieri am creat un grup de lucru în vederea inițierii discuțiilor cu partidele de dreapta, în scopul participării în cadrul alegerilor parlamentare anticipate care urmează să aibă loc.

Ulterior, Alexandru Bujoreanu a venit cu un mesaj public unde a precizat că, a acceptat această „provocare”, fiind conștient de situația politică actuală din țară.

„Am acceptat, fiind conștient de responsabilitatea și dificultatea situației politice din Republica Moldova, să pregătesc partidul al cărui membru sunt de 14 ani, pentru Congres și participarea în alegerile parlamentare anticipate. Unitatea dreptei e crucială pentru acest scrutin și echipa care mi-a delegat această responsabilitate, este gata să își aducă aportul în procesul de eliberarea a acestui stat de rămășițele oligarhice antinaționale, reprezentate de gruparea Dodon-Șor-Plahotniuc. Mizez pe conștiința și deschiderea liderilor politici de dreapta, în vederea consolidării partidelor și cel mai important electoratului pro-european și pro-românesc, în jurul ideii de eliberare a statului nostru de clica banditească care încă îl ține în captivitate”, a scris Bujoreanu.

Vlad Filat nu a precizat din ce cauză a plecat de la cârma PLDM. Acesta a fost reales președinte al partidului, după ce a fost eliberat din închisoare, unde și-a ispășit o parte din pedeapsă în dosarul „furtului miliardului”. Filat a fost reales președinte al PLDM la Congresul al IX extraordinar, la data de 16 august 2020.

Precizăm că, Vlad Filat este fondatorul PLDM.

Realitatea Live

07 Dec. 2021, 11:45
 // Categoria: Economie // Autor:  Mădălina Guștiuc
07 Dec. 2021, 11:45 // Economie //  Mădălina Guștiuc

14 antreprenori din regiunea Cahul au primit granturi în valoare de la 15 mii până la 30 de mii de euro fiecare, asistență oferită de Uniunea Europeană pentru dezvoltarea sectorului privat în cadrul celui de-al doilea apel de granturi lansat de Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, implementat de PNUD și UNICEF. Totodată, au fost oferite certificate de grant în valoare de până la 20 de mii de euro fiecare pentru două organizații non-guvernamentale și suport în valoare de 1620 euro fiecare pentru trei asociații obștești din regiunea Cahul.

Într-un reportaj realizat de Ziuadeazi.md, antreprenorii au declarat că vor folosi banii pentru extinderea afacerilor. De exemplu, Nicolae Capraru, proprietarul bazei de odihnă la Cotihana va utiliza grantul pentru extinderea căsuțelor de cazare.

„Ar fi bine să extindem zona pentru că cerința este mai mare”.

Un alt antreprenor va investi banii în lărgirea spațiului de producere.

„E o contribuție bună, e un ajutor pentru care ținem să mulțumim”, a menționat Dumitru Susanu.

Agnesa Grecova-Grosu, președinta Asociației Obștești „Luceafărul Sudic”, menționează că 15 beneficiari din comuna Moscovei, Lucești și Bucuria, datorită acestor bani vor fi instruiți pe perioada unui an de zile. Vor învăța despre tehnicile de artizanat și meșteșugărit, ca pe viitor să poată lansa afaceri sociale.

O altă beneficiară a proiectului EU4Cahul este și antreprenoarea Natalia Dunas, aceasta planifică să lanseze noi locuri de muncă.

„Cu ajutorul susținerii pe care o avem din partea Uniunii Europene sperăm ca, firma în care activăm să aducă noi locuri de muncă.”

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală