Curs valutar
 • EUR
  19.1542
  -0.4944%
 • USD
  18.1471
  -0.1146%
 • RUB
  0.1876
  -0.6397%
 • RON
  3.8502
  -0.6026%
 • UAH
  0.4914
  -0.1018%

CNN: Ucraina a creat o rețea de agenți în Rusia cărora le-a transferat drone pentru atacuri din interior

05 Iun. 2023, 17:38
 // Categoria: În Lume // Autor:  Elena Putregai
05 Iun. 2023, 17:38 // În Lume //  Elena Putregai

Ucraina a creat o rețea de agenți și „simpatizanți” în interiorul Rusiei care se angajează în sabotaj și a început să le furnizeze drone pentru a efectua atacuri, relatează CNN, citând surse apropiate serviciilor de informații americane. „Agenții pro-ucraineni” au fost cei care au efectuat un atac asupra Kremlinului la începutul lunii mai, lansând drone de pe teritoriul Rusiei, cred interlocutorii canalului printre oficialii din Statele Unite.

Oficiali americani care au preferat să-și păstreze anonimatul cred că „agenți pro-ucraineni” au efectuat un atac cu dronă asupra Kremlinului din Rusia, a informat postul de televiziune. În același timp, rămâne neclar dacă acești agenți au fost implicați în alte atacuri, inclusiv asupra clădirilor din Moscova la sfârșitul lunii mai, se arată în material.

Surse susțin că Kievul a predat drone fabricate din Ucraina pentru a „sabota celulele” în interiorul Rusiei. Nu există nicio dovadă că dronele furnizate de SUA au fost folosite în atacuri, au declarat pentru canal doi oficiali americani fără nume.

Potrivit a două surse, Kievul a folosit „rute de contrabandă bine stabilite” pentru a aduce dronele sau componentele acestora în Rusia.

Rămâne neclar cine este implicat în mod concret în transferul de drone, dar ar putea fi informații ucrainene, au spus interlocutorii canalului, precizând că nu toate operațiunile necesită aprobarea președintelui ucrainean, Vladimir Zelenski.

În ultimele săptămâni, au fost înregistrate în mod regulat atacuri ale dronelor ucrainene în regiunile de graniță ale Rusiei – în regiunile Crimeea, Belgorod, Kursk și Bryansk. La începutul lunii mai, două drone au explodat peste cupola Palatului Senatului din Kremlin. Acoperișul a fost avariat și ulterior a fost reparat. Moscova a dat vina pe Ucraina pentru cele întâmplate. Kremlinul a spus că Statele Unite sunt în spatele determinării obiectivelor și mijloacelor pentru atac. Kievul a declarat că nu este implicat.

Realitatea Live

28 Sept. 2023, 20:48
 // Categoria: În Lume // Autor:  Ursu Ana
28 Sept. 2023, 20:48 // În Lume //  Ursu Ana

Ministrul de Externe al Ucrainei Dmitro Kuleba, consideră că recentele tensiuni apărute între Ucraina și Polonia, pe fondul interdicțiilor asupra cerealelor ucrainene, sunt alimentate de campania electorală din statul vecin, care până acum a fost unul dintre cei mai puternici și fideli aliați ai Kievului în fața invaziei ruse, informează AFP, potrivit Agerpres.

 „Noi nu avem nevoie de acest război al cerealelor, şi nici Polonia. Nu am creat această criză şi suntem absolut dispuşi să-i punem capăt”, a declarat Kuleba, într-un interviu acordat agenţiei de ştiri Interfax-Ucraina și publicat joi, 26 septembrie.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 „Emoţiile sunt mari. Tensiunea ar putea creşte în Polonia până la 15 octombrie”, a declarat ministrul, în timp ce guvernul populist al Poloniei, cu sprijinul regiunilor agricole ale ţării, îşi prezintă interdicţia asupra importurilor de cereale ucrainene ca pe o modalitate de a-i proteja pe fermierii polonezi.

Varşovia găzduieşte în prezent aproape un milion de refugiaţi ucraineni care şi-au părăsit ţara după începerea invaziei ruse în 2022, iar ajutorul militar occidental pentru Ucraina trece în principal prin teritoriul Poloniei.

Kuleba s-a declarat încrezător într-o rezolvare în curând a acestei crize, spunând că cei doi vecini nu au de ales. În schimb, el a denunţat discursul oficialilor polonezi care îi portretizează pe ucraineni ca fiind nerecunoscători.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală