Curs valutar
 • EUR
  20.0067
  0.6028%
 • USD
  17.7357
  0.0541%
 • RUB
  0.2348
  -1.1073%
 • RON
  4.0421
  0.6036%
 • UAH
  0.6543
  -0.2445%

Cu îndemnuri la o campanie corectă și fără atacuri. PAS face apel către concurenți, CEC și cetățeni

19 Mai 2021, 12:32
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
19 Mai 2021, 12:32 // Politica //  Petru Beregoi

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și-a prezentat astăzi principiile după care se vor conduce în campania electorală, lansând totodată și un mesaj către instituțiile statului antrenate în procesul de organizare și desfășurare a scrutinului electoral.

Președintele interimar al PAS, Igor Grosu, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că, PAS își propune în campania electorală patru lucruri importante:

 • Desfășurarea unei campanii corecte, fără atacuri, fără falsuri, fără denigrare și acțiuni de corupere
 • Instituțiile responsabile să împiedice și să sancționeze concurenții care încalcă norma electorală.
 • Asigurarea dreptului la vot pentru toți cetățenii
 • Funcționarii din instituțiile statului să trateze cu respect legea, cetățenii și să nu răspundă la ordinile care pot veni din partea unor concurenți electorali.

„PAS pornește o campanie corectă și curată. Doar o campanie corectă poate asigura o alegere corectă. Noi respectăm drepturile cetățenilor de a alege liber și informat. PAS accentuează că inamicii noștri sunt hoții și grupările criminale. Lupta noastră este cu ei. PAS nu va ataca partide care au viziuni similare cu ale noastre, pentru că oamenii s-au săturat de gâlceavă, ei vor să trăiască în pace și condiții bune de viață. Ne angazăm să luptăm corect și onest. Condamnăm atacurile murdare, denigrările, distribuirea știrilor false și deteriorarea materialelor concurenților electorali”, a precizat Grosu.

Totodată, președintele interimar al PAS a venit cu un apel către susținătorii și membrii PAS să dea dovadă de „acea înțelepciune și calm de care au dat și la alegerile prezidențiale”.

„Noi vom promova un limbaj respectuos, cumpătat și înțelegător. Explicăm cu răbdare acțiunile noastre. Ascultăm opțiunea cetățenilor noștri, respingem minciuna și tratăm cu respect critica adresată nouă. Misiunea noastră este să unim decât să divizăm”, a notat Igor Grosu.

PAS a venit cu un apel și către membrii Comisiei Electorale Centrale, în contextul presiunilor, care s-ar face, îndemnându-i să dea dovadă în continuare de profesionalism precum au făcut-o în  2019 la alegerile parlamentare ordinare și cele prezidențiale din 2020.

Realitatea Live

29 Nov. 2021, 22:07
 // Categoria: Societate // Autor:  Cristina Vlah
29 Nov. 2021, 22:07 // Societate //  Cristina Vlah

Vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, a venit cu explicații privitor la necesitatea de adoptare a proiectului de lege cu privire la modificarea vârstei de pensionare. Demnitarul spune că era nevoie de acest lucru, pentru că avem mulți pensionari și puțini angajați, care să contribuie la fondul de asigurări sociale, informează Realitatea.md.

„Circumstanțele economice de pe piața muncii din Republica Moldova sunt de-a dreptul dezastruoase. Avem, practic, un angajat pentru fiecare pensionar. Nu putem vorbi despre sustenabilitatea sistemului de pensii într-o asemenea realitate cruntă. A fost nevoie să ajustăm situația în contextul acelor promisiuni deșarte, care au fost făcute de oponenții noștri, care nu prea le-au ajutat în alegeri…

Acum noi am venit cu un proiect deloc popular, dar noi nu ne putem permite să dinamităm acest sistem. Speranța de viață în R Moldova nu este cu mult diferită de cea din Ucraina sau Rusia, dar acolo vârsta de pensionare este mărită demult”, a declarat Mihai Popșoi, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la postul TVR.

Realitatea.md amintește că recent Parlamentul a adoptat un proiect de lege, prin care se majorează vârsta de pensionare a femeilor, gradual, până la 63 de ani, la fel ca și în cazul bărbaților. Acest lucru se preconizează a fi împlinit până în iulie 2028.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală