Curs valutar
 • EUR
  21.4896
  0.0838%
 • USD
  17.9913
  0.0756%
 • RUB
  0.2489
  0.683%
 • RON
  4.3649
  0.1466%
 • UAH
  0.6535
  -0.8569%

Mai mulți aleși locali se plâng că sunt intimidați de deputați și concurenți electorali. CALM cere stoparea presiunilor

01 Iun. 2021, 09:47
 // Categoria: Politica // Autor:  Tatiana Rusnac
01 Iun. 2021, 09:47 // Politica //  Tatiana Rusnac

Congresul Autorităţilor Locale din Moldova cere stoparea presiunilor asupra aleșilor locali și neimplicarea organelor de control ale statului în campania electorală.

Apelul vine după ce mai mulți primari și reprezentanți ai APL, din diverse regiuni ale Republicii Moldova, li s-au inițiat unele controale inopinate din partea organelor de anchetă, inclusiv la indicația unor deputați, concurenți electorali.

În acest sens, CALM a expediat Președintelui Republicii Moldova; Guvernului Republicii Moldova; Comisiei Clectorale Centrale; Consiliului Europei; Procurorului General al Republicii Moldova; Concurenților electorali; Mass-mediei și societății civile din Republica Moldova un demers în acest sens.

„Aleșii locali își exprimă profunda îngrijorare și indignare față de acțiunile unor autorități ale statului din domeniul ordinii de drept și controlului financiar care, în perioada electorală, au inițiat și realizează o serie de controale la indicația unor concurenți electorali, în privința deja a zeci de primari/APL. În special, semnatarii APELULUI se referă la acțiunile recente din partea organelor din subordinea MAI, CNA, Ministerul Finanțelor/Inspecției financiare etc.”, se arată în demersul CALM.

Tototată, aleșii locali au venit și cu unele solicitări adresate instituțiilor abilitate. APL solicită:

 • Includerea acestui subiect pe agenda Consiliului Suprem de Securitate;
 • stoparea tuturor acțiunilor de intimidare și presiune asupra primarilor și administrației publice locale;
 • suspendarea imediată a tuturor controalelor până la finalizarea campaniei electorale, inclusiv a celor inițiate la indicația unor concurenți electorali;
 • distanțarea și condamnarea de către concurenții electorali a unor asemenea acțiuni abuzive din partea instituțiilor statului;
 • monitorizarea de către Consiliul Europei și partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova a cazurilor respective, dar și a respectării angajamentelor internaționale ale R. Moldova în domeniul democrației locale;
 • revizuirea, de către viitorul Guvern și Parlament a cadrului legal respectiv, în vederea excluderii posibilităților de a crea premise pentru astfel de abuzuri și presiuni asupra APL, inclusiv în campania electorală etc.

CALM reamintește că APL sunt cea mai transparentă și unica instituție publică din stat care beneficiază de cea mai înaltă încredere din partea cetățenilor.

„APL nici într-un caz nu li este teamă și întotdeauna au fost deschise pentru colaborare cu organele de control ale statului. Însă, acest control trebuie să fie realizat în termenele și limitele legii, cu un scop bine stabilit, conform unor proceduri prestabilite și foarte clar reglementate. Nici de cum controlul respectiv nu trebuie să fie unul selectiv, abuziv și să urmărească scopul de a intimida sau bloca activitatea APL. Cu atât mai mult că astfel de controale NU pot avea loc în perioada electorală și la indicația unor concurenți electorali”, se menționează în document.

Documentul integral este atașat mai jos.

Realitatea Live

25 Iun. 2021, 16:19
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
25 Iun. 2021, 16:19 // Societate //  Valentina Buză

Peste 200 de salvatori și pompieri din nordul țării au fost ridicați pe alertă. Motivul, participarea într-un exercițiu de teren organizat în apropiere de localitatea Șurii Noi, raionul Drochia. Potrivit informațiilor, în cadrul exercițiului participă efectivul Direcțiilor Situații Excepționale Bălți, Edineț și Soroca cu 63 unități de tehnică din dotare.

„Scopul aplicațiilor organizate de conducerea IGSU este de a verifica nivelul de pregătire a efectivului, dar și a tehnicii din dotare pentru lichidarea consecințelor situațiilor de urgență pe teritoriul țării, dar și punerea în aplicare practică a instrucțiunilor privind antrenarea forțelor și mijloacelor Inspectoratului la intervenții în situații excepționale”, se arată în comunicatul IGSU.

În context, exercițiul de teren a început cu ridicarea pe alertă la ora 05:30 a efectivului subdiviziunilor din nordul țării și detașarea acestora în localitatea Șurii Noi unde a fost desfășurată o tabără de câmp cu instituirea statului major. Efectivul antrenat a intervenit la lichidarea consecințelor mai multor situații excepționale.

„Echipele de salvatori au misiunea de a efectua lucrări de salvare din clădiri și de la înălțime cu acordarea primului ajutor sinistraților, extragerea persoanelor din fântâni, lichidarea incendiilor, evacuarea persoanelor blocate din subsoluri, efectuarea lucrărilor subacvatice, lucrări de descarcerare în urma accidentului rutier cu prezența substanțelor chimice”.

La fața locului pentru monitorizarea, coordonarea și evaluarea desfășurării exercițiului este prezentă conducerea IGSU prezentată de general – maior Mihail Harabagiu.

Potrivit responsabililor, astfel de exerciții sunt organizate pentru perfecționarea deprinderilor privind efectuarea lucrărilor de căutare-salvare și descarcerare pentru realizarea misiunilor de intervenție la lichidarea consecințelor situațiilor de urgență și excepționale probabile pe teritoriul republicii, dar și perfecționarea capacităților de intervenție a efectivului IGSU.

 
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția „De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția „De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul „Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul „Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională