Curs valutar
 • EUR
  20.8854
  0.2897%
 • USD
  17.6569
  0.0782%
 • RUB
  0.2430
  0.4938%
 • RON
  4.2200
  0.2844%
 • UAH
  0.6628
  0.0604%

Ciocoi atenționează viitorul Guvern Gavrilița: Fondul de rezervă și Fondul de Intervenție sunt goale

05 Aug. 2021, 20:31
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
05 Aug. 2021, 20:31 // Economie //  Cristina Vlah

Premierul interimar, Aureliu Ciocoi, anunță că viitorul Guvern propus de Natalia Gavrilița va întâlni mari dificultăți în exercitarea funcției, în cazul în care nu vor fi găsite suficiente fonduri bănești. Și asta pentru că, la moment, Fondul de rezervă al Guvernului este aproape golit, informează Realitatea.md.

„Fondul de rezervă este gol, e aproape la zero. Și dacă viitorul Guvern va avea nevoie să achite anumite plăți de urgență, nu o va putea face. Dar există pericole, cum au mai fost în alți ani inundații sau secete.

Și Fondul de Intervenții este gol, pentru că din acest Fond s-au achitat bani pentru cei care au avut de suferit în urma calamităților naturale, dar și plăți pentru medicii care au activat în perioada pandemică”, a declarat Aureliu Ciocoi în cadrul emisiunii „Moldova în Direct” de la postul Moldova1.

De asemenea, șeful interimar de la Guvern spune că potrivit Legii Bugetului pentru anul curent, sunt prevăzute venituri bănești din fonduri externe pentru lunile septembrie-octombrie.

„La ora actuală în soldurile bugetelor sunt peste 9 mlrd de lei, bani existenți în conturile Trezoreriei Naționale. Deocamdată situația este bună în transmiterea ștafetei. Dacă unii colegi se vor mișca suficient de rapid în negocieri cu FMI, Banca Mondială, pentru deschiderea situației financiare, atunci lucrurile ar putea să funcționeze”, a mai spus Ciocoi.

Potrivit datelor prezentate de către prim-ministrul interimar, în acest an venitul bugetului public a fost de 41 mlrd lei, iar Bugetul de Stat are un venit de 25 mlrd de lei.

Realitatea Live

16 Sept. 2021, 18:12
 // Categoria: Cosmos // Autor:  Mădălina Sorokovsky
16 Sept. 2021, 18:12 // Cosmos //  Mădălina Sorokovsky

SpaceX continuă să ne uimească. Compania anunță că un grup format din patru astronauți amatori – un economist, o asistentă medicală, un veteran al Forțelor Aeriene și un artist spațial s-au aventurat într-o nouă misiune în spațiu denumită „Inspiration4”. Aceștia au decolat în cosmos într-o capsulă Dragon care a fost lansată de la Centrul Spațial Kennedy al NASA cu o rachetă de tip Falcon-9, scrie Bani.md

Înainte de această călătorie spațială, cei patru astronauți amatori s-au antrenat timp de aproape șase luni. Potrivit informațiilor,  aceștia vor ajunge până la altitudinea de 575 de kilometri, adică mai sus cu 150 de kilometri de orbita stației spațiale internaționale.

Misiunea are și un scop nobil, în acest sens vor fi strânse fonduri pentru tratamentul cancerului la copiii de la Spitalul de Cercetare pentru Copii St. Jude din Memphis.

Călătoria a fost achitată integral de comandantul echipajului este Jared Isaacman, un pilot experimentat și antreprenor miliardar.

Amintim că, turismul spațial a fost „deschis“ de miliardarul Richard Branson care a decolat în spațiu pe 11 iulie. Nouă zile mai târziu, Jeff Bezos și-a îndeplinit, de asemenea, visul și a zburat în cosmos.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române