Curs valutar
 • EUR
  21.4696
  -0.1602%
 • USD
  17.7120
  0.0875%
 • RUB
  0.2451
  -0.816%
 • RON
  4.3643
  -0.1581%
 • UAH
  0.6561
  0.1829%

Descentralizarea și autonomia locală, dezideratele CALM. Le solicită politicienilor să-i susțină necondiționat

26 Mai 2021, 13:53
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
26 Mai 2021, 13:53 // Politica //  Petru Beregoi

Reprezentanții Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) cheamă toți concurenții electorali și forțele politice să adere la obiectivele descentralizării și autonomiei locale, precum și să-și asume angajamentul public privind implementarea în practică a acestora, prin semnarea unei declarații. Îndemnul a fost lansat astăzi de către CALM, în cadrul unei conferințe de presă, unde conducerea a vorbit despre necesitate înfăptuirii acestor reforme de viitorul Parlament.

Potrivit reprezentanților CALM, prin semnarea unui astfel de angajament, concurenții electorali vor recunoaște descentralizarea drept prioritate legislativă și își vor asuma responsabilitatea să întreprindă măsuri concrete pentru a consolida autonomia locală în Republica Moldova.

Directorul executiv al CALM, Viorel Furdui, spune că unul dintre pilonii dezvoltării adevărate a țării reprezintă administrația locală, autoguvernarea locală, aspecte, care sunt neglijate în ultimii ani de către guvernările anterioare.

„Fără o autoguvernare puternică, bazată pe principiile descentralizării, autonomiei locale, resurselor suficiente, subsidiaritate, nu putem avea nici orașe, nici municipii, nici sate dezvoltate, dar în generală nici țară dezvoltată, în conformitate cu necesitățile cetățenilor”, a notat Viorel Furdui.

Președinta CAL, Tatiana Badan, de asemenea a solicitat partidelor politice antrenate în alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent să includă aceste deziderate în programele lor electorale.

„Cerem tuturor concurenților electorali recunoașterea și fixarea în programele lor electorale a descentralizării și autonomiei locale în calitate de condiție și prioritate de bază pentru dezvoltare satelor și orașelor din Republica Moldova. Solicităm asumarea din partea tuturor concurenților electorali a unui angajament expres public în favoarea unor măsuri concrete de consolidare a autonomiei locale organizaționale, instituționale, financiare, economice etc. ”, a solicitat Badan.

Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, care este și vicepreședinte CALM, a menționat că o necesitate ține de alocarea directă în bugetele locale a impozitului pe venitul persoanelor juridice, colectat în teritoriul respectiv. În volum de cel puțin 10% pentru bugetele municipiilor Chișinău și Bălți, cel puțin 15% – pentru bugetele municipiilor și orașelor reședință de raion, dar și cel puțin 50% – pentru bugetele orașelor și satelor. De asemenea, potrivit edilului, este necesară creșterea defalcărilor de la impozitul pe venitul persoanelor fizice pentru orașe și municipii de la 50% la cel puțin 75%.

„Nu ne interesează apartenența politică, fie că e roșie, fie că e verde, fie că e galbenă, albastră sau de altă culoare. Problemele rămân aceleași pentru noi toți. De asta, chiar rugăm și insistăm ca toți concurenții electorali care participă în această campanie să-și asume public acest lucru prin semnarea declarației”, a spus Ion Ceban.

Aleșii locali solicită în apel asigurarea dreptului administrației publice locale la politici proprii de cadre și remunerare, inclusiv revizuirea sistemului de remunerare și stimulare în conformitate cu principiile autonomiei locale în vederea asigurării unor garanții și  flexibilități suficiente pentru realizarea funcțiilor legale. De asemenea, edilii cer impulsionarea procesului de delimitare, înregistrare și evaluare a proprietății municipale sau locale. O altă solicitare este depolitizarea fondurilor naționale de investiții și repartizarea lor după criterii obiective și crearea unui fond național de acoperire a contribuțiilor pentru proiecte mari de infrastructură câștigate de către APL.

Reprezentanții CALM cheamă concurenții electorali și partidele politice să studieze propunerile concrete ale Congresului privind reforma administrației publice locale, descentralizarea și consolidarea autonomiei locală, precum și să semneze apelul public prezentat.

Realitatea Live

Ședința Comisiei Electorale Centrale, din 14 iunie 2021
Secțiile de vot în diasporă: Curtea de Apel a reluat procesul de judecată
Ședința Consiliului de Integritate, din 14 iunie 2021
Un nou protest în fața Guvernului de la Chișinău
Centrul pentru Jurnalism Independent lansează primul raport de monitorizare a presei audiovizuale în campania electorală
O nouă ședință la Curtea de Apel Chișinău cu privire la numărul secțiilor de votare deschise în străinătate
Protest organizat de Alianța pentru Unirea Românilor la Ministerul Afacerilor Interne
Ședința operativă a serviciilor Primăriei Chișinău, din 14 iunie 2021
Evenimentul de comemorare a 80 de ani de la primul val de deportări (13 iunie 1941)
14 Iun. 2021, 21:14
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Cristina Vlah
14 Iun. 2021, 21:14 // Actualitate //  Cristina Vlah

Accident grav cu implicarea a două mașini de taxi și un microbuz, pe șoseaua ce duce spre Vadul lui Vodă, informează Realitatea.md. Potrivit martorilor oculari, în accident ar fi implicate patru unități de transport, printre care și 2 mașini de taxi, și un microbuz.

„Pe traseul Chișinău – Vadul lui Vodă a avut loc un accident rutier cu implicarea a 4 unități de transport. Preventiv o persoană este traumată”, a relatat Mariana Bețivu, ofițer de presă al IGP.

La fața locului au venit echipajele de Poliție, precum și de ambulanță care acordă ajutorul medical necesar. Oamenii legii urmeză să stabilească toate circumstanțele accidentului.

 
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU