Curs valutar
 • EUR
  21.4503
  -0.09%
 • USD
  17.7049
  -0.0401%
 • RUB
  0.2462
  0.4468%
 • RON
  4.3559
  -0.1928%
 • UAH
  0.6576
  0.2281%

CNPAC: Dorim o societate cu copii protejați de violență, iar acest lucru este posibil prin eforturi comune

01 Iun. 2021, 09:53
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Valentina Buză
01 Iun. 2021, 09:53 // Actualitate //  Valentina Buză

Ziua Internațională a Copilului este un nou prilej de a vorbi despre drepturile copiilor, de a pune pe tapet problemele cu care se confruntă. Chiar dacă instituțiile statului, dar și ONG-urile în domeniul protecției copilului depun eforturi pentru a proteja și ajuta copiii, numărul celor abuzați este mare. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale privind evoluția cazurilor de violență, neglijare, exploatare și trafic al copilului, în anul 2019, au fost înregistrați peste 9.000 de copii victime, iar în 2020 –  în jur de 7000.

În acest context, Centrul Național de prevenire a abuzului față de copii, vine cu un mesaj.

„Ne dorim o societate în care toți copiii să fie protejați de orice formă de violență, iar acest lucru este posibil prin eforturi comune. Prevenirea este crucială, întrucât pot fi evitate consecințele grave ale violenței asupra copilului, dar și a întregii societăți. În acest context, CNPAC constată că acțiunile autorităților de prevenire a fenomenului nu sunt realizate eficient, și anume: lipsa planului de acțiuni privind realizarea Strategiei intersectoriale de dezvoltare a abilităţilor şi competenţelor parentale pentru anii 2016-2022; atât programele de educație parentală, cât și cele de dezvoltare a rezilienței copiilor față de abuz”, se arată în mesaj.

Deși foarte mulți copii continuă să fie afectați de violență, este încurajator faptul că, în ultimii ani, profesioniștii din cadrul sistemului de protecție a copilului și-au consolidat capacitățile de identificare a cazurilor și au scos din anonimat mii de copii victime sau martori ai diverselor forme de violență și neglijare.

Acest lucru se datorează inclusiv faptului că, începând cu anul 2014, au fost puse în aplicare Instrucțiunile privind mecanismul intersectorial de cooperare pentru identificarea, referirea, evaluarea, asistența și monitorizarea copiilor victime și potențiale victime ale violenței și neglijării.

Cu regret, sunt constatate lacune privind accesul copiilor victime ale diverselor forme de violență la servicii de reabilitare. Potrivit unui sondaj privind violența împotriva copiilor și tinerilor, doar circa opt la sută dintre copiii cu vârsta între 13 și 17 ani, care au trecut prin violență fizică, au beneficiat de servicii de asistență.

Datele aceluiași studiu relevă că, doar 3 din 5 fete (59,2%) și mai puțin de jumătate din băieți (44,7%), care au fost supuși violenței sexuale, au spus cuiva despre experiența lor. Datele oficiale arată că doar 5 din 10 copii, care au nevoie de plasament de urgență din cauza violenței, sunt plasați în servicii de tip familial.

Menționăm că, CNPAC are capacitatea de a oferi anual asistență specializată pentru aproape 400 copii victime și familiile acestora, din sursele donatorilor. Raportat la numărul de cazuri înregistrate anual, accesul copiilor la servicii este unul foarte redus.

În contextul Zilei Internaționale a Copilului, CNPAC face apel către autoritățile naționale:

 • Să urgenteze aprobarea Planului de acțiuni pentru realizarea Strategiei intersectoriale de dezvoltare a abilităţilor şi competenţelor parentale pentru anii 2016-2022 și să asigure punerea în aplicare a acestuia, alocând suficiente resurse;
 • Să asigure programe de dezvoltare a rezilienței copiilor față de violență, neglijare, exploatare și trafic în toate instituțiile de învățământ;
 • Să fie create servicii specializate de reabilitare a copiilor victime ale violenței, neglijării, exploatării și traficului, accesibile la nivel raional/ municipal;
 • Să fie create suficiente servicii de plasament temporar de tip familial pentru copii

Apelul CNPAC vine să sensibilizeze autoritățile în vederea respectării obligațiilor de protecție a copiilor față de abuzuri și neglijare, pe care și le-a asumat, prin aderarea la Convenția ONU cu privire la Drepturile Copilului.

Realitatea Live

15 Iun. 2021, 21:19
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Cristina Vlah
15 Iun. 2021, 21:19 // Actualitate //  Cristina Vlah

Cazul „deschiderii secțiilor de votare peste hotarele țării” se va examina din nou la Curtea de Apel. Asta după ce Curtea Constituțională a respins marți, 15 iunie, sesizările depuse de mai multe partide, informează Realitatea.md.

Înalta Curtea menționează că a constatat că sesizările în cauză nu întrunesc condițiile de admisibilitate și nu pot fi acceptate pentru examinare în fond, acestea fiind declarate inadmisibile.

Excepțiile nu au vizat probleme de substanță referitoare la numărul efectiv de secții de votare. Ele au vizat exclusiv probleme procedurale, și anume neconstituționalitatea:

 1. Textului „fără respectarea procedurii prealabile” din articolul 72 alin. (3) din Codul electoral;
 2. Cuvântului „Contestațiile” și a textului „se examinează în conformitate cu prevederile […] Codului administrativ” din articolul 73 alin. (7) din Codul electoral;
 3. Textului „Instanța de judecată adoptă şi pronunță hotărârea în conformitate cu prevederile […] Codului administrativ” din articolul 74 alin. (1) din Codul electoral.

Pentru a declanșa controlul de constituționalitate, Curtea a trebuit să confirme aplicabilitatea prevederilor legale contestate în cauzele examinate în fața instanțelor de drept comun care au trimis sesizările.

Condiția „aplicabilității prevederilor legale contestate în cauza examinată în fața instanței de drept comun” presupune aplicabilitatea unor prevederi care îl prejudiciază pe autorul excepției de neconstituționalitate. Totuși, în cele două sesizări, Curtea nu a reținut prejudicierea autorului prin prevederile contestate. În mod logic, declararea neconstituționalității acestor prevederi ar fi făcut inutile acțiunile în justiție ale autorului sesizărilor.

„Cu referire la o pretinsă obligativitate a procedurii prealabile la contestarea hotărârilor Comisiei Electorale Centrale privind deschiderea unor secții de votare, Curtea a reținut următoarele. Articolul 162 din Codul administrativ stabilește că procedura prealabilă urmărește scopul de a verifica legalitatea actelor administrative individuale. Cererea prealabilă poate fi formulată în vederea: a) anulării în tot sau în parte a unui act administrativ individual ilegal sau nul; b) emiterii unui act administrativ individual. Astfel, Curtea a constatat că procedura prealabilă este obligatorie doar în cazul actelor administrative cu caracter individual”, se menționează în decizia Curții Constituționale.

Curtea a notat că hotărârile Comisiei Electorale Centrale privind deschiderea unor secții de votare nu sunt acte administrative cu caracter individual, ci sunt acte administrative cu caracter normativ. Ele sunt adoptate pentru punerea în aplicare a prevederilor pertinente din Codul electoral, vizează un număr nedeterminat de subiecte și au un caracter general. Prin urmare, în cazul contestării unor astfel de hotărâri în instanța de judecată nu este necesară parcurgerea procedurii prealabile.

Astfel, cazul urmează să fie din reluat la Curtea de Apel. Aceasta a amânat examinarea cauzei până la pronunțarea Curții Constituționale. Asta după ce ședința de judecată în acest sens a fost amânată de mai multe ori.

 
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției