Curs valutar
 • EUR
  19.2840
  -0.5274%
 • USD
  17.8275
  -0.1565%
 • RUB
  0.1941
  0.1546%
 • RON
  3.8795
  -0.5825%
 • UAH
  0.4673
  0.3852%

Rusia a mai făcut un pas spre retragerea din Tratatul „Cer Deschis”. Vezi istoricul semnărilor

19 Mai 2021, 12:56
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
19 Mai 2021, 12:56 // În Lume //  Realitatea.md

Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, reunită astăzi în sesiune plenară, a adoptat în unanimitate proiectul de lege depus de președintele rus, Vladimir Putin, privind denunţarea Tratatului Cer Deschis (Open Sky), ceea ce oficializează retragerea Moscovei din acest pact. Pe 15 ianuarie curent, Rusia a anunțat că începe procedura de retragere din Tratatul internațional „Cer Deschis” după ce anul trecut Statele Unite au părăsit acordul care permite zboruri de supraveghere aeriană neînarmate peste zeci de state participante.

Ministerul de Externe de la Moscova afirma într-o declarație din 15 ianuarie că retragerea SUA „a schimbat semnificativ echilibrul de interese al statelor semnatare” și că propunerile Rusiei de a menține acordul în viață au fost respinse de către aliații de la Washington.

Istoricul semnăturilor 

Tratatul „Cer deschis” permite survolul reciproc între Rusia și țările semnatare al teritoriilor respective de către aeronave de observaţie neînarmate. Efectuarea curselor aeriene de supraveghere ar avea ca scop promovarea încrederii la nivel internaţional.

Propunerea de a face schimb de informații militare și de a le verifica prin fotografierea aeriană reciprocă a teritoriilor a fost anunțată pentru prima dată de președintele SUA, Dwight D. Eisenhower, la o conferință a șefilor a patru puteri (URSS, SUA, Marea Britanie, Franța) la Geneva, la 21 iulie, 1955. Eisenhower credea că „această idee ar putea deschide o mică poartă în zidul dezarmării”. Negocierile au început la sfârșitul anilor 1950, dar au fost încheiate după incidentul cu avionul de recunoaștere american U-2 din mai 1960 (a fost doborât în ​​spațiul aerian sovietic). În primăvara anului 1989, președintele american George W. Bush a invitat conducerile țărilor NATO și Pactul de la Varșovia să revină la discuția despre această problemă. Primele două runde de negocieri au avut loc în 1990 la Ottawa (Canada) și Budapesta (Ungaria). Apoi, procesul de negociere a continuat la Viena în 1991 și 1992.

La 21 martie 1992, documentul a fost parafat la Viena. Pe 24 martie 1992, la Helsinki, a fost semnat de reprezentanții a 27 de țări – membri ai Conferinței privind securitatea și cooperarea în Europa (statele europene, precum și Statele Unite și Canada; din 1995, Organizația pentru securitate și cooperare în Europa, OSCE). Tratatul a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2002 după ratificarea de către 20 de țări (Federația Rusă l-a ratificat la 26 mai 2001).

Participanți

Acum, 32 din cele 57 de țări OSCE sunt părți ale tratatului: Belarus, Belgia, Bulgaria, Bosnia și Herțegovina, Marea Britanie, Ungaria, Germania, Grecia, Georgia, Danemarca, Islanda, Spania, Italia, Canada, Letonia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Turcia, Ucraina, Franța, Finlanda, Croația, Republica Cehă, Suedia, Estonia. Totodată, Tratatul a fost semnat, dar nu și ratificat de Kârgâzstan.

Statele Unite s-au retras din tratat pe 22 noiembrie 2020.

Dispoziții de bază

Documentul reglementează desfășurarea zborurilor, conține cerințe pentru aeronave și echipamente de observare, stabilește regulile de prelucrare a informațiilor colectate. Informațiile sunt trimise către o bază de date, accesibilă tuturor participanților. Este oferită posibilitatea extinderii acțiunii sale la alte zone (monitorizarea stării ecologice, situația în zonele de urgență, monitorizarea teritoriului și acțiunile părților opuse în cadrul operațiunilor de menținere a păcii ale OSCE).

Traseul de zbor al aeronavei de observare trebuie să treacă nu mai aproape de 10 kilometri de granița unui stat adiacent care nu este parte la acord. Acordul permite crearea de grupuri. Astfel, Rusia și Belarus alcătuiesc un grup de state membre, celălalt este format din Belgia, Olanda și Luxemburg.

Cote

Tratatul atribuie fiecărui participant un anumit număr de cote (inclusiv cele active atunci când o țară efectuează zboruri de inspecție peste teritoriul unui alt stat și cele pasive atunci când acceptă inspecțiile altor state). Statele Unite (înainte de a părăsi pactul) și grupul din Rusia și Belarus aveau 42 de zboruri pe an. Germania, Canada, Franța, Marea Britanie, Italia, Turcia și Ucraina au fiecare câte 12 zboruri. Portugalia are cea mai mică cotă – două. În același timp, întreaga cotă nu poate fi utilizată pentru zboruri peste un singur stat.

Avioane, aerodromuri

Avionul de observare nu este echipat cu nicio armă. Echipamentul instalat pe acesta (camerele aeriene) este certificat de reprezentanți ai statelor tratatului, ceea ce exclude posibilitatea utilizării mijloacelor tehnice care nu sunt prevăzute de tratat. Reprezentanții țării pe teritoriul cărora are loc zborul sunt întotdeauna prezenți la bord. Este posibil să se utilizeze aeronave aparținând părții observate. Zborul se efectuează de la un anumit aerodrom. În Rusia, astfel de aerodromuri sunt situate în Kubinka (regiunea Moscovei), Ulan-Ude, Magadan și Vorkuta. Pentru zborurile de inspecție de la fiecare dintre aerodromuri, se stabilește un interval maxim.

Pentru zborurile de observare, Rusia a folosit avioane special echipate Tu-214ON, An-30 și Tu-154M-Lk-1. Statele Unite au operat Boeing OC-135B Open Skies.

Fără zbor

Posibilitatea oricăror restricții asupra zborurilor de observare din motive de secret, securitate națională etc. Nu este prevăzut de contract. Cu toate acestea, conform articolului VIII, partea monitorizată poate interzice zborul dacă încalcă procedurile prevăzute în document, cerințele pentru echipamentul aeronavei sau ruta. Nu există sancțiuni pentru partea monitorizată pentru interzicerea zborurilor.

Comisia consultativă și conferințele de revizuire

În scopul implementării practice a dispozițiilor OST, a fost înființată Comisia consultativă pentru ceruri deschise (CSON) cu sediul la Viena (în secretariatul OSCE), care este formată din reprezentanți ai statelor participante. Se întrunește cel puțin patru sesiuni pe an, iar sesiunile extraordinare sunt convocate la cererea uneia sau mai multor țări participante. Deciziile Comisiei se iau prin consens și sunt obligatorii. Potrivit Tratatului, conferințele se țin la fiecare cinci ani pentru a revizui implementarea acestui document. Primul a avut loc în februarie 2005, al doilea în iunie 2010, al treilea în iunie 2015 și al patrulea în octombrie 2020.

Executarea în 1990-2020
Verificarea practică a dispozițiilor tratatului a început chiar înainte de intrarea sa în vigoare. Primele zboruri de testare au fost efectuate de Ungaria și Canada în 1990. În 1992, a avut loc primul zbor de testare pe teritoriul Rusiei, realizat în comun de Rusia și Marea Britanie. În perioada 24 martie 1992 – 31 decembrie 2001, regimul de aplicare provizorie a tratatului a fost în vigoare. În 2011, Georgia a anunțat unilateral încheierea cooperării cu Rusia în cadrul acordului din cauza conflictului privind statutul politic al Abhazia și Osetiei de Sud. Aproximativ 100 de zboruri de inspecție au fost efectuate anual pe teritoriile țărilor participante anual.

Revendicări reciproce ale SUA și ale Federației Ruse, retragerea SUA
Timp de câțiva ani, Statele Unite au acuzat Rusia că a încălcat o serie de condiții ale documentului, în special, că limitează zborurile de observare peste regiunea Kaliningrad la 500 km și într-o zonă de 10 km de-a lungul granițelor cu Abhazia și Osetia de Sud. Rusia explică restricția asupra regiunii Kaliningrad prin faptul că, din cauza zborurilor lungi în cadrul OST, întregul spațiu aerian al regiunii este blocat pentru aviația civilă. În ceea ce privește Abhazia și Osetia de Sud, Federația Rusă le recunoaște ca state independente și, prin urmare, prin acord, zborurile sunt interzise cu acestea la 10 km de graniță. Alte țări le consideră astfel teritoriul Georgiei. Este o chestiune de relații internaționale și nu poate fi privită ca o încălcare. La rândul său, Moscova a depus la Washington reclamații pentru complicarea procedurii de aprobare și limitarea zborurilor de observare, în special asupra insulelor Aleutiană și Hawaii.

DON după ieșirea din SUA
Membrii europeni DON și-au exprimat regretul față de decizia Washingtonului de a se retrage din document (anunțată pe 21 mai 2020). Într-o declarație comună din data de 22 mai 2020, 11 țări din Europa de Vest au subliniat că Tratatul este „un element esențial al sistemului de consolidare a încrederii creat în ultimele decenii pentru a spori transparența și securitatea în regiunea euro-atlantică”. Germania, Franța, Marea Britanie și-au declarat angajamentul față de document.

Partea rusă a indicat că, după retragerea Statelor Unite, țările NATO rămân membre ale tratatului, ceea ce permite Washingtonului să primească informații de la acestea. În același timp, Rusiei i se va interzice efectuarea inspecțiilor pe teritoriul Statelor Unite. Ministerul rus de Externe a declarat că Moscova a prezentat propuneri „specifice, în conformitate cu prevederile fundamentale” ale DON-ului, pentru a-și menține viabilitatea, dar nu a primit sprijin din partea aliaților SUA. La 15 ianuarie 2021, într-o declarație a Ministerului de Externe rus privind începutul procedurii de retragere a Rusiei din document, s-a reținut că această decizie a fost luată în legătură cu încălcarea „echilibrului de interese al statelor membre realizat la încheierea tratatului” și în absența unor progrese în eliminarea obstacolelor în calea continuării punerii sale în aplicare.

La 6 aprilie 2021, armata SUA a decis să dezasambleze aeronavele pentru piese care anterior erau folosite de Statele Unite pentru a efectua zboruri de observare asupra Rusiei, conform termenilor tratatului.

Procedura de retragere a Rusiei din Tratatul „Cer Deschis”
La 15 ianuarie 2021, Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse a anunțat începerea procedurilor interne de retragere din tratat. Ministerul a spus că acest pas a fost făcut din cauza denunțării acordului de către Washington și „lipsei de progrese în stabilizarea documentului”.

La 11 mai 2021, președintele rus Vladimir Putin a depus la Duma de Stat un proiect de lege pentru a denunța „Open Skies”. Textul proiectului de lege menționează că această decizie este luată în circumstanțele retragerii Statelor Unite din aceasta la 22 noiembrie 2020, care „a încălcat semnificativ echilibrul de interese al statelor părți la tratat”, „a cauzat grave daune aduse respectării tratatului și semnificației acestuia în consolidarea încrederii și transparenței, a apărut o amenințare la adresa securității naționale a Federației Ruse”.

Realitatea Live

Investiții de milioane și colaborări de succes. Cum au ajuns moldovenii să producă pentru branduri internaționale
Investiții de milioane și colaborări de succes. Cum au ajuns moldovenii să producă pentru branduri internaționale
MMZ a trecut cu succes printr-o recertificare a sistemului de management al calității și a managementului ecologic
MMZ a trecut cu succes printr-o recertificare a sistemului de management al calității și a managementului ecologic
La Chișinău va avea loc expoziția „Mărțișorul – parte din patrimoniul mondial al umanității”
La Chișinău va avea loc expoziția „Mărțișorul – parte din patrimoniul mondial al umanității”
Startup Moldova Summit 2024: Noi oportunități pentru antreprenori și startup-urile din Republica Moldova
Startup Moldova Summit 2024: Noi oportunități pentru antreprenori și startup-urile din Republica Moldova
Festivalul-forum Moldova multietnică și multiculturală – o dovadă că în Moldova se poate trăi în pace şi armonie
Festivalul-forum Moldova multietnică și multiculturală – o dovadă că în Moldova se poate trăi în pace şi armonie
Agenda și speakerii conferinței Retail & FMCG Market în Republica Moldova
Agenda și speakerii conferinței Retail & FMCG Market în Republica Moldova
VIDEO UE, mai aproape de antreprenori, prin intermediul Centrului de Informare și Consultanță în Afaceri ODA din Bălți
VIDEO UE, mai aproape de antreprenori, prin intermediul Centrului de Informare și Consultanță în Afaceri ODA din Bălți
VIDEO Sommelierul Mihai Druţă: „Sfăditele – un vin foarte plăcut şi interesant”
VIDEO Sommelierul Mihai Druţă: „Sfăditele – un vin foarte plăcut şi interesant”
Cancerul și fumatul. Cum au redus mortalitatea țările care au pus interesul fumătorilor în centrul politicilor de stat
Cancerul și fumatul. Cum au redus mortalitatea țările care au pus interesul fumătorilor în centrul politicilor de stat
29 Feb. 2024, 07:55
 // Categoria: În Lume // Autor:  Redacția Realitatea
29 Feb. 2024, 07:55 // În Lume //  Redacția Realitatea

La numai 5 zile de la un atac brutal a avut loc la o școală din Wuppertal, soldat cu rănirea mai multor elevi, Germania este din nou zguduită de un caz similar. Un atac cu cuțitul a avut loc în apropierea unei școli primare din Duisburg-Marxloh, unde doi copii au fost grav răniți de un tânăr.

Investiții de milioane și colaborări de succes. Cum au ajuns moldovenii să producă pentru branduri internaționale
Investiții de milioane și colaborări de succes. Cum au ajuns moldovenii să producă pentru branduri internaționale
MMZ a trecut cu succes printr-o recertificare a sistemului de management al calității și a managementului ecologic
MMZ a trecut cu succes printr-o recertificare a sistemului de management al calității și a managementului ecologic
La Chișinău va avea loc expoziția „Mărțișorul – parte din patrimoniul mondial al umanității”
La Chișinău va avea loc expoziția „Mărțișorul – parte din patrimoniul mondial al umanității”
Startup Moldova Summit 2024: Noi oportunități pentru antreprenori și startup-urile din Republica Moldova
Startup Moldova Summit 2024: Noi oportunități pentru antreprenori și startup-urile din Republica Moldova
Festivalul-forum Moldova multietnică și multiculturală – o dovadă că în Moldova se poate trăi în pace şi armonie
Festivalul-forum Moldova multietnică și multiculturală – o dovadă că în Moldova se poate trăi în pace şi armonie
Agenda și speakerii conferinței Retail & FMCG Market în Republica Moldova
Agenda și speakerii conferinței Retail & FMCG Market în Republica Moldova
VIDEO UE, mai aproape de antreprenori, prin intermediul Centrului de Informare și Consultanță în Afaceri ODA din Bălți
VIDEO UE, mai aproape de antreprenori, prin intermediul Centrului de Informare și Consultanță în Afaceri ODA din Bălți
VIDEO Sommelierul Mihai Druţă: „Sfăditele – un vin foarte plăcut şi interesant”
VIDEO Sommelierul Mihai Druţă: „Sfăditele – un vin foarte plăcut şi interesant”
Cancerul și fumatul. Cum au redus mortalitatea țările care au pus interesul fumătorilor în centrul politicilor de stat
Cancerul și fumatul. Cum au redus mortalitatea țările care au pus interesul fumătorilor în centrul politicilor de stat
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală